GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 fantasyböcker som hjälper dig att lära dig engelska

8 fantasyböcker som hjälper dig att lära dig engelska

Om du är ute efter ett äventyr fullt av magi, mystik och (ibland) förödelse utan att någonsin lämna ditt rum, prova att lära dig engelska genom att bli förd bort till de mystiska och omöjliga världarna i fantasyböcker för unga vuxna.

Läsning är ett utmärkt sätt att förbättra dina engelskakunskaper. Du lär dig nya engelska glosor och förbättrar dina kunskaper i grammatik och stavning. Men i kombination med fängslande berättelser som håller dig fast vid en bok kommer du garanterat att göra framsteg med att lära dig engelska helt enkelt för att det är för svårt att slita dig.

Fly verkligheten med dessa 8 fantasyböcker för unga vuxna som kommer att hjälpa dig att lära dig engelska på vägen.

1. City of Bones, The Mortal Instrument Series av Cassandra Clare

Clarys värld vänds upp och ner när hon blir vittne till ett mord på New Yorks gator. Hon blir chockad när hon ser de skyldiga: en grupp tonåringar täckta av märkliga tatueringar och med ännu märkligare vapen. Hon blir ännu mer upprörd när offrets kropp försvinner i tomma intet. Nu befinner sig Clary i en ny värld med mörka varelser och de som försöker befria världen från dem.

Författarens skickliga världsbygge kommer att få dig att längta efter nästa bok i serien, eller till och med titta på TV-filmatiseringen på Netflix, Shadowhunters.

2. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children av Ransom Riggs

Efter sin farfars mystiska död använder sextonårige Jacob ledtrådar från gamla fotografier för att upptäcka ett övergivet barnhem som ligger undangömt på en avskild walesisk ö. Han inser snart att barnhemmet kanske inte är övergivet trots allt, och att dess tidigare invånare kanske inte bara har försvunnit.

Och om du bara inte kan få nog av boken finns det en vacker filmatisering av ingen mindre än Tim Burton som du kan fortsätta din engelskalärande upplevelse med.

3. Throne of Glass, Throne of Glass Series, av Sarah J Maas

När en dödlig tonårig lönnmördare får möjlighet att befria sig själv från ett livstidsstraff i fängelse tänker hon inte två gånger. Även om det är för att arbeta för den kung som fängslade henne. För att vinna sin frihet måste Celaena Sardothien kämpa tillsammans med andra lönnmördare och tjuvar för att vinna titeln som kungens mästare. Men något ondskefullt lurar i palatset och snart blir Celaenas kamp för frihet en kamp för överlevnad.

Denna high fantasy-serie på 8 böcker är full av vändningar, oväntade band och kraftfull magi som får dig att längta efter nästa bok i serien.

4. The Golden Compass, His Dark Materials Series av Phillip Pullman

I ett parallellt universum där själen existerar utanför människokroppen i form av ”dæmoner” försvinner Lyras bästa vän Roger och hennes farbror, Lord Asriel. På sin resa för att hitta sina försvunna kamrater avslöjar Lyra en skrämmande sanning om den värld hon lever i och de som styr den.

Om de tre böckerna i trilogin inte är nog väntar filmatiseringen ”Den gyllene kompassen” med Nicole Kidman och TV-serien ”His Dark Materials” på dig.

5. Fourth Wing av Rebecca Yarros

Violet Sorrengail var tänkt att leva ett stillsamt liv som skriftlärd. Det var tills hennes mor, den befälhavande generalen Lilith Sorrengail, bestämde att hon skulle gå med i kungadömets elitgrupp av ryttare - drakryttarna. Men Violet är bräcklig, hennes kropp är liten och skör, och hon tror inte att hon har en chans att knyta an till en drake, än mindre att försvara kungariket och överleva den ökänt brutala utbildningen på krigsskolan. För att överleva måste Violet förlita sig på sin smarthet, list och snabbhet. Ett chockerande avslöjande om riket hotar att avslöja en fruktansvärd hemlighet som kommer att få dig att läsa till slutet av denna trollbindande berättelse.

Om den här berättelsen väcker ditt intresse, håll utkik efter uppföljaren Iron Flame.

6. The Lightning Thief, Percy Jackson and the Olympians av Rick Riordan

Percy Jackson trodde att han var en normal pojke. Ibland saknade han fokus och tappade lätt humöret, men efter att ha varit tvungen att gå i sex skolor på bara sex år började han misstänka att något var fel med honom. En dag blir han brutalt attackerad av en lärare och Percy Jackons sanna värld avslöjas: han är i själva verket en halvgud och son till Poseidon, havets gud. Medan mysteriet rullas upp ger sig Percy och hans nya vänner ut på en resa för att stoppa ett katastrofalt krig mellan gudarna.

Den här är perfekt för fans av grekisk mytologi och när du har läst ut serien finns det en filmatisering att kolla in också!

7. The Cruel Prince, The Folk of Air Series av Holly Black

När Jude var sju år gammal stals hon från sina mänskliga föräldrar tillsammans med sina två systrar och tvingades växa upp i landet Faerie. Efter att ha levt bland de vackra men grymma varelserna vill Jude inget hellre än att bli som en av dem, trots deras ondska. Därför måste Jude anpassa sig till deras listiga sätt och lära sig att använda sina styrkor mot dem, även om det innebär att trotsa prinsen. Jude skyr inga medel för att bevisa sin rättmätiga plats i Faerie.

8. The Lion, the Witch and the Wardrobe, The Chronicles of Narnia av C.S. Lewis

När Lucy upptäcker ett magiskt land täckt av snö och is genom garderobsdörren i sin professors hus, tror hennes bröder och syster inte på henne. Men när de kliver genom garderoben och in i landet Narnia inser de snart att det är fångat under en ond förtrollning av den vita häxan, och de måste hjälpa till att bryta förbannelsen och rädda folket i Narnia.

Naturligtvis finns det en magisk filmversion av denna klassiker att titta på också.

Vi hoppas att dessa 8 fantasyböcker hjälper dig att öppna upp helt nya världar för engelskinlärning.

Förbättra din engelska med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer