Black Friday erbjudande hela november - upp till 30% i rabatt
Studera utomlands med studiemedel från CSN
Studera utomlands med studiemedel från CSN

Studera utomlands med studiemedel från CSN

Alla EF:s språkskolor är CSN-berättigade vilket betyder att du kan söka studiemedel (bidrag, lån samt merkostnadslån) för att finansiera din tid utomlands. I många fall täcker det studiemedel du kan söka från CSN kostnaden för kursavgift, boende, transport och reseförsäkring. I andra fall behöver du själv lägga till annan finansiering.

Enligt CSN:s gällande regler kan du söka studiemedel för språkstudier i alla länder där språket har en officiell status. Det innebär att du exempelvis kan få studiemedel för att studera engelska i England, USA, Australien, Kanada, Sydafrika, Malta och Singapore. Alla språk som EF erbjuder är studiemedelsberättigade.

Språkkurser utomlands klassificeras av CSN som studier på gymnasial nivå vilket innebär att du kan få studiemedel från och med 1 juli månad det år du fyller 20 år. Det betyder också att när du söker studiemedel för en kurs med EF så använder du din gymnasiala pott hos CSN. Detta är inte samma studiemedelspott som du använder för att studera på universitet eller högskola. Även om du tidigare har studerat på universitetet kan du alltså fortfarande ha studiemedel kvar för en språkkurs utomlands.

Studiemedelsbelopp - så mycket kan du söka

Studiemedelsbeloppet är detsamma för alla länder och du ansöker om ett visst belopp per vecka.

Termins- och läsårsprogram i hela världen
Utanför Europa behöver du studera minst 13 veckor för att kunna ansöka om fullt studiemedel. Du har då rätt att söka veckobeloppet på 3306 kr/vecka samt merkostnadslån för undervisningavgift om 1513 kr/vecka upp till 121 088 kr. Dessutom kan du ansöka om merkostnadslån för resor och försäkring, det beloppet varierar beroende på vart du reser.

Kortare kurser inom Europa
Inom Europa kan du ansöka om samma veckobelopp som ovan även för veckor som är minst 3 veckor långa.

Utbetalningarna av studiebidrag och studielån från CSN sker månadsvis. Lån för undervisningsavgift kan i undantagsfall betalas ut vid terminstart. EF tillhandahåller en avbetalningsplan som anpassas till CSN:s utbetalningar av studiemedel.

Så här fungerar det:

- EF guidar dig i din CSN-ansökan så att den skickas in korrekt och i tid. Vi skickar dig rätt blanketter som du behöver skriva under och skicka in till CSN. 
Du får ett besked från CSN ca tre veckor efter det att du skickat in din ansökan till CSN. Notera att handläggningstiden hos CSN kan variera beroende på deras belastning.
EF tillhandahåller en delbetalningsplan som följer CSN:s utbetalningar till dig. Du betalar till EF när du fått en utbetalning från CSN. Det betyder att du inte behöver ligga ute med kursavgiften om du inte har den möjligheten.

Vem kan ansöka om studiemedel från CSN?

När du har ansökt om studiemedel är det CSN som beslutar om du har rätt till studiemedel samt hur mycket du har rätt till. EF kan inte avgöra eller kontrollera om du blir beviljad studiemedel eller ej, men vi kan kan givetvis guida dig enligt de generella regler som CSN har satt upp. Dessa inkluderar bland annat att du ska ha bott i Sverige 2 år under de senaste 5 åren, samt att du ska ha klarat av eventuella tidigare studier med studiemedel. Är du inte svensk medborgare behöver du även uppfylla kraven för "rätt till svenskt studiestöd" enligt EU-rätten.

Har du fler frågor om hur du kan finansiera ditt program med CSN får du gärna kontakta våra studievägledare på 08-5879 3080. Har du frågor om dina personliga möjligheter och behörighet att söka studiemedel via CSN hänvisar vi till CSN som du når på 0771-276 000.

Personligt prisförslag