GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips för att förbättra din engelska

10 tips för att förbättra din engelska

Det är roligt att lära sig engelska och även om det anses vara relativt enkelt bemästra, har språket över 750 000 ord och stavningar och kan få även den skickligaste eleven att tveka. Konsten att lära sig språket på kort tid kan verka omöjligt. Men jag är här för att motbevisa det.

Spana in mina 10 tips för att förbättra din engelska, så kommer du förhoppningsvis bli en fena på engelska på nolltid!

1. Läs allt du kan få tag på

Klassisk litteratur, pocketböcker, nyhetstidningar, hemsidor, e-mail, ditt feed på sociala medier: om det är på engelska, läs det. Varför? Jo, texten kommer vara full av nya ord och fraser, tillsammans med sådant som du redan kan. Detta kommer underlätta när du lär dig, då återanvändning av ord ger dig nya exempel i en annorlunda kontext, vilket förstärker dina kunskaper. Å andra sidan, att lära sig nya ord och uttryck är grundläggande när du utvecklar ditt ordförråd, särskilt inom ett språk som engelskan med så pass många ord!

2. Skriv ner nya ord

Detta är ett klassiskt tips av en god anledning: det funkar! När vi lär oss nya ord njuter vi ofta av hur de låter och det känns omöjligt att glömma det. Men tro mig, allt fastnar inte första gången. För att gå emot detta, vänj dig vid att alltid bära runt på en anteckningsbok eller använd ett verktyg som Evernote. När du hör eller läser ett nytt ord eller uttryck, använd det i en kontext: skriv det i en mening eller notera vad det betyder. Detta sparar tid då du inte behöver gå tillbaka till ordet och fråga dig själv: ” Vad betydde det nu igen?”

3. Prata med andra personer

Vad är ett språk till för om inte att kommunicera? Vi människor har blivit experter på att kommunicera utan att prata – tack Whatsapp! – men när det kommer till kritan så fastnar ett språk mycket lättare när du gör mer än att läsa eller skriva det. Tänk bara på hur många gånger du hört folk säga att de ”förstår, men kan inte prata engelska”. Många som lär sig engelska tycker att det är svårt att prata engelska och har gjort det till ett oöverstigligt hinder. Gör inte så. Hitta folk med engelska som modersmål när du är på utbyte, tar en kurs på plats eller på distans.

4. Lyssna på podcasts eller titta på Youtube – på engelska

Gillar du humor? Politik? Matlagning? Med ämnen som täcker alla tänkbara intressen finns det en engelsktalande podcast eller Youtube-kanal där ute för dig. Prenumerera på några olika och lyssna, eller titta, medan du pendlar till skolan eller jobbet. Till en början kanske du tycker att de lokala dialekterna är svåra, men stå ut och så småningom kommer du förstå allt de säger (samtidigt som du får ett helt nytt ordförråd från någon med engelska som modersmål).

5. Åk utomlands och förbättra din engelska

Om du vill förbättra din engelska på bästa sätt är det att åka och studera i ett engelsktalande land! Det är ingen hemlighet att engelska är det mest talade språket i världen. Med en lång lista på länder att välja från kan du välja den ideala platsen att lära sig på baserat på hemisfär, väder eller favoritstad. Tänk AustralienNya ZeelandStorbritannienUSAKanada eller Sydafrika, för att nämna några få!

6. Använd dina vänner

Har du vänner som skriver och delar inlägg på engelska? Låt inte dem försvinna i ditt feed: se vilka inläggen de delar och bestäm dig för att läsa ett eller två inlägg varje dag. Det kan vara nyheter eller tidningsartiklar, videor, intervjuer, blogginlägg, sånger, eller vad som helst: om det är på engelska och ämnet intresserar dig så kommer det vara hjälpfullt!

7. Fråga MÅNGA frågor

Det är viktigt att vara nyfiken och det kan hjälpa dig att få ett bra flyt när du pratar. När du lär dig engelska kommer du samla på dig ett berg av frågor. Håll inte på dem, var nyfiken och leta efter svar! Om du läser en kurs, fråga din lärare (det är ju trots allt det de är till för). Men om du lär dig på egen hand, oroa dig inte: hitta svar i bloggar eller på språkhemsidor, fråga de som kan, eller läs på forum. Du kommer vara glad att du gjorde det!

8. Gör som stjärnorna gör

Testa nya sätt att lära dig på genom att titta på intervjuer med engelskspråkig skådespelare eller sångare som du gillar! Titta först på intervjuerna en gång för att höra vad de pratar om. Titta sedan en gång till och ta dig då dig tid att skriva ner intressanta uttryck och ord. Slanguttrycken, historierna, humorn och anekdoterna i intervjuerna kommer ge dig massor att arbeta med!

9. Börja med det du behöver

När du lär dig engelska kommer det antagligen gå mycket snabbare om du konstant påminner dig själv om varför du lär dig det. Ska du studera utomlands? Fokusera då på ord du behöver till dina studier. Ska du på en konferens på andra sidan Atlanten? Leta upp tips på konversationsstartare som du kan använda när du pratar med de andra deltagarna. Ska du ta ett sabbatsår utomlands? Använd rese- och turismvokabulär som din guide.

Om du vill förbättra din engelska och hoppas att du på något magiskt sätt kommer lära dig allt på en gång kommer det antagligen sluta med att du blir förvirrad och utbränd. Vilket tar oss till…

10. Var inte för hård mot dig själv

När det börjar kännas som att du inte tar dig någonstans – vilket händer oss alla någon gång – säg inte ”Jag kan inte prata engelska”, eller ”Jag kommer aldrig lära mig det här”. Ta bort de fraserna från ditt ordförråd! De suddar bara ut de framsteg du gör och övertygar dig att dina engelskadrömmar är omöjliga. Säg istället ”Jag lär mig engelska och gör framsteg varje dag”, ”Det är inte alltid lätt, men det är värt det”, ”Jag är så mycket bättre än vad jag var för ett halvår sen”, och andra fraser som påminner dig om helheten.

Lär dig engelska med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig