GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du hittar en perfekt reskompis: en checklista

Hur du hittar en perfekt reskompis: en checklista

Föreställ dig att du studerar utomlands eller har flyttat till en ny stad (eller ett helt nytt land) för att studera eller arbeta. Du är ivrig att utforska din nya omgivning och en dag frågar en ny vän om du vill göra en resa tillsammans. Ni kommer bra överens i klassrummet eller kontoret men hur kan du vara säker på att hen är bra att resa med? För att hjälpa dig med detta tuffa beslut kommer här en checklista som kan hjälpa dig att hitta en reskompis som är perfekt för dig.

1. Nattugglor vs morgonpigga

Tänk dig att din vän vill gå till en ny klubb men du vill ha din åtta timmars skönhetssömn. Ni bestämmer er för att gå skilda vägar men på morgonen så sover din vän fortfarande medan du är redo att ge dig av. Se till att hitta en reskompis som har samma schema som du så att du kan njuta av din resa till fullo. Nattugglor och morgonpigga går inte alltid bra ihop.

2. Personlighetstyper

Är du en energisk person som vill vara aktiv eller föredrar du att ta det lugnt och njuta av en härlig utsikt? För personer med personlighetstyp A handlar allt om aktiviteter. Människor med personlighetstypen B föredrar istället att vara i ögonblicket och njuta av småsaker. Ha de olika personlighetstyperna i åtanke när du gör dina resplaner.

3. Det handlar om pengar

Vissa människor gillar att driva omkring från vandrarhem till vandrarhem och ha picknick istället för att äta på restauranger. Andra föredrar att spendera pengar på hotell med minst tre stjärnor och room service. Det finns inga rätt eller fel utan allt handlar om prioriteringar. För att undvika obekväma konversationer om pengar under resan är det bäst att komma underfund med allt sådant i förväg. Detta kommer även förhindra er från att bli konstant frustrerade på varandra, för ärligt talat, vem vill gräla över småsaker som att ta taxi eller åka buss?

4. Skratta tillsammans

Det kommer ske missöden när du reser; du missar bussen, det regnar i flera dagar eller så tappar du bort ditt bagage. Allt det här är en del av upplevelsen men oavsett vad som händer, är det en bra idé att hitta en reskompis som kan se det ljusa i de här situationerna.

5. Oordnad ordning

Reser du med en planeringsälskare som har allt planerat i minsta detalj, till och med er sista måltid? Eller upptäcker du världen med en ta-dagen-som-den-kommer person? Det ideala för resplanerna är om era personligheter kompletterar varandra istället för att kollidera. På så sätt undviker ni att bli indragna i konflikter och resan går smidigare.

6. Delade intressen

Du har en två veckors resa framför dig, men har slut på samtalsämnen redan under första dagen. De nästkommande dagarna spenderar du åt att försöka hitta nya diskussionsämnen, vilket ämne som helst. Vilken mardröm! Se alltid till att du har åtminstone ett gemensamt intresse med din reskompis för att undvika en tyst och besvärlig resa. Det kan vara allt från korgflätning till fotografi som sammansvetsar er.

7. Ett praktiskt prov

Du har checkat av punkterna 1–6 på den här listan och är nu redo rida in i solnedgången med din reskompis. Men vad sägs om en provridning först? Försök att spendera minst en hel dag tillsammans. Åk någonstans där ingen av er har varit tidigare och se vad som händer när ni måste hitta ett transportsätt dit, aktiviteter att göra och restauranger att äta på. Allt medan ni upptäcker er nya omgivning. Detta är ett tillfälle att se hur mycket ni måste kompromissa för att göra ert reseäventyr så roligt som möjligt. Det kan tyckas överdrivet men tro mig, det är inte värt att spendera din dyrbara semester med någon du inte kommer ha roligt med.

8. Egna aktiviteter

Du kanske inte lyckas hitta en reskompis som är perfekt direkt och det är helt okej. Det kommer att ta tid men det är en lärorik erfarenhet. Om du gillar museer och din kompis tycker om att hoppa fallskärm kan ni ju fortfarande ha en fantastisk resa. Det är då viktigt att ni båda får möjligheten att göra det ni vill göra och att ni inte kompromissar om precis allt. Bara för att ni reser tillsammans så betyder det inte att ni måste spendera varje vaken minut tillsammans. Att planera in egna aktiviteter kan göra att stämningen mjuknar och ger er något att prata om på kvällen, särskilt om ni är ute på en längre resa.

Hitta en reskompis och res tillsammans med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig