GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 “fun facts” om språk

10 “fun facts” om språk

Det finns nästan 7000 språk i världen, allt från mandarin-kinesiska som talas av nästan en miljard invånare till över 200 konstgjorda språk så som “Älvish” som endast talas av (de påhittade) älvorna från J.R.R Tolkiens berättelser och fans. Med en så stor skala och variation i hur människor utrycker sig finns det en hel del “fun facts” om de. Här är våra bästa 10:

1. Bara onomatopoesi

Trots hur naturligt det kan låta så är onomatopoesi inte något universalt. Engelskspråkiga personer använder “snip snip” när de ska likna hur de klipper med en sax medan japaner säger “chocki chocki”. Bilar låter “düt düt” i Turkiet istället för “beep beep” och koreanska tåg låter “chik chik pok pok” inte “chugga chugga choo choo” som på engelska. Djurriket har också oräkneliga många jämförelser. På engelska säger bin “zoem-zoem” (inte “buzz”) och i Bangladesh säger kor “hamba” (inte “Moo”)

2. En lång historia

Vid sidan av den väldigt citerade antidisestablishmentarianismen finns det flera andra munfulla att försöka komma ihåg. Pseudopseudihypopatyreos är en sköldkörtelstörning, Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious förekommer faktiskt i vissa ordböcker och (intressant) hippopotomonstrosesquipedaliophobia är rädslan för långa ord. Men är långa värdefulla? Det är en personlig preferens – men om du tror att det inte är de så ska du bara veta att beskriva handlingen av något som är av liten betydelse är ett annat långt ord: floccinaucinihilipilification.

3. Bokstäver

Engelska talare vet att deras alfabet har 26 bokstäver men de kanske inte vet att detta inte alltid är standard. Rotokas är ett språk som talas i Papua Nya Guinea och har bara 11 ord som gör det till det kortaste alfabetet i världen. Priset för flest bokstäver går till Khmer som talas i Cambodia, men 74 bokstäver.

4. Många tecken

Kinesiska (Mandarin/Cantonese) har 50,000 tecken, du måste göra många flashcards för att komma ihåg alla men oroa dig inte om du ska lära dig kinesiska. För att läsa en dagstidning behöver du “endast” kunna 2000 tecken.

5. Vad kom först?

Frågan om vilket som är världens äldsta språk kan inte riktigt besvaras eftersom talade språk och kulturer med endast muntliga traditioner inte kan räknas. Det äldsta språket med skriftliga dokument är hebreiska, sanskrit, sumeriska och baskiska.

6. Kreativa språkforskare

Över 200 konstgjorda språk – ibland kallas det konstruerade språk eller “conlangs” (constructed languages) – har skapats sen 1700-talet. Många utarbetades av filosoferna för att använda mot de själva trots att moderna konstgjorda språk (som Älvish) har skapats av populärkultur och handel.

7. Dags för rim?

E är både den mest använda bokstaven och vokal på engelska och R är den mest använda konsonanten. Hur som heslt börjar de flesta orden med S. Något extra roligt om engelska är dess långa lista av ord som inte rimmar med något annat. Tänk “silver”, “bulb” “month”, “angel”, “husband”, “wolf”, “purple” och “hungry”.

8. Massor av synonymer

Vissa språk har kulturella eller kulinariska begrepp med dussintal synonymer. Det finns 27 albanska ord för “mustasch” (inklusive “dirs ur” som hänvisar till en tonårings nya ansiktsludd) och 43 ord på somaliska kopplat till kameler. På Hawaii finns det 108 ord för att beskriva sötpotatis, 47 för bananer och 200 för regn.

9. Den underbara världen av semordnilaps

Ett ord som skapar ett annat ord baklänges – tänk Paris > Sirap – är en semordnilap (taget från “palindromes” baklänges). Några exempel på semordnilaps på engelska är: desserts > stressed, evil >live, dog>god, smart > trams.

10. Betonat teckenspråk

Precis som att det inte finns något som “betoningslös” i ett språk finns det även betoningar i teckenspråk. Detta beror på att teckenspråk inte är en direkt översättning eller representation av talat språk utan sitt egna språk med grammatik, slang och uttryck. De som är födda döva kan enkelt förstå om en annan person är döv eller ny till teckenspråk. Människor i New York är kända för att göra snabba tecken medan de i Ohio är lugnare.

Lär dig ett språk med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer