GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 städer som bör ses under 2017

6 städer som bör ses under 2017

Vi är nu en bit in i 2017 och du har säkert, precis som jag och alla andra, redan övergett alla nyårslöften om träning, hälsa och liknande. Men, vad kan man då göra om man ändå vill fokusera på att förbättra sig själv – både kropp och själ?
Resa och utforska vår underbara värld, så klart! Här kommer mina topp sex val av städer som du bara måste se (och spendera tid i) 2017:

1. Dublin

Europas yngsta stad och det perfekta stället för en avslappnande weekend.

För alla över 18 är Dublin, med sina 666 st pubar och 10 miljoner liter Guinness som produceras varje dag, det perfekta stället för en riktigt mysig utekväll med sina vänner. Men staden har såklart mycket mer att erbjuda och något för alla åldrar! Upplev magisk litteratur och kultur på berömda Trinity College (där både Oscar Wilde och Bram Stoker gått) och besök National Gallery och Irish Museum of Modern Art (IMMA) för helt fantastisk konst. Eller, är du kanske mer intresserad av en utflykt? Åk till Phoenix Park, Europas största inhägnade park, för en mysig promenad, eller ta tåget till den söta lilla staden Howth och prova världens färskaste fisk och skaldjur.

2. Seattle

En underskattad pärla på amerikanska västkusten, perfekt för en vecka full av mat, kultur och massa amerikansk sport. Eller natur! För även den finns nära till hands.

Seattle är aldelles för underskattat. Staden, som är hem till Amazon (.com, inte regnskogen) och Starbucks, har flera ställen man inte får missa, som Sculpture Park, Ballard Farmers Market, Pike Place Market, Seattle Art Museum och Experience Music Project. Det är inte svårt att hitta varken bra mat eller fantastisk kultur, vart man än kollar. Staden är också ett mecka för sportfantaster, speciellt om man gillar amerikansk fotboll (alltså inte samma som vi kallar fotboll i Europa), då lag som Seahawks, Mariners och Sounders har hemmaplan här. Om du skulle tröttna på stadslivet, ta en båttaxi till Alki Beach där du kan fixa en brasa och njuta av S’mores en varm sommarkväll, eller ta färjan till Bainbridge Island och unna dig en glass på Mora.

3. Munchen

En charmig stad som är perfekt för en långhelg fylld av tyska delikatesser, vackra parker och surfing (japp, du läste rätt).

Vill du surfa men känner att Kalifornien och Australien är lite för långt bort? Inga problem, Munchen löser det (oväntat nog). Denna Bayerska stad i södra Tyskland är flodsurfingens huvudstad (och faktiskt var sporten föddes) och det perfekta, avslappnade stället för en weekendresa. The English garden är ett mysigt ställe att hänga på, äta en god tysk korv eller två och bara umgås med vänner en varm sommardag. Om vädergudarna inte samarbetar med er, åk till Volksbad – ett klassiskt, gammalt romanskt spa som får dig att känna som att du rest tillbaka i tiden. Eller upptäck Tumblingerstrasse, hjärtat av Munchens växande gatukonstvärld. Utanför staden finns Neuschwanstein-slottet, som verkligen rekommenderas att spana in. Det var inspiration till Disney’s magiska slott och är den perfekta, mysiga platsen att spendera en heldag på.

4. Tokyo

En världs-stad fylld av udda kultur och helt otrolig mat.

Tokyo är uppdelat i flera olika distrikt – alla med sin egen smak och karaktär. Ett tips är att ta båten från Nihonbashi nedför Kanada-floden till Kabukiza-teatern för att få se det japanska dansdramat Kabuki. Eller åka till Harajuku-distriktet och spana in den senaste urbana kulturen, det typiska japanska modet eller ett av de numera världskända kattcaféerna. För att få en dos natur, åk till Yoyogi-parken och den kända Meiji-helgedomen för att andas in lite zenvibbar. Även om Tokyo är fullproppat av restauranger av alla tänkbara slag (seriöst, man kan äta sig galen här) så är såklart sushin legendarisk och ett måste att prova. Det bästa är att besöka Tsukiji Tokyo Sushi Academy och ta en 90-minuterskurs (enbart på lördagar) – då får du inte bara äta mer sushi än du någonsin gjort, utan också lära dig hur man gör den.

5. Sydney

Chillandets huvudstad (du hörde det här först) och hem till några av de finaste stränderna i världen.

En av Australiens mest fotograferade saltvattenpooler hittar du vid strandprommenaden i Bondi Beach, så om du inte har lust att simma i det stora blå, är denna kanske något för dig. Strandprommenaden, som sträcker sig från Bondi till Coogee, erbjuder en ca 6 kilometer lång vandring där du får njuta av stadens fantastiska kustlinje med en otrolig natur. Är du sugen på en mysig picknick, bege dig till vackra Royal Botanic Gardens, och om du vill erövra din höjdskräck och uppleva en episk utsikt över staden, klättra upp världsberömda Harbor Bridge. Känner du dig inte riktigt klar med strandlivet? Ta färjan över till Manly Beach med sin fartfyllda strandpromenad, fantastiska surfställen och Ben och Jerrys glassbutik, om du skulle råka bli hungrig.

6. Rio de Janeiro

En riktig pärla till stad, perfekt för en vecka eller två, fylld av stränder, berg och otrolig mat.

Förutom att besöka alla fantastiska resturanger, som helt enkelt är för många för att nämna (men jag rekommenderar att börja dagen med frukost på Forte de Copacabana och avsluta med en churrasco – en brasiliansk grillmiddag, var som helst i staden) får du inte missa att åka linbanan upp till Pao de Acucar där panoramautsikten är helt magisk. Inte heller att vandra upp till Pedra Bonita och Forte do Leme eller att ta en cykeltur runt Lagoa-kvarteren. Och, eftersom Rio är strändernas stad, måste man såklart ta sin tid att njuta av vackra Pedra do Arpoado, Grumari och Ipanema, för att bara nämna några av stadens pärlor. Viktigast av allt, ta spårvagnen upp till Corcovado – den kända Jesusstatyn och symbolen för Rio – och ta en sjukt häftig selfie.

Upptäck en ny stad med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig