GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Därför är engelskanivån i ditt land så viktig

Därför är engelskanivån i ditt land så viktig

Kunskaper i engelska är viktigt för att det ger människor tillgång till mer information, ett internationellt nätverk samt fler jobbmöjligheter än någonsin. Att ha en god engelsknivå är inte endast viktigt för individer utan även på nationell nivå. Engelsknivån säger mycket om landets framfart inom innovation, konkurrenskraft och framtidsutsikter.

I EF Education Firsts 2023 års upplaga av English Proficiency Index (EF EPI) sammanställdes data från 2.2 miljoner vuxna för att kunna ranka länder utifrån deras engelskkunskaper.

Viktiga slutsatser i årets rapport är:

  • Den genomsnittliga nivån på engelska hos vuxna över hela världen har inte förändrats sedan 2011.

  • Engelskkunskapen ökar på arbetsmarknaden - vuxna bygger upp sin kompetens på sin arbetsplats, antingen genom olika utbildningsprogram eller personlig utveckling på sidan.

  • Nivån på engelska hos vuxna i Östasien har minskat under de senaste fyra åren. I Japan har det minskat i ett helt decennium. Denna nedgång accelererade i år, med både Japan och Kina som visar betydande förändringar.

  • Nivåerna i Latinamerika har sjunkit kraftigt hos ungdomarna sedan 2020. Det här beror förmodligen på att skolor var stängda under en lång tid till följd av pandemin.

  • Även fast Europa fortsätter att dominera toppen av indexet, så har det blivit en liten svacka i år, då flera länder har fått lägre resultat än tidigare år.

  • Nivån på engelska i Nordafrika har förbättrats stadigt under det senaste decenniet, dock har takten i förbättringen avtagit sedan 2021.

Årets resultat bekräftade också vissa upplysande samband mellan engelskkunskaper och större samhörighet, ökad produktivitet och högre innovationsnivåer.

För den enskilda individen stod detta ut i årets rapport:

  • Skillnaden mellan könen har ökat, där männen har förbättrat sina kunskaper medan kvinnornas kunskaper har minskat.

  • Den yngsta åldersgruppen (18-20 år) har sjunkande kunskaper i engelska, men detta är fallet i ett fåtal stora länder. På de flesta håll har engelskkunskaperna för den här åldersgruppen varit stabila.

  • Att förbättra sina kunskaper i engelska kan leda till bredare tillgång till information, högre lön, mer varierade utbildningsmöjligheter och större oberoende från den lokala arbetsmarknaden.

  • Genom att tala engelska kan man interagera med människor utanför sin egen bubbla och få kunskap om deras livsstilar och prioriteringar, de orättvisor de utsätts för och deras framtidsdrömmar.

Även om resultaten från EF EPI inte kan förklara alla samband finns en viktig koppling. En hög engelsknivå är viktigt för att vara en del av en framgångsrik, sammankopplad och hälsosam framtid – oavsett var du befinner dig i världen.

EF EPI understryker också den avgörande betydelsen av kunskaper som gör individer, företag och samhällen mer internationellt sammankopplade och anpassningsbara inför den ständigt snabba tekniska utvecklingen.

2023 års EF EPI-rapport fastslår:

"Språket är en viktig del av att dela perspektiv och skapa förståelse. Det gäller alla språk, men eftersom engelska talas av människor över hela världen har det en unik position för att föra oss närmare varandra över gränserna. Fler människor förtjänar möjligheten att vara en del av det samtalet."

För att ta del av den fullständiga nationella rankingen samt analyser av Sveriges engelsknivå i korrelation till ekonomi, innovation, födelsetal och förväntad livslängd – besök https://www.ef.se/epi/.

Vill du vara med och bidra till Sveriges EF EPI ranking?Gör testet här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer