Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Fun facts om den europeiska språkdagen

Fun facts om den europeiska språkdagen

Om du letar efter en anledning till att bjuda in till fest i helgen kan du sluta leta och dra på dig partyhatten redan nu! Den 26 september är det nämligen den europeiska språkdagen – lite som julafton för språkälskare! Att kunna fler än ett språk ger dig inte enbart nyttig hjärngympa. Det hjälper dig när du skaffar nya vänner runt om i världen, ger dig ett stort försprång i arbetslivet och är något som förenar européerna – majoriteten är tvåspråkiga.

Fler än 200 språk

Det finns fler än 200 inhemska språk i Europa. Det låter kanske mycket, men det är faktiskt bara en bråkdel (ca 3%) av de 6000–7000 språk som talas runt om i världen.

Mer än hälften av Europa är tvåspråkigt

Enligt en undersökning av EU talar 56% av EU-medborgarna ett språk utöver modersmålet och 28% talar två språk (high five!).

Tyska, tyska överallt

Tyska är det mest talade modersmålet (18%), följt av engelska och italienska (båda 13%) och franska (12%).

Londonbornas språkkunskaper

Om du vill uppleva flerspråkighet i dess naturliga miljö passar det perfekt att åka till en europeisk stad. Om du är i London kan du till exempel höra fler än 300 olika språk.

Ryssland innehar språkrekord

Ryssland är det land där det talas flest olika språk. Exakt hur många varierar lite beroende på vilka kriterier som finns, men det uppskattas till 130–200 språk.

Engelskan är störst

Engelska är det mest användbara språket enligt befolkningen i EU, följt av tyska och franska.

 

 

En av de bästa sakerna med att bo i Europa är att andra språk och kulturer är en kort flygresa bort. Det gör det enkelt och bekvämt att lära sig om och fördjupa sig i dem. Nya språk finns (bokstavligen) runt hörnet och bara det är en anledning att fira!

Så låt oss skåla för europeiska språkdagen och för mångfalden som förenar oss: Nazdrave! Živjeli! Na- zdraví! Skål! Proost! Skål! Tervist! Kippis! Santé! Prosit! Stin IYA su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikata! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na- Zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Fira språkdagen med att åka på språkresa! Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk