Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Hur Internationella Kvinnodagen uppmärksammas runt om i världen

Hur

Den här dagen har kämpats för och grundats av kvinnor. Internationella Kvinnodagen är en global dag för att hylla kvinnors ekonomiska, politiska och sociala framsteg och tydliggöra de steg som fortfarande måste tas för att uppnå jämställdhet. Den infaller årligen den 8 mars, och Internationella Kvinnodagen växer för varje år. Kvinnor runt om i världen stannar upp för att reflektera och planera för förändringen. Oftast bär de lila för att symbolisera rättvisa och värdighet samt grönt för hopp.
Läs vidare för att se hur Internationella Kvinnodagen uppmärksammas runt om i världen och hur dagen startade.

Starten för Internationella Kvinnodagen

I februari 1909, lades grunden för Internationella Kvinnodagen i form av en ”kvinnodag”, som svar på textilarbetarna i New Yorks storskaliga strejk. Där krävde de bättre betalt, kortare dagar, bättre arbetsvillkor samt rösträtt.

Ursprungligen var det en nationell dag i USA, men idéen spred sig snabbt internationellt. Europeiska länder var först med att införa dagen efter USA. Efter att det i Danmark 1910 hölls en ”International Conference of Working Women” föreslog den tyska socialisten Clara Zetkin att det skulle införas en permanent dag i kalendern där kvinnor kunde få sina röster hörda. Den första internationella dagen firades 1911. Dock skulle datumet 8 mars, så som vi känner det idag, inte sättas förrän under första världskriget. FN firade och formaliserade dagen 1975, och nu bestämmer FN varje år ett tema, som ett sätt att lyfta och fokusera på en specifik fråga.

Hur Internationella Kvinnodagen uppmärksammas runt om i världen

Internationella Kvinnodagen är en officiell högtid på ett antal platser och är allmänt uppmärksammad på många fler. Beroende på vart du är varierar uppmärksammandet av dagen från att ge och få presenter till politiska demonstrationer och protester.

Italien

Dagen den 8 mars får traditionellt sätt kvinnorna buketter med mimosa, som är små gula blommor. Mimosa är nämligen den valda symbolen för den Internationella Kvinnodagen i Italien. Då den också symboliserar kvinnlig styrka, är det vanligt att kvinnor ger mimosas till varandra som ett tecken på kvinnlig solidaritet. Eftersom Italien också är ett matorienterat land, är det vanligt att du hittar bakverk och pasta skapade med den livfulla gula färgen för att efterlikna blomman.

Rumänien

Den Internationella Kvinnodagen firas på ett liknande sätt som morsdag i Rumänien. Det ger en anledning för människor, framförallt män, att hylla sina mödrar, mor- och farmödrar och vänner med barn genom att ge dem kort och blommor.

USA

I USA är inte Internationella Kvinnodagen en officiell helgdag, dock infaller Women’s History Month under hela mars. Det är en tid för att rikta uppmärksamhet mot kvinnors prestationer, både historiska och nutida. Och på den 8 mars samlas folk i huvudstäder och håller konferenser och företagsevents där folk och uppmärksammade ledare pratar om och lyfter ämnet.

Ryssland

Trots att datumet har varit en officiell och nationell helgdag i Ryssland sedan 1918, har den ursprungliga tanken med sina politiska rötter glömts bort. Istället uppmärksammas kvinnor generellt genom att de får presenter.

Kina

Samtidigt som ”Flick-dagen” infaller den 7 mars i Kina, har landet erkänt den Internationella Kvinnodagen sedan 1949. Den 8 mars uppmuntras arbetsgivare, om än inte skyldiga, att ge de kvinnliga anställda en halvdag. Dock finns det också en stor kommersiell sida av den viktiga dagen, där män uppmuntras att köpa presenter till kvinnorna i sitt liv.

Australien

Australiensare har erkänt Internationella Kvinnodagen i årtionden, även fast demonstrationstågen började sprida sig i stort under tidigt 1970-tal. Själva dagen tas i form runt om i landet med stor variation av paneldiskussioner, frukostar och events där framgångsrika och viktiga kvinnor inom olika branscher talar om jämställdhet, representation och mångfald.

Spanien

Efter den oväntat stora framgången av den generella strejken i Spanien 2018 där fler än 5 miljoner människor deltog i 24 timmar, har landet fortsatt att ta över gatorna. Även fast en masstrejk nödvändigtvis inte är fokuset för framtida kvinnodagar, har det spanska folket en tydlig riktning mot att öka fokuset på rättigheter för kvinnor och flickor.

Storbritannien

I tre dagar, inkluderat Internationella Kvinnodagen, hålls Women of the World festivalen i London. Talare, aktivister och artister samlas för att tackla problemen som kvinnor globalt står inför. Den grundades i Storbritannien, men nu har festivalen flera syster-festivaler i andra delar av världen. Där diskussioner, talare och utställningar flätar samman och lyfter varandra under samma namn.

Chile

Dagen är tydligt markerad genom demonstrationer i flera städer, framförallt i huvudstaden Santiago. Där bär demonstranterna mest troligt gröna näsdukar för att visa sitt stöd i kampen för kvinnors, framförallt sexuella, rättigheter. Sånger, trummor och detaljerade utklädnader kan också förekomma.

Argentina

Sedan 1900-talet, uppmärksammar argentinarna främst den Internationella Kvinnodagen genom att ge presenter till kvinnorna i sina liv. Dock på senare år, har protester blivit en vanligt förekommande företeelse under dagen. Där medborgare alltmer går ut på gatorna för att demonstrera mot våldet och den fortfarande stora löneskillnaden och för jämställdhet i konsten och andra sociala förändringar.

Upplev Internationella Kvinnodagen utomlandsSe vårt utbud här

Lär dig ett nytt språk. Välj mellan 12 språk och över 50 destinationer.

Mer information