GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

12 tips för dig som ska bo med en värdfamilj

12 tips för dig som ska bo med en värdfamilj

Utomlandsstudier innebär en period fylld av äventyr – allt är annorlunda och spännande, inklusive din nya värdfamilj. Helt plötsligt delar du allt med nya människor som du aldrig mött förut. Det kommer ta tid att anpassa sig och det kommer kanske finnas några dalar längs vägen – du vet, sånt som händer när människor bor tillsammans. För att få så mycket som möjligt ur tiden med din temporära familj, kolla in våra 12 tips – vem vet, du kanske till och med kommer kunna använda några av dem i din riktiga familj.

1. VAR ÖPPEN OCH KOMMUNICERA

Du är allergisk mot jordnötter, gillar inte fisk och har en rädsla för hundar i alla storlekar? Berätta det för din värdfamilj direkt. De borde ha koll på den viktigaste infon om dig från dina papper, men några saker kan inte nämnas för många gånger – särskilt när det kommer till hälsoproblem. Plus, det är bättre att diskutera kulinariska preferenser eller dietrestriktioner innan ni sitter vid bordet och alla stirrar på dig för att du sitter och petar runt i maten. (Var däremot hövlig och se till att prova allt innan du säger att du inte tycker om det).

2. TA MED EN PRESENT

Presenter är grymma och en bra konversationsstartare. Du behöver inte spendera en förmögenhet, men en liten souvenir från ditt hemland kan ge dig en extra liten guldstjärna. Plus, det kommer hjälpa dig minnas vilken fantastisk värfamiljmedlem du var.

3. MIDDAGAR MED FAMILJEN

Mat för människor ihop – det är ett jättebra socialt smörjmedel världen över och kulturer emellan. Försök att vara hemma för måltider och hjälp till med dukning eller diskning. Mat är ett fantastiskt sätt att lära känna människor och att sitta runt ett matbord är ett kul sätt att plocka upp nya ord och träna dina konversationsskills. Om du vet hur man lagar mat, känn dig fri att förbereda någonting från ditt hemland och ta det kulturella utbytet till en ny nivå.

4. RESPEKTERA SCHEMAT

Även om du betalat för boende så är du fortfarande en del av en familj som inte är din – respektera deras schema och de utsatta tider du ska vara hemma på. Om middagen är kl 19, se till att vara där i tid. Om du inte är hemma under måltider eller aktiviteter, se till att meddela din värdfamilj i förväg. Om du missat din buss och kommer hem sent, berätta det för dem. Även om de inte är dina föräldrar så kommer de fortfarande oroa sig för dig, så föreställ dig helt enkelt att din mamma håller koll på dig.

5. ACCEPTERA SKILLNADERNA

Du kommer antagligen behöva vänja dig vid annorlunda mat, nya sätt att vika tvätt och husregler som inte är som de du är van vid hemma. Kom ihåg: annorlunda, nytt och olikt behöver inte betyda att det är dåligt. Saker görs på olika sätt i olika delar av världen och så länge som allt funkar så är det en bra grej och en del av din lärupplevelse. Inse fakta: det är typ vad du skrivit upp dig för. Att upptäcka och acceptera kulturella skillnader är en del av att expandera dina horisonter och bli en mer öppensinnad och mogen person.

6. UPPFÖR DIG

Du bor inte på hotell och din mamma är inte din hushållerska. Håll ditt rum rent, lämna inte disk i vasken eller töm mjölkpaketet direkt ur kylskåpet. Hjälp till att bära matvaror från bilen till huset. Var inte en diva och använd allt varmvatten medan du blockerar ett delat badrum från 7 till 9 på morgonen. Bjud inte in vänner eller besökare till en sleepover och sedan bara bjud dem på middag. Sov inte bort hela söndagen och klaga över att det inte finns frukost på bordet när du vaknar. För att göra en lång story kort: Försök uppföra dig så gott du kan och säg alltid snälla och tack.

7. DELTAG I AKTIVITETER

Självklart ska du umgås med dina nya vänner från skolan, men varför inte spendera lite kvalitetstid med din värdfamilj också? När du är i ett främmande land kan det vara jättespännande att göra nåt så enkelt som att gå och handla i mataffären eller gå på din värdsysters fotbollsträning. Att delta i vardagsaktiviteter är ett riktigt bra sätt att lära känna människor, samtidigt som du får träna dina språkkunskaper och uppleva en ny kultur. Plus, du reste ju inte halvvägs över jorden för att sitta på ditt rum och stirra på din telefon, eller hur? Vem vet, du kanske till och med upptäcker en helt ny hobby eller får nya vänner längs vägen.

8. FÖRDELAR AV DAGLIGA KONVERSATIONER

Nyckeln till att lära sig ett nytt språk är att komma over rädslan att göra fel – och hemma hos din värdfamilj är det perfekta stället att öva på dina språkfärdigheter. De pratar som ”vanliga människor”, så du kommer säkert få höra en hel del slang, fraser och uttryck som du kanske inte kan hitta i en textbok. Spendera tid i vardagsrummet eller köket och fråga om läxhjälp. Var ärlig om du inte förstår vad de säger och försök att prata så mycket du kan (kanske inte när de kollar på sitt favoritprogram på TV, men du vet, prata när det är lämpligt).

9. LÄR KÄNNA DIN VÄRDFAMILJ

Var intresserad i vad din värdfamilj arbetar med, vad de äter eller gör på fritiden. Fråga frågor, var nyfiken och försök att lära om och från dem. Det är det bästa sättet att upptäcka en annorlunda kultur och öva ditt vokabulär. Men: respektera personligt utrymme och tvinga inte fram en relation till din värdfamilj. Att fråga om deras planer för dagen när de står i duschen är kanske inte den bästa idén – oavsett hur ivrig du är över att komma igång med att förbättra dina kommunikationskunskaper.

10. KOM IHÅG ATT ALLT ÄR TILLFÄLLIGT

Det kan vara så att din mamma lagar bättre köttfärslimpa och att du inte vill äta potatis fem gånger i veckan. Om du inte gillar radiostationen i bilen eller de program som alla kollar på på TV, ta ett djupt andetag och klaga inte. Det är bara din temporära familj och de har sitt eget sätt att göra saker på – även om det involverar tvivelaktig musiksmak. Efter några veckor eller månader kan du gå tillbaka till ditt gamla liv – och ha massvis med roliga historier och minnen du kan dela med dig av.

11. VAR RÄTTVIS OCH ÄRLIG NÄR PROBLEM UPPSTÅR

När människor bor tillsammans finns det rum för konflikt – det är inte kul, men det händer och går oftast över. Om du inte skulle komma överens med din värdfamilj eller om ett stort problem uppkommer, försök att prata med familjen först. Om det inte är möjligt, prata med organisationen som ordnat värdfamiljen. Se till att du ger konstruktiv kritik och inte bara klagar på saker som är annorlunda och inte nödvändigtvis alarmerande. Tänk på att det kan ta lite tid innan man lär känna varandra – inte bara för dig men också för din värdfamilj.

12. HÅLL KONTAKTEN

Vänskap kan inte tvingas fram, men förhoppningsvis kommer du och din värdfamilj komma överens – och fortsätta hålla kontakten även efter ni tagit farväl. När allt kommer omkring så har ni varit en del av varandras liv ett tag, och alla som sett dig tidigt på morgonen en dålig hårdag förtjänar ett födelsedagskort.

Bli utbytesstudent och bo hos en värdfamilj med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer