GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Alla engelska rugbytermer du behöver veta

Alla engelska rugbytermer du behöver veta

Rugby uppfanns för över 200 år sedan i en stad som heter Rugby. Idag är rugby en av Englands största exportsporter. Men spelet med en oval boll som endast får kastas i sidled och bakåt kan vara ganska svårt att förstå till en början.

Från jargong till slang – här är en lista över engelska rugbytermer du behöver veta:

Union or League?

Det finns först och främst två olika versioner av rugby; union och league. Den mest uppenbara skillnaden är att ett rugby union-team har 15 spelare och ett rugby leage-team har 13 spelare.

Rugger

Informellt slangord för rugby. “Let’s have a game of rugger!”

Goal

För att vinna en omgång rugby måste ett lag få fler poäng än sina motståndare. Mål görs när bollen sparkas över ribban och genom motståndarlagets målstolpar. Om det händer mitt i matchen eller från en straffspark är ett mål värt tre poäng.

Try

För att få mer poäng kan spelarna försöka få in bollen i det andra lagets målområde (bakom målstolparna) och nudda bollen i marken. I rugby union-spel ges fem poäng och i rygby league-spel ges fyra poäng.

Conversion

Efter att ha gjort ett målförsök har teamen chans att kamma hem ännu fler poäng. En spelare kan försöka att sparka bollen genom målstolparna. Om det går, får man ytterligare två poäng.

Hoof it

När man sparkar bollen hårt – och långt. “He hoofed it and the ball flew for miles!”

Drop kick

När en spelare släpper bollen till marken och sedan sparkar när den studsar tillbaka.

Drop goal

När en drop kick används för att göra mål. Denna typ av mål är värt tre poäng i rugby union men endast ett poäng i rugby leage.

Flying kick (field goal)

När en spelare sparkar en boll som ligger på marken genom målstolparna.

Tackle

I rugby får du dra en spelare som bär bollen till marken genom att ta tag i personens höfter eller ben med dina armar. Tacklingar används för att försöka ta tillbaka bollen eller för att stoppa spelaren om de rör sig mot din mållinje.

Ankle tap

En typ av tackling som i princip går ut på att tackla någon genom att ta tag i deras fötter eller vrister.

Goosestep

Snabba, snygga fotrörelser utformade för att undvika att bli tacklad.

Blood replacement

Om en skadad spelare blöder kan spelaren ersättas av en lagkamrat i upp till 15 minuter medan de får första hjälpen.

Cauliflower ear

På tal om skador är ”cauliflower ear”, det vill säga blomkålsöra, vanligt i rugby. Brosket och huden i öronen kan skadas av att de träffas upprepade gånger, och öronen blir tjocka och knöliga.

Scrum

För de som är nybörjare inom rugby ser en ”scrum” galen ut. Spelare i båda lagen ställer upp i tre rader mitt emot varandra, tar ner huvudena och använder sina axlar för att trycka mot det motsatta laget för att få bollen, som ligger på marken under dem.

Ruck

Rucking händer endast i rugby league. Om en spelare blir tacklad, ligger på marken och släpper bollen, får ingen annan röra den. Men spelare från båda lagen kan krypa över bollen på golvet för att bilda ett ”ruck”. De tävlar om bollen genom att försöka trycka det andra laget bakåt och bort från bollen. När bollen är exponerad kan andra spelare plocka upp den och fortsätta spela.

Maul

Mauls är ett annat sätt att få tillbaka en boll från en spelare som har blivit tacklad. En maul är lite som en ruck, men bollen ligger inte på marken. Maulen slutar om bollen tappas till marken, eller om en spelare tar sig loss från de andra och har bollen med sig.

Mauled

En vardaglig term. Du kanske kommer att höra, eller säga; “He’s been absolutely mauled!” om någon har skadats svårt.

Six Nations

The Six Nations Championship är en rugbytävling för män mellan England, Frankrike, Irland, Italien, Skottland och Wales.

On the trot

I följd, eller i rad. “Surely England will do well in the Six Nations; they have won eight games on the trot.”

Studera i engelska i landet där Rugby uppfannsUtforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer