Svenskar i utlandet – var befinner sig svenskarna?

Detta är ett gästinlägg skrivet av studentjob.se

För oss i Sverige är det lätt att hitta jobb utomlands. Många är bra på engelska, det svenska skolsystemet står högt i anseende (även om det är svårt att tro när man följer debatten inrikes!) och nästan alla har läst ett tredje språk. Att svenskar reser mycket är också lätt att märka, sällan är man på resa utan att stöta på någon annan från Sverige. Utbytesstudier och språkresor är också vanligt. Men hur ser det ut med svenskar i världen egentligen?

Svenskar i utlandet

70% av studenterna i Sverige vill alltså spendera minst en termin utomlands, men bara 14% av de som tar examen har gjort det. Vad är det som hindrar dem? Informationsbrist, enligt en studie från Uppsalas studentkår. Oro kring kvalitet på utbildning, stökiga ansökningsprocesser och eventuella utgifter oroar. Det är dock missuppfattningar och förhoppningsvis kommer universiteten bli bättre på att förmedla det. Ansökningsprocesserna är oftast enkla, 10 till 20 timmar spridda över ett halvår. Söker du utökat bidrag från CSN behöver du knappast oroa dig för pengarna och kvaliteten på undervisningen är sällan betydligt sämre. Skulle den vara det kommer arbetsgivare ändå värdera din initiativ- och anpassningsförmåga som du visat genom din utlandsflytt högt.

Vart åker svenska studenter då? Engelskspråkiga länder står högt i kurs. Många åker också till Polen för att studera till läkare!

  • Usa – 5664
  • Storbrittanien – 5318
  • Australien – 1622
  • Danmark – 1616
  • Polen – 1454
  • Frankrike – 1210
  • Spanien – 1125
  • Tyskland – 1083
  • Norge – 912
  • Kina – 82

När du väl är på plats bör du gå med i Facebookgruppen ”Svenskar i …”. I nästan alla större städer finns dessa grupper. Du kan få hjälp att hitta boende, tips på viktiga/roliga saker eller bara hitta någon att ta en öl och snacka lite svenska med. Att söka anställning eller praktik utomlands kan verka svårt, men skickar du bara in några ansökningar brukar det ge sig. Företagen kommer att ta kontakta dig och HR-personal finns alltid tillhands. Inom Europa är det alltid lätt med visum och annat pappersarbete.

En utlandsflytt kan verka skrämmande, men du har så fullt upp att det sällan blir ett problem med hemlängtan. Det kommer också göra det lättare att hantera framtida utmaningar!

Här kan du hitta både jobb och praktikplatser utomlands!

Källor

SVIV:
https://www.sviv.se/blog/2015/06/660-000-svenskar-bor-utomlands

Uppsalas studentkår: https://www.uppsalastudentkar.se/sites/default/files/bifogade/130524_manga_vill_-_fa_kommer_till_skott._varfor_studerar_inte_fler_studenter_utomlands.pdf,

SCB:
https://www.scb.se/Grupp/Valfard/BE0801_2008K01_TI_03_A05ST0801.pdf

Dela denna artikel