GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 spanska uttryck som alla bör känna till

10 spanska uttryck som alla bör känna till

Spanska är ett av världens mest utbredda språk och kastilianska (den version som talas i Spanien) charmar expats och turister lika snabbt som landets smala kullerstensgator och välsmakande tapas. Funderar du på att åka till Spanien? Se till att du lär dig dessa spanska uttryck och använd dem på alla som lyssnar - det kommer att imponera på lokalbefolkningen och se till att du får mycket lättare att få vänner och passa in.

1. ¡Qué guay!

Hur säger man det? ”Gwai”

Vad betyder det och hur används det? Det betyder cool, fantastisk eller bra. Ungdomar kryddar sina konversationer med detta adjektiv och svarar på sina vänners berättelser med en kör av ¡Qué guay! (”Vad coolt!”)

2. Vale

Hur säger man det? ”Bale” (V:et blir till ett B)

Vad betyder det och hur används det? En mycket viktig del av spanjorernas ordförråd som betyder OK, okej, låter bra, jag förstår eller inga problem. Det kommer från verbet valer (att vara värd, som i ¿cuánto vale? - Hur mycket är det?) men betyder så mycket mer. Det används som ett sätt att hålla med om eller bekräfta vad någon har sagt. (”Vi ska träffas kl. 11.00 i morgon, vale?” eller ”Ring mig senare för att ordna det.” Vale, jag ringer dig). Efter ett tag i Spanien kommer du att märka att folk tenderar att använda det två gånger som svar (vale, vale), vilket är älskvärt!

3. Hombre

Hur säger man det? ”Ombre” (H:et är stumt)

Vad betyder det och hur används det? Det betyder bokstavligen ”man”, och används också för att bekräfta eller förstärka det du säger; vanligtvis för att betyda nej, ja/självklart, för att hälsa eller för att vädja. Du kommer att få höra:

Nej - ”Tycker du om din chef?” Qué va, hombre, para nada. (Inte alls, inte alls.)

Ja/självklart - ¡Claro que sí, hombre! (Naturligtvis, eller definitivt)

Hälsningsfraser - ¡Hombre! Cómo estás? (Hej, mannen! Hur mår du?)

Vädjan - ¡Vamos, hombre, por favor! (Aww, kom igen man, snälla.)

Som en bonus låter detta inte så konstigt för engelsktalande, eftersom engelskans ”man” kan användas på ungefär samma sätt.

4. Tío/Tía

Hur säger man det? Tio/Tia”

Vad betyder det och hur används det? Även om dessa ord bokstavligen betyder ”farbror” och ”faster” används de också informellt för att allmänt hänvisa till en annan person. På samma sätt som engelsktalande använder ”dude” eller ”guy” (”Titta på de där killarna där borta!” eller ”Vem sa det?” ”Jag vet inte, bara någon snubbe.”) Spanjorer använder tío eller tía. Du kan också använda dessa ord för att påkalla en väns uppmärksamhet, som i ”Tío/tía, kom hit!”)

5. ¿Cómo vas?

Hur säger man det? ”Como bas” (Samma sak här - V uttalas som ett B)

Vad betyder det och hur används det? Spanjorer är ett vänligt gäng, snabba att starta en konversation och beväpnade med flera sätt att fråga det klassiska ”Hur står det till?”. Dessa hälsningsfraser används vardagligt hela dagen - i småprat, till exempel när man träffar vänner, med välkända kollegor eller småpratar med en expedit i affären - så det är trevligt att lära känna dem. Många besökare lär sig snabbt ¿Qué tal? och vårt femte uttryck är ytterligare ett som du kan lägga till i din verktygslåda för småprat: ¿Cómo vas?, som bokstavligen betyder ”Hur går det för dig?”

6. Puente

Hur säger man det? ”Puente”

Vad betyder det och hur används det? Alla anställdas favorit - och en stereotyp av livet i Spanien - är puente, eller tredagarshelgen. Ofta på grund av ett helgons högtidsdag blir dessa ”broar” årets bästa måndagar och fredagar!

7. Guiri

Hur säger man det? ”Giri”

Vad betyder det och hur används det? Den som vill smälta in i Spanien har gjort efterforskningar om hur man inte ska se ut som en guiri. Guiris, uttalas ”giri”, är (mycket uppenbara) utlänningar som vanligtvis kommer från engelsktalande länder eller Central- och Nordeuropa. Spanjorerna kommer att kalla dig för guiri om du är allmänt icke-spansk: äter middag eller går ut och tar en drink alldeles för tidigt, viftar med extra stora kartor och kameror i gathörnen, pratar väldigt högt vid monument eller när du är ute på sightseeing, bär jeansshorts och flipflops året runt och bara beställer sangria.

8. Buenas

Hur säger man det? ”Buenas”

Vad betyder det och hur används det? Börja din soliga spanska morgon med ett glatt Buenos días, fortsätt med buenas tardes på kvällen och avsluta med buenas noches när det är dags att säga adjö eller god natt. Eller så håller du dig till det söta och enkla ”Buenas!” för att säga hej när som helst på dygnet. Du kommer att få ett glatt ”Buenas!” tillbaka och kan gå vidare till viktigare saker - som hur mycket tortilla och patatas bravas du ska beställa till lunch?

9. ¡Venga ya!

Hur säger man det? ”Benga ya” (Återigen uttalas V som ett B)

Vad betyder det och hur används det? Det här är ett annat mycket vanligt uttryck i Spanien och ger dig extra poäng för att du går utanför den vanliga listan över uttryck som besökare brukar lära sig. ¡Venga ya! (eller ibland helt enkelt ¡Venga!) är ett sätt att uttrycka förvåning eller misstro. Precis som ”no way”, ”come on!” eller ”come off it!” på engelska används det när du är chockad (till exempel om du får veta att din vän har beställt 15 tortillas och tio tallrikar patatas bravas - och sedan ätit upp allt).

10. Pasta

Hur säger man det? Pasta” (precis som din favoritmatsäck!)

Vad betyder det och hur används det? Pengar, pengar, pengar. Eller pasta, pasta, pasta om du är i Spanien. Det stämmer - i stället för att vara en uppmaning till italienarna på andra sidan havet betyder pasta pengar i Spanien. Oavsett om det är mynt, sedlar, kort, pesetas eller euro, oavsett om du har dem eller inte, så är allt pasta för spanjorerna.

Lär dig spanska med oss i soliga SpanienLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer