Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Sverige näst bäst i världen på engelska – EF EPI

Sverige näst bäst i världen på engelska – EF EPI

För nionde året i rad släpps EFs globala rapport över kunskaper i engelska; EF Proficiency Index (EPI). Över 2,3 miljoner personer i 100 länder och regioner som inte har engelska som modersmål har deltagit i årets rapport. Årets rapport visar att Sverige halkar ner till en andraplats och tappar återigen förstaplatsen till Nederländerna.

Vad betyder det här?

Trots varierande poängnivå har Sverige placerat sig topp 3 varje år sedan 2012. Sverige har också briljerat med att ha haft förstaplatsen fler gånger än något annat land i världen. I 2019 års rapport fick Sverige 68,74 EPI poäng, vilket innebär att vi tappat 2 EPI poäng (från 70,2 till 68,74) jämfört med 2018 och halkar således ner på en andraplats tätt efter Nederländerna. I Sverige är det kvinnor och de unga 18-20-åringarna som har bäst engelskkunskaper. Rankingen visar att vi svenskar i allmänhet besitter kunskaper att göra följande uppgifter på engelska; använda språket på ett nyanserat sätt, läsa avancerade texter med lätthet och förhandla kontrakt med de som har engelska som modersmål.

Hur kan vi bli nummer ett igen?

En andra plats är verkligen inte fy skam, men om vi vill norpa förstaplatsen nästa år är det viktigt att inte vila på gamla meriter utan att faktiskt aktivt arbeta med språket. Att testa sina språkkunskaper är ett bra första steg för att få en bild av vilken nivå man befinner sig på. Under 2019 var det mer än en miljon fler personer som gjorde EFs språktest (länk) än föregående år.

Några andra enkla sätt att förbättra sina kunskaper i engelska är att lyssna på musik, kolla på serier, läsa bloggar och att resa. Allra bäst lär vi oss förmodligen när vi befinner oss i en miljö där språket talas.

Hur ligger vi till jämfört med våra grannländer?

Med Sverige på en andraplats, Norge på en tredjeplats, Danmark på en fjärdeplats och Finland på en sjundeplats visar sig Norden vara i topp i Europa. Förra året låg Singapore på en tredjeplats, men har i år halkat ner till plats fem för att ge plats åt Norge och Danmark. Även Finland, som tidigare år låg på en åttondeplats, har klättrat sig uppåt medan Luxembourg flyttat ner två placeringar.

Vad finns det för fördelar med bra engelskkunskaper?

Genom handel, resor och kultur har världen krympt och blivit mer global. Det har gjort att behovet av ett gemensamt språk – engelska – har ökat. Resultatet av EF EPI visar att bättre engelskkunskaper underlättar vid affärsavtal och bidrar till en bättre ekonomi för arbetstagare. Engelskan är det obestridliga världsspråket och används för att kommunicera och samarbeta. Engelskkunskaper är därmed en starkt bidragande faktor till att sprida idéer, teknologi och innovationer. Slutligen visar även rapporten på ett positivt samband mellan livskvalitet – livslängd, utbildning, och inkomst per capita – och ett lands engelskanivå.

Hur blev vi så bra på engelska?

Det finns många anledningar till att svenskar generellt är bra på engelska. En bidragande orsak är att engelska varit ett obligatoriskt skolämne sedan 1950-talet. Svenska är ett litet språk och för att göra oss förstådda utanför Norden måste vi prata fler än ett språk. Detta, i kombination med att svenskar i allmänhet älskar att resa, är öppna för andra språk och kulturer, samt ledande inom viss forskning och affärsområden, gör att många prioriterar engelska.

I Sverige är det nästan lika vanligt att höra det engelska språket som det svenska, då majoriteten av alla tv-program, filmer och musik är på engelska. Det är svårt att undvika språket, i synnerhet när även reklam och mediatexter ofta är på engelska. Att Sverige har en väldigt hög internetanvändning per invånare spelar även det in då vi kan ta del av allt från nyheter till sociala medier från hela världen.

Resultatet av EF EPI hade aldrig varit möjligt om det inte vore för allt det hårda arbete personer som tagit språkinlärning i egna händer, både i Sverige och utomlands, lagt ner. Genom att lära oss engelska har Sverige blivit ett mer internationellt konkurrenskraftigt och innovativt land. Det har dessutom öppnat upp en värld av personliga och professionella möjligheter.

Vill du vara med och bidra till Sveriges EPI ranking? Gör testet här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk