"Det bästa med High School var spiriten. Känslan av att heja på ett lag tillsammans och verkligen känna en sammanhållning."

Emily Jansson – Utbytessudent i Missouri 2019/2020

Varför valde du att åka som utbytesstudent?

Jag har alltid drömt om att få uppleva High School. Om jag ska vara ärlig så var det nog när jag såg Hannah Montana som jag först blev inspirerad. När jag sedan såg någon annons på Instagram eller Facebook och förstod att det faktiskt var möjligt för mig att åka så började jag övertala min mamma. Jag gick nog i 6:an när jag först berättade för mamma om min dröm och hon sa först nej, hon tänkte väl att det var en barnslig dröm innan hon insåg att det var allvar. Men jag bevisade gång på gång för henne att detta vara en väldigt seriös dröm för mig. Jag försökte nog alla övertalningsstrategier, jag lovade att hålla betygen uppe och även betala en del av utbytesåret när jag själv började jobba, då förstod hon att detta var allvarligt för mig. Sedan åkte jag efter 9:an.

Emily och hennes kompisar på High School.

Emily och hennes lag.

Är du intresserad av att åka på ett utbytesår med EF?

Beställ en gratis broschyr för mer information.

Vad anser du är största skillnaden mellan svensk skola och high school?

High school i USA var lättare än i Sverige och mer lustfyllt på något sätt. Visst var det svårare för mig i början med engelskan men så länge du lämnade in uppgifter i tid, var med på lektionerna och visade att du ville lära dig så är det inga problem. Jag hade A i nästan alla ämnen under mitt år. Mitt tips är att alltid lämna in läxorna i tid, i Sverige kan lärare vara lite mer flexibla med det men i USA måste det vara i tid. Sen måste jag även säga att det bästa med High School var spiriten. Känslan av att heja på ett lag tillsammans och verkligen känna en sammanhållning. Det är otroligt kul att alla sporter är på skolan och den relation du får till dina lärare genom det.

Beskriv din värdfamilj och hur ni bodde?

Jag bodde i en mindre stad Archie i ett ganska stort hus ute på landet. Min familj består av min värdmamma, värdpappa, värdsyster, 5 hundar, 7 katter och 2 fåglar. Jag hade även flera äldre värdsyskon, men som hade flyttat hemifrån och börjat på college. Men jag fick även en bra relation då de var hemma och hälsade på ibland. Slutligen hade jag hade en italiensk bror då min familj valde att ha två utbytesstudenter. Det var härligt att dela upplevelsen med en annan student. Vi kunde ofta skämta om allt som var typiskt amerikanskt och ja sådana skämt hade kanske inte gått hem hos mina amerikanska vänner.

Emily i hennes prom dress.

Var det svårt att bli en del av värdfamiljen?

Jag kände mig ganska snabbt som en del av familjen. För mig och min italienska värdbror tog det lite längre tid att förstå varandra men vi fick sedan en bra relation, även om vi inte var bästa vänner och hade olika typer av umgänge så hörs vi än idag. Enda gången jag blev arg på min värdfamilj var när mamma var på besök i USA och hade lämnat svensk choklad och dagen efter var nästan allt uppätet, då blev jag lite arg.

Vad var det absolut bästa med ditt utbytesår?

Värdfamiljen var det bästa. Ett av mina favoritminnen var en roadtrip till Florida över jul och hade en family reunion. Även om vi var 23 timmar i bil så blev det aldrig tråkigt eller stelt. Vi åkte även på en trip till Colorado som var mycket minnesvärd.

Läs alla stories

Beställ en gratis broschyr

Ett utbytesår är en “once in a lifetime”-upplevelse. Bo utomlands i en värdfamilj och gå på high school. Beställ en gratis broschyr för att lära dig allt du behöver veta.

 

Img Detaljerad programöversikt

Img Skola & värdland

Img Pris och tillval

Ta första steget

Våra events och webinars