GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

OXFORD: BESÖKARENS ULTIMATA GUIDE

OXFORD: BESÖKARENS ULTIMATA GUIDE

Det är säkert att säga att en stad som har smeknamnet “Staden som drömmer om spiror” kommer att vara fullt utav fin arkitektur. I Oxford kan du inte gå mer än några meter utan att se en hög, elegant byggnad som sträcker sig mot himlen. Men denna historik dränkta brittiska stad har så mycket mer att erbjuda än bara en dag med fin arkitektur. Det är definitivt en stad som kan mäta sig mot andra om staden i England som besöks över en weekend eller som studentdestinationen som har allt. Här hittar du din ultimata Oxford guide.

GE EKAN EN CHANS

Att lämna Oxford utan att ha satt sig i en eka är nästan ett brott. Hyr en klassisk, lågbottnad träbåt från Magdalen Bridge Boathouse och sätt fart söder ut med en lång pinne i handen för att ta dig framåt. Åk förbi Oxfords Botaniska trädgård, Christ Church College Meadows och genom Magdalen School Rose Gardens. Luta dig tillbaka och ta det lugnt – om du kan övertala någon annan att faktiskt göra själva paddlingen – samtidigt som du flyter lugnt genom Oxfords vattenvägar i stil. Om du föredrar att inte vara motor till båten så finns det massor utav kryssningar på floden som kan erbjuda dig en fantastisk lugn vattenbaserad sightseeing tur.

BESÖK UNIVERSITET

The University of Oxford – du kan inte och vill inte missa detta! Omfamna dessa pittoreska och vackra universitets byggnaderna – många av dem tillåter dig att gå runt inomhus. Den mest besökta delen av Oxford University, Christ Chuch College, har en gång i tiden varit hem till Albert Einstein och är hem till den middagssal som inspirerade till Harry Potters stora sal och användes faktiskt att filmas i under inspelningen. Magdalen College som ligger precis vid floden är känt för att vara en av de mest magnifika byggnaderna, komplett med spiror till torn, vattenkastare och till och med sin egen rådjurspark. Byt arkitektur mot gröna platser och gå igenom den stora universitets parken eller besök den klassiska stora Blackwell’s Bookshop.

PROMENERA RUNT OXFORD COVERED MARKET

Du kan (och borde) spendera timmar med att promenera genom Oxfords Covered Market. Platsen du hittar i hjärtat av Oxfords historiska center. Gå in och du hittar en röra av arrangerade självständiga hantverksutsällare, söta kaféer och praktfulla kakbutiker. (Missa inte de färska kakorna bakade hos Ben’s!) Unna dig själv lokalt hantverk och godsaker innan du går förbi ost och köttsektionen och lämnar marknaden med en rykande het paj från Pieminister.

VET VART DU SKA ÄTA…

Oavsett vad du är efter, Oxford har allt du kan behöva: Dela på ett utav de alternativen bland skaldjurspaellan, kryddiga korvar och marinerat kött på An Andulas tapas. Känner du dig sugen på japansk mat? Ta dig till Edamane för autentiskt, hemlagade japanska maträtter och sushi. För luncher så ska du besöka Taylor’s för en munvattnande gourmet baguette. För att sammanfatta finmiddag så kan inte Cherwell Boathouse bli bättre, belägen precis vid floden. Om det trots allt blir sent och du verkligen har ett sug efter en härlig glasskula då är G&D’s smaskiga glassbutik dit du ska gå som har öppet enda fram till midnatt för att tillfredsställa ditt sötsug.

…VAR DU SKA DRICKA…

Gömt på en gata med kullersten finner du Turf Tavern. Här finner du traditionell engelsk pubmat och olika drinkar i mängder, men den riktiga charmen hos detta ställe finner du på ölträdgården utomhus på sommaren. Men den vänskapliga atmosfären hittar du året runt. Smaka på cocktails på den lilla men prisbelönade Rauls eller Freud Café – en fantastisk bar på insidan av en gammal kyrka, komplett med eleganta höga tak och färgade glasfönster. The Kings Arms Pub i centrala Oxford är alltid full utav människor och the Lamb and Flag innehar massor utav Oxford charm så som klassisk tweed och öppna spisar inkluderat.

… OCH VART DU SKA BRUNCHA

Om din perfekta morgon startar med ett val av trendiga äggrätter eller en engelsk och amerikansk frukost, då ska du gå över till stället med det fyndiga namnet Oxfork. Dina smaklökar kommer tacka dig! Om du letar efter en brunch som älskar kvalitetskaffe och tillåter dig att äta massor utav hemlagade pannkakor så ska du gå till det familjeägda Combibos Coffee. Här finner du även stora tårtor om du blir sötsugen på eftermiddagen. När de klassiska kaffeställena inte är tillräckliga längre, då ska du testa Thirsty Meeples sällskapsspels kafé som ligger nära Gloucester Green. Här kan du njuta utav en helt otrolig varmchoklad med hasselnötssmak samtidigt som du spenderar tiden med en av de 2000 spelen som finns tillgängliga att låna under tiden.

PACKA KAMERAN

En av Storbritanniens mest kända bibliotek är också en av de finaste: 176 km av hyllor som håller en kopia av varje bok någonsin upphovsrättsskyddad av London Stationers Company sedan 1610 – det är över nio miljoner böcker. Vi antyder inte att du ska spendera din helg med näsan i böckerna (men vi dömer inte om du gör det), men gå runt i dessa tysta salar och njut. Det är helt klart värt ett stopp på resan. Granne till biblioteket finner du Sheldonian Theatre, den kända Radcliffe Camera och den pittoreska Hertford Bridge (Brigde of Sighs). Så du kommer ha massor utav ikoniska Oxford landsmärken att fotografera och lägga upp på Instagram, #EFMoment någon?

BESÖK MUSEUM

Riktiga kulturjunkies borde gå till Oxford University Museum, vilket är en miniatyr version av Natural History Museum i London. Här kan du titta på dinaousarieskeletten och de stoppade djuren som ska illustrera jordens historia. Det bästa är, det är GRATIS! Samtidigt som du är där, spendera då en timme eller två med att beskåda de annorlunda kulturella tingen i det sammanväxta Pitt Rivers Museum. Här är alla de höga skåpen fulla utav ett varierat utbud av artefakter och annorlunda reliker från alla fyra hörn av världen – komplett med totempålar, förminskade huvuden eller riktigt gamla vapen.

ANVÄND OXFORD GUIDE OCH ÅK TILL STADEN MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig