"Det var en känsla av overklighet. Det var svårt att förstå att det verkligen skulle ske."

Lisa Blondell – Utbytesstudent i Texas 2018/2019

Beskriv känslan när du landade på flygplatsen och din första dag i ditt värdland

Det var mest en känsla av overklighet. Det var svårt att förstå att det verkligen skulle ske. Jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös när jag väntade på flyget till min värdfamilj. På det flyget satt en kvinna som frågade mig om jag var påväg hem, och ja svarade "ja, nej, eller jo men typ". Jag förklarade att jag skulle vara utbytestudent, och kvinnan blev direkt väldigt engagerad och gav mig tips på coola ställen att besöka under mitt år. Det positiva mötet satte på något vis tonen för min bild av hur amerikaner är; öppna, trevliga och sociala. Sen var jag såklart jättenervös när jag klev av planet och skulle träffa min värdfamilj för första gången, men det gick jättebra.

Lisa välkomnades till sitt andra hem.

Lisa och hennes värdfamilj på en hike.

Är du intresserad av att åka på ett utbytesår med EF?

Beställ en gratis broschyr för mer information.

Hur var det att gå på High School i USA?

Det var fantastiskt! Och fascinerande, men också lite frusterande ibland. Det var så himla mycket som var annorlunda som man skulle vänja sig vid, t.ex. att det fanns en dresscode. Uppgifterna i USA är kortare och man skulle bli klar under lektionstid eller nästa dag. I Sverige jobbar man mer långsiktigt där man behöver planera och ta ansvar. Men jag var fascinerand av alla olika klubbar och kurser. Jag var bland annat med i marching band, vilket är en jättestor grej i Texas. Skolan som jag gick på var ganska stor, vi var ungefär 2,500 elever, så bara att gå i korridorerna där var häftigt.

När fick du din första amerikanska vän?

I början umgicks jag mycket med min värdsyster och hennes vänner. Min kompis Allison var den första jag lärde känna på egen hand. Hon spelade också klarinett, precis som jag, så det var i den kontexten vi träffades. Hon kom upp till mig första dagen på band camp och frågade om jag var "den svenska tjejen". Först tänka jag "va, syns det så tydligt?!". Men sen kom det fram att hennes mamma var bästa kompis med min värdmamma, så Allison visste att jag skulle vara där. 

Lisa och hennes vän från band camp.

Beskriv din värdfamilj och hur ni bodde.

Min värdfamilj bestod av min värdmamma Laura, min värdpappa Jeff, min värdsyster Charlotte som är jämngammal med mig, och min värdlillebror Adam som var tio år när jag kom dit. Vi bodde i ett stort hus, med en stor trädgård där hundarna kunde springa runt. Jag och mina värdsyskon hade våra rum på övervåningen och delade badrum. Det var jättebra för jag och Charlotte umgicks mycket, speciellt på kvällarna, och då var det bara en korridor mellan våra rum så vi kunde gå

Har du några tips till de som drömmer om att åka som utbytesstudent?

Jämför inte ditt år med andras år. Det finns ingen poäng i att jämföra, för allas år är olika. Försök verkligen att bli en del av din värdfamilj. Ta vara på vännerna som du får på welcome days eller camp. Jag träffade en vän som jag blev jättenära med, och det var otroligt skönt att ha varandra under utbytesåret eftersom hon visste precis hur jag kände

Läs alla stories

Beställ en gratis broschyr

Ett utbytesår är en “once in a lifetime”-upplevelse. Bo utomlands i en värdfamilj och gå på high school. Beställ en gratis broschyr för att lära dig allt du behöver veta.

 

Img Detaljerad programöversikt

Img Skola & värdland

Img Pris och tillval

Ta första steget

Våra events och webinars