"I min värdfamilj har de som tradition att äta frukost på Waffle House innan första dagen i skolan varje år. Perfekt start på dagen!"

Timothy Jansson – Utbytessudent i Alabama 2018/2019

Varför valde du att åka som utbytesstudent?

Jag åkte när jag var 15 år, direkt efter årskurs 9 den 18 juli 2018. Till en början var det för att lära mig engelska bättre. Jag var väldigt osäker på att prata engelska och såg en stor möjlighet i att åka till USA ett år. Det jag inte riktigt förstod då var hur mycket mer ett utbytesår faktiskt innebär. Att få den kulturella omväxlingen i kombination med att få lära känna så många härliga människor runt om i världen är något man inte vill gå miste om.

Välkommen till USA :)

Timothy och hans värdfamilj.

Är du intresserad av att åka på ett utbytesår med EF?

Beställ en gratis broschyr för mer information.

Hur var det att gå på High School i ditt värdland?

Jag trodde att jag skulle vara mer nervös inför första dagen än vad jag faktiskt var. I min värdfamilj har de som tradition att äta frukost på Waffle House innan första dagen i skolan varje år. Perfekt start på dagen! Att gå på High School i USA är väldigt annorlunda än gymnasiet i Sverige. Min erfarenhet är att den svenska skolan ger mycket mer individuellt ansvar till eleverna medan man i USA guidar eleverna mer genom skolan.

När fick du din första amerikanska vän?

Det är svårt att säga men det var genom skolan, om jag bortser från min värdbror. Jag kommer specifikt ihåg en helg på hösten då ett par kompisar från min spanska-klass frågade om jag ville följa med på en County Fair. Det var riktigt kul och de blev några utav mina bästa vänner.

Timothy och hans värdfamilj på mors dag.

Vad var det bästa med din värdfamilj?

Jag bodde i ett hus med min värdmamma, värdpappa och värdbror som var några månader yngre än mig. Dessutom hade vi två katter och en hund. Det bästa med min värdfamilj var att vi ofta på helgerna gjorde saker tillsammans som en familj. Ibland åkte vi till stranden och ibland var vi ner på stan för att träffa vänner. Varje söndag åt vi lunch hemma hos min värdpappas föräldrar där vi också firade Thanksgiving, påsk, nyår och 4th of July.

Upplevde du några kulturella skillnader?

I USA, och speciellt i södra USA, är alla väldigt trevliga och sociala. Amerikaner är väldigt öppna med varandra, även med dem som de inte känner. Det är viktigt att bland annat att säga ”excuse me” och ”please” i situationer där väldigt många svenskar kanske inte hade gjort det. Det är också väldigt viktigt att alltid visa respekt för de äldre, exempelvis genom att benämna kompisars föräldrar och andra vuxna med Mr. och Mrs.

Läs alla stories

Beställ en gratis broschyr

Ett utbytesår är en “once in a lifetime”-upplevelse. Bo utomlands i en värdfamilj och gå på high school. Beställ en gratis broschyr för att lära dig allt du behöver veta.

 

Img Detaljerad programöversikt

Img Skola & värdland

Img Pris och tillval

Ta första steget

Våra events och webinars