Lära sig engelska

Vill du lära dig engelska men vet inte var du ska börja? Eller är du frustrerad över att din språkutveckling går långsamt fram? Du är inte ensam! Miljontals människor lär sig engelska världen över. Nedan har vi samlat effektfulla strategier för hur du lär dig engelska snabbt, tips på hur du hittar rätt kurs för dig, en lista med vanliga misstag som du bör undvika samt länkar till en hel uppsättning material för engelskstudier.

Lär dig engelska med EF

Varför lära sig engelska?

Goda engelskkunskaper banar väg för en internationell karriär samt vidgar vyerna. Idag används engelskan mer än någonsin för att kommunicera med människor från olika kulturell bakgrund. Det engelska språket har blivit ett "lingua franca" för bland annat internationell handel, företagande och diplomati. Det är därför viktigt att kunna bemästra det engelska språket då det kan öppna många dörrar för dig.

Enligt EF English Proficiency Index (EPI), världens mest omfattande språkindex som rankar länders kunskaper i engelska som andraspråk, har mer än en miljard människor engelska som första- eller andraspråk och hundratals miljoner människor har engelska som tredje- eller fjärdespråk. Engelskkunskaper hjälper forskare, vetenskapsmän, turister och affärsmän att utbyta information. De som talar engelska får bättre jobb, tjänar mer pengar och har tillgång till mer information online.

6 fördelar med att lära sig engelska

Är du fortfarande inte övertygad om fördelarna med att lära sig engelska? Spana in nedan!

 1. Att behärska engelska förbättrar självförtroendet. Att klara av något som du kämpat med länge är otroligt tillfredsställande.
 2. Att lära sig engelska boostar karriären. Med goda engelskkunskaper kan du ta del av de senaste trenderna inom din bransch, får möjlighet att delta vid globala konferenser samt kan jobba med internationella ansvarsområden.
 3. Hjärnan stimuleras av att lära sig ett nytt språk. Du kommer få ett friskt sinne och din mentala flexibilitet ökar.
 4. Att lära sig engelska leder till mer kunskap. Du kommer kunna ta del av kunskap från hela världen och från olika perspektiv. Mer än hälften av allt material online och alla världens främsta vetenskapliga artiklar är skrivna på engelska.
 5. Att lära sig engelska bidrar till roligare resor utomlands. Du kommer inte vara beroende av guider eller ordböcker, utan kan utforska världen fritt på egen hand.
 6. Kontaktnätet kan vidgas genom att lära sig engelska. Du kan träffa nya vänner från andra länder och få en bättre kulturell förståelse. Världen är mer sammankopplad än någonsin!

Hur lär man sig engelska?

Det finns ingen hemlighet bakom att lära sig engelska. Det handlar bara om öka din exponering för språket. Allra bäst är att omfamna språket dygnet runt, sju dagar i veckan. Att åka utomlands är således ett mycket effektivt sätt att lära sig ett nytt språk. Om utlandsresor inte är möjligt kan du försöka skapa en miljö för språkinlärning i ditt eget hem. Läs engelska böcker, lyssna på engelska podcasts, titta på engelska TV-serier, prata engelska med dina kollegor och skaffa engelsktalande vänner online. Det kanske låter överväldigande, men allt är möjligt om du bara tar ett steg i taget.

 1. Först och främst, tänk på något som du gör varje dag. Säg exempelvis att du gillar att springa till ljudet av bra podcasts.
 2. Sök efter de bäst rankade poddarna på engelska. Och ja, Google är din bästa vän!
 3. När det är dags för din nästa löprunda lyssnar du på den engelska podcasten. Utan att du tänker på det exponeras du för det engelska språket under 30 minuter av din dag.

Repetera denna procedur för att exponeras för det engelska språket ännu mer, dag för dag. Om du läser tidningar, börja läsa engelska tidningar. Om du tittar på fotboll, streama nästa match från en brittisk TV-station. Om du lagar mat, använd dig av recept från amerikanska hemsidor. Om du drejar, hitta ett engelskspråkigt drejningsforum där du kan diskutera dina skapelser. Allt du gör kan, utan tvekan, också göras på engelska.

Du kan givetvis även lära dig att göra nya saker på engelska också. Har du kanske engelsktalande kollegor? Passa på att skicka ett vänskapligt mail eller chatta med dem när du inte har något att göra före ett möte. Möter du utländska turister i din hemstad? Erbjud dig att visa dem runt i din stad, ta med dem ut på din favoritrestaurang eller följ dem till tåget.

Börja din engelsklärande resa här

Hur man behåller motivationen när man lär sig Engelska

Ett av de vanligaste misstagen när man försöker lära sig engelska är att underskatta hur lång tid det faktiskt tar. Det är allmänt känt att barn har lätt för att lära sig ett nytt språk, men även barn behöver tid för språket, de är ofta två år innan de formulerar en hel mening. Att lära sig engelska är ett långsiktigt mål. Ha tålamod. Att hålla motivationen i månader eller år kan vara utmanande, men det är viktigt om du vill bemästra det engelska språket. Det påvisar forskning gång på gång.

Här är några tips för att hålla motivationen på topp:

 1. Gör saker på engelska som du verkligen gillar att göra. Om du har roligt när du pratar engelska är risken för att ge upp inte lika stor. Följ din passion.
 2. Gör engelskan till en vana. Inkludera engelskan i din vardag. Ju mindre du tänker på det, ju större är sannolikheten att du använder dig av engelskan dagligen. Per automatik.
 3. Skriv en språkdagbok. Dokumentera vad du har gjort för att förbättra din engelska och understryk alla milstoplar du når. Det kan exempelvis vara att du för första gången valt att se en film utan undertexter, deltagit i ditt första möte på engelska eller haft en dejt med en engelsktalande person.
 4. Belöna dig själv när du uppnår dina mål. Belöningen kan vara liten som stor. En ny tröja. En godispåse. En resa till London. Din hjärna är skapad för att upptäcka handlingar som leder till belöning. Om du vill göra engelskan till en belöning kommer hjärnan per automatik också bli motiverad av att lära sig engelska.
 5. Håll koll på din utveckling. Vårt kostnadsfria engelsktest kommer att hjälpa dig. Gör testet varje halvår.

Hur man testar sin engelskanivå

Det är viktigt att mäta din engelsknivå före du börjar studera språket och därefter följa upp under hela inlärningsprocessen. Om du inte håller koll på din utveckling är det svårt att veta hur det går för dig. Det finns många sätt att mäta inlärningsprocessen. Det bästa sättet är att jämföra mot det mål du har satt upp. Om ditt mål exempelvis är att kunna hålla en presentation på engelska, bör du försöka just hålla en presentation på engelska för att se hur det går. Reflektera över hur du tyckte att det gick efteråt, hur det kändes samt om det är något som du behöver jobba på. Reflektion är att testa dig själv mot det mål du försöker uppnå.

Om du har ett mer generellt mål kan ett standardiserat engelsktest vara ett bra sätt att benchmarka din nuvarande språknivå och för att följa upp på din utveckling. EF SET sätter dina kunskaper inom läs- och hörförståelse på prov. Testet är uppbyggt med samma standard som TOEFL och IELTS. Men, EF SET är gratis! Testet tar cirka 50 minuter att göra. Gör det nu med en gång och därefter en gång till efter några månader för att se din utvecklingskurva. Efter avslutat test får du ett gratis språkcertifikat, ett bevis på din nivå, som du kan publicera på din LinkedIn eller dela med din skola eller arbetsgivare.

Testa din engelska

EF SET-testet ger dig ett resultat på en skala från 0 till 100, inklusive både lyssnings- och läsfärdigheter. Du får ett betyg från 0 till 100 för läsning, ett annat från 0 till 100 för lyssning och slutligen ett övergripande betyg, även det från 0 till 100. Nedan följer en översikt över de sex nivåerna i den gemensamma europeiska referensramen för språk (CEFR) från A1 till C2, i förhållande till EF SET:

CEFREF SET
<A11 - 10
A1 Beginner11 - 30
A2 Elementary31 - 40
B1 Intermediate41 - 50
B2 Upper Intermediate51 - 60
C1 Advanced61 - 70
C2 Proficiency71 - 100

Läs mer om de olika prov som finns för att testa din engelska i vår engelska testguide.

Hur man väljer en bra engelskakurs

En engelskkurs är en god idé för såväl nybörjare som för dig som behöver hjälp att ta dig till nästa nivå, och är en väl värd investering om du vet vad du ämnar att uppnå. Innan du börjar söka efter kursalternativ bör du sätta dig ner och göra en lista med dina mål och behov. Om du letar efter en generell introduktion till det engelska språket, skiljer den kursen sig mycket från en kurs i affärsengelska eller en kurs som förbereder dig för TOEFL. Det är värt att lägga en kvart av din tid på att utvärdera dina mål.

När du vet vad du letar efter är det dags för lite research! Försök hitta en engelskkurs som matchar dina mål och behov. Här är några alternativ:

Plats

 • Engelskkurser online - Obegränsad access till plattformen + lärarledda lektioner online när du vill, eller en privatlärare som hjälper dig med dina behov
 • Engelska språkskolor - En eller två gånger i veckan på en skola nära dig (precis som en vanlig skola)
 • Engelskkurs utomlands - 3-4 lektionstimmar per dag + en värdfamilj (en unik upplevelse)
 • Studier på egen hand - Kanske det vanligaste sättet att lära sig engelska. Det finns ett omfattande studiematerial på internet

Antal personer per klass

 • Privatlektioner - Utveckla det du behöver hjälp med (ett dyrare alternativ)
 • Grupplektioner - Följ en på förhand satt studie- och tidsplan (ett billigare alternativ)

Intensitet

 • Längre engelskkurser - Träffas en eller två gånger per vecka under ett helt år (vanligtvis 2-4 timmar per vecka)
 • Intensiv engelskkurs - Träffas varje dag under 2-6 veckor (vanligtvis 15-30 timmar per vecka)

Ämne

 • Generell engelskkurs - Ett bredare kursalternativ som täcker alla aspekter av det engelska språket
 • Specifik engelskkurs - IELTS-förberedelse, TOEFL-förberedelse, medicinsk engelska, juridisk engelska, engelska för olika branscher, engelska för akademiska ändamål (EAP), etc.

Ju mer specifika mål du har, ju större är sannolikheten att du finner en engelskkurs som kan möta dina mål. Men tänk på att när du lär dig engelska kan dina mål förändras och det är således viktigt att se över dina mål regelbundet och anpassa dem efter din inlärningskurva.

Vilken engelsk inlärningsmetod ska man välja?

Olika engelskkurser använder olika typer av inlärningsmaterial, allt från böcker från Oxford University Press till material som skolan har tagit fram själva. Dessutom använder alla lärare sitt eget sätt för att undervisa engelska. Vissa lärare föredrar att involvera memorering och grammatik, medan andra fokuserar på att kommunikation genom lek och rollspel. Det finns tyvärr ingen inlärningsmetodik som passar alla studenter. Det är således viktigt att du funderar över hur du lär dig bäst för att uppnå dina mål. Vad har fungerat bra för dig tidigare? Genom att reflektera över hur du lärt dig bäst tidigare kan du förmodligen också lista ut vilken typ av inlärningsmetodik som passar dig.

EF har över 50 års erfarenhet av att utbilda studenter i alla åldrar och från hela världen i engelska. Vi har utvecklat vårt eget engelska inlärningsmaterial som exklusivt finns tillgängligt på samtliga EF-skolor världen över samt på vår onlineskola EF English Live.

Om du överväger att anmäla dig till en engelskspråkig kurs vill vi gärna hjälpa dig att hitta det program som passar din ambition och budget. Kontakta ditt närmsta EF-kontor och be om att få prata med en studievägledare.

EF är ett utmärkt tillfälle för nybörjare att lära sig engelska snabbare och förbättra sig mycket. Jag kan verkligen känna min snabba utveckling efter att ha studerat här. Jag kom till EF utan att kunna tala engelska alls och nu känner jag mig nästan tvåspråkig.

Jenny, EF London

Lär dig engelska med EF

Lär dig engelska utomlands

Utforska ett brett utbud av destinationer och kurstyper för att lära dig engelska under en språkresa utomlands.

Lär dig engelska online

Ta del av lektioner när som helst, var som helst, på alla kunskapsnivåer på världens största onlineskola.

Lär dig engelska med vår app

Vår AI-drivna app för engelskinlärning är inte bara innovativ, intuitiv och heltäckande, utan också riktigt underhållande.

EF har satt standarden för språkinlärning utomlands sedan 1965. Innovation, kvalitet och säkerhet står i fokus för vår verksamhet. Som ett resultat av detta har EF vunnit förtroende hos globalt erkända organisationer.

50

års erfarenhet av internationell utbildning

26

medlemskap i internationella branschorganisationer

400+

skolor och kontor runtom i världen