GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 TV-serier som ger dig en inblick i brittisk humor

7 TV-serier som ger dig en inblick i brittisk humor

Brittisk humor kännetecknas av en hel del torra skämt. Föreställ dig din mun efter att ha ätit massor av starka doritos – så torr är den! Då ingen vill ha munnen full av starka doritos, kommer här en kort introduktion till denna skrattframkallande humor. Vi har även samlat de mest populära TV-serierna som kommer boosta din engelska accent och höja din nivå av humor.

Så, hur definierar vi brittisk humor?

Ja, du kan förvänta dig en stor dos av sarkasm och ironi – som vanligtvis syftar på vardagliga händelser i livet. Ironin kan vara svår att upptäcka eftersom att skämten ofta levereras utan ansiktsuttryck, så det är viktigt att vara uppmärksam.

Här är några praktexempel som du bör se upp för:

  1. “Tack för att du pratade så högt i telefon under vår tågresa.”

  2. “Jag älskar verkligen att se dig peta i näsan.”

  3. ”Det är verkligen fantastiskt när folk tränger sig framför mig i kön.”

Ett annat exempel är att britterna gärna gör narr av sig själv. Med en mild blygsamhet älskar engelsmännen nämligen att trycka ner sig själva. Det kan vara för att undvika obekväma stämningar från en situation eller person, för att andra ska må bättre, eller bara för att undvika att låta skrytsam.

Det sista exemplet av brittisk humor kan upplevas som lite lätt offensivt. Om man verkligen är bekväm med en situation, så är det lätt att ”vi gör narr av oss själva” vänds upp och ner – och kan istället bli riktat mot DIG. Även om vi inte är genuint otrevliga och vill göra dig upprörd, så kan du känna dig nöjd om din nya brittiska kompis gör narr av din nya höstiga bob-hatt eller dina stripiga strumpor. Vi kallar det ”skämt” och det går flera hundra år tillbaka i tiden, för vi vet att till och med Shakespeare uppskattade förolämpningar.

För fler detaljer gällande den brittiska humorn, kika gärna på vår nybörjar-guide här.

Nu när vi vet hur den brittiska humorn fungerar, kan vi gå in på nästa steg.

7 tv-serier som ger dig en inblick i brittisk humor:

1. After Life

Om du inte är ett fan av Ricky Gervais, så kommer du antagligen inte vara ett fan av denna heller. I grunden handlar denna serie om återhämtningsprocessen för en kille som förlorat sin fru. Han är väldigt cynisk kring livet, och han förolämpar i stort sett allt som kommer i hans väg under processens gång. Denna typ av serie kan vara en smakdelare, men den ger dig också en bra inblick i delar av den ironin och mörkare elementen som brittisk humor består av.

2. Sex Education

Denna serie är helt briljant! Det finns så många hysteriska one-liners (”wash yo’ hands, you detty pig!”) och karaktärerna är underbara. De har också en konstig estetik där du inte riktigt kan avgöra om de är britter eller amerikaner. Exempelvis så har alla skådespelare brittisk accent, men de befinner sig på en amerikansk skola och bär typiskt amerikanska universitetsjackor.

3. The Office

En kult-klassiker på brittisk TV! Serien utspelar sig i en tråkigt brittisk kontorsmiljö där alla karaktärer skapar obekväma stämningar och säger löjliga saker. David Brent, som är chef, har blivit ett namn i varje hushåll och det har i sin tur resulterat i att Ricky Gervais och David Merchant har blivit stjärnor i UK.

4. Dracula

Denna serie är kanske lite mer utav en miniserie. Uppdelad i tre delar, baserat på Bram Stokers ikoniska gotiska skurk, får man följa en helt ny tappning av den hederliga gamla Dracula. Om du tycker om gotiska skräckhistorier, och om du inte har något emot blodiga scener, så kommer detta att vara en serie för dig. Huvudkaraktären har brittisk accent, så här kommer du också att kunna plocka upp några bra tips gällande uttal.

5. Derry Girls

Jag har faktiskt inte själv tittat på denna, men jag har hört mycket gott om den. Serien är en helt perfekt skildring av tonåren och den är helt underbar – trots att serien utspelar sig på 90-talet mitt under konflikten i Nordirland. Extra roligt är kommunikationen mellan karaktärerna och deras föräldrar, i synnerhet då föräldrarna ofta känns mer som tonåringar. Det blir på något vis en härlig ironi i det hela.

6. The IT Crowd

Denna serie är kanske inte helt i min personliga smak. Men jag var ändå tvungen att lägga till den på listan eftersom att några av mina kolleger verkligen älskar den. Förmodligen eftersom att karaktärerna är lite löjliga, deras humor är torr och sarkastisk och framförallt för att de är så älskvärda.

7. Norsemen

Denna serie har också tudelad smak, och dessutom är den inte tekniskt sett Brittisk heller. Faktum är att den är norsk, och den är filmad i både Norge och England. Den handlar om hur absurd Vikingakulturen är och karaktärerna är helt oförutsägbara i sina interaktioner. Humorn påminner mig lite om Monte Pyton (en brittisk komediklassiker), och för att vara en engelsk person som gör denna jämförelse säger det ganska mycket. Varning dock – den kan vara lite grov.

Upplev brittisk humor när den är som bäst!Mer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer