"Min värdfamilj introducerade aldrig mig som en utbytesstudent, de sa alltid ”det här är Karin, vår dotter”."

Karin Dahlberg – Utbytesstudent i Alabama 2018/2019

Hur var det att gå på High School i USA?

High School i USA är något man måste uppleva för att förstå. Jag var cheerleader i USA. Jag minns när hela cheerleadinglaget sprang in i gymnastiksalen på Pepp Rally. Det stod massa folk längs läktarna, alla hade pompoms och jublade. Det var ett ögonblick där jag stannade upp och verkligen tänkte WOW. Det är en annorlunda och härlig gemenskap på High School till skillnad från gymnasiet. Din skola är ditt lag. Det är häftigt!

Karin utanför Escambia High School.

Karin var cheerleader.

Är du intresserad av att åka på ett utbytesår med EF?

Beställ en gratis broschyr för mer information.

Var det svårt med språket?

Jag tyckte inte det var jättesvårt – och jag var superdålig i engelska innan jag åkte. Men engelskan är inget man behöver oroa sig för – amerikanare är väldigt hjälpsamma och kan alltid förklara runt om saker. Sedan blir man snabbt duktig eftersom det är det enda språket man pratar. Det var aldrig någon som dömde mig för att jag inte kunde flytande engelska när jag kom. De tyckte snarare att det var coolt att jag kunde ett annat språk.

Beskriv din värdfamilj och hur ni bodde

Vi bodde i ett stort hus i ett mysigt område. Jag har 3 värdbrorson och min värdmamma och värdpappa. De är så otroligt välkomnande och älskande. De introducerade mig aldrig som en utbytesstudent, de sa alltid ”det här är Karin, vår dotter”.

Karin tillsammans med hennes värdfamilj och hennes "prom date".

Vad brukade du och din värdfamilj göra på kvällar och helger?

På helgerna åkte vi på utflykter och tog promenader. Om jag inte hängde med vänner tillbringade jag kvällarna framför en film med familjen. Min värdpappa gick och la sig ganska tidigt, så då brukade jag och min värdmamma stanna kvar och bara prata om livet. Det blev en liten tradition att göra det. På söndagarna gick vi upp tidigt för att jobba i kyrkan. Även om jag inte är kristen och aldrig varit i en kyrka gillade jag faktiskt det.

Vad var det absolut bästa med ditt utbytesår?

Mitt utbytesår hade up and downs, men jag ser verkligen tillbaka på mitt utbytesår med glädje. Det absolut bästa var personerna jag lärde känna och min värdfamilj.

 

Utöver det var det upplevelsen i sig och att testa på något nytt. Jag hade gått på samma grundskola hela mitt liv, känt samma personer sedan dagis och hållt på med samma sport sen jag var fyra år. Mitt liv gick på rutin. Jag packade ihop mina väskor och sedan ändrades mitt liv helt. Det var otroligt lärorikt, men också någonting jag kommer ta med mig hela livet. Jag var väldigt osocial och testade aldrig nya saker förr. Nu går jag in i allt jag gör och tänker ”jag har klarat att testa något förut så varför skulle jag inte göra det nu”. Så det har ändrat mitt perspektiv på mitt vardagliga liv här i Sverige. Ibland blir jag chockad själv att jag faktiskt åkte.

Läs alla stories

Beställ en gratis broschyr

Ett utbytesår är en “once in a lifetime”-upplevelse. Bo utomlands i en värdfamilj och gå på high school. Beställ en gratis broschyr för att lära dig allt du behöver veta.

 

Img Detaljerad programöversikt

Img Skola & värdland

Img Pris och tillval

Ta första steget

Våra events och webinars