Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

LÄR DIG ENGELSKA SNABBARE: 10 TIPS

Engelska är ett roligt språk att lära sig och även om det ses som förståeligt och relativt enkelt, med 750 000 ord och stavning som till och med kan få den skickligaste eleven att tveka, så kan konsten att lära sig engelska på kort tid verka omöjligt. Men jag är här för att bevisa motsatsen – så länge du använder rätt strategi.

Använd de här 10 tipsen för hur du snabbt lär dig engelska som din utgångspunkt, så kommer du bli en fena på detta vackra språk på nolltid!

1. LÄS ALLT DU KAN FÅ TAG PÅ

Klassisk litteratur, pocketböcker, nyhetstidningar, hemsidor, e-mail, ditt feed på sociala medier, flingpaketet: om det är på engelska, läs det. Varför? Jo, innehållet kommer vara fullt av nya ord och fraser, tillsammans med en stor del som du redan förstår. Detta kommer underlätta din inlärning, då återanvändning av ditt vokalbulär ger dig nya språkexempel i en annorlunda kontext, och då förstärks dina kunskaper. Å andra sidan, att lära sig nya ord och uttryck är grundläggande när du utvecklar ditt vokabulär, särskilt inom ett språk som engelskan med så pass många ord!

2. NOTERA AKTIVT DITT NYA VOKABULÄR

Detta är ett klassiskt tips av en god anledning: det funkar! När vi lär oss njuter vi ofta av nya ord och fraser så det verkar kanske som en omöjlighet att det är något man skulle glömma. Men tro mig, allt fastnar inte första gången. För att gå emot detta, vänj dig vid att alltid bära runt på en anteckningsbok eller använd ett verktyg som Evernote. När du hör eller läser ett nytt ord eller uttryck, skriv ner det i en kontext: alltså, i en mening eller med dess mening noterad. Detta sparar tid då du inte behöver gå tillbaka till det ordet och fråga dig själv: ” Vad betydde det nu igen?”.

3. PRATA MED RIKTIGA MÄNNISKOR

Vad är ett språk till för om inte att kommunicera? Visst, vi människor har blivit experter på att kommunicera utan att öppna våra munnar – tack Whatsapp! – men när det kommer till kritan så är det så att ett språk fastnar mycket bättre när du gör mer än att endast läsa eller skriva det. Tänk bara på hur många gånger du hört folk säga att de ”förstår, men kan inte prata engelska”. Många tilltänkta engelsktalande har gjort själva pratandet till ett enormt oöverstigligt hinder som endast psykar dem. Var inte så. Hitta folk med engelska som modersmål när du är på utbyte, tar en kurs på plats eller på distans.

4. PRENUMERERA PÅ PODCASTS ELLER YOUTUBE-KANALER (PÅ ENGELSKA)

Gillar du humor? Politik? Matlagning? Med ämnen som täcker alla möjliga tänkbara intressen så finns det en engelsktalande podcast eller Youtube-kanal där ute för just dig. Prenumerera på några stycken och lyssna medan du pendlar till skolan eller jobbet. Till en början kanske du finner de inhemska dialekterna svåra, men stå ut och så småningom kommer du förstå (samtidigt som du får ett helt nytt vokabulär från någon med engelska som modersmål).

5. ÅK UTOMLANDS

Om det finns ett bättre sätt att lära sig engelska än att bo och studera i ett engelsktalande land vill vi veta! Det är ingen hemlighet att engelska är det mest brett talade språket i världen, med en lång lista att välja från kan du välja din ideala omgivning baserat på hemisfär, väder eller favoritstad. Tänk Australien, Nya Zeeland, Storbritannien, USA, Kanada eller Sydafrika för att nämna några få!

6. ANVÄND DINA VÄNNER

Har du vänner som skriver online på engelska? Låt det inte försvinna i din feed: scanna inläggen de delar och engagera dig genom att utforska ett eller två per dag. Det kan vara nyheter eller tidningsartiklar, videor, intervjuer, blogginlägg, sånger, eller vad som helst: om det är på engelska och ämnet intresserar dig så kommer det vara hjälpfullt!

7. FRÅGA MÅNGA FRÅGOR

Nyfikenhet är ibland just det som driver fram ett flyt i språket. Under tiden du lär dig engelska kommer du samla på dig ett berg av frågor. Håll inte på dem, var nyfiken och få svar! Om du skrivit in dig på en kurs, fråga din lärare (det är ju trots allt det de är till för). Men om du lär dig på egen hand, oroa dig inte: hitta svar i bloggar eller på språkhemsidor, fråga de som kan, eller läs dig igenom forum. Du kommer vara glad i efterhand!

8. TA EFTER STJÄRNORNA

Krydda ditt lärande genom att välja en skådis eller sångare du gillar som pratar flytande engelska. Gå online, hitta ett gäng intervjuer med din kändis – och kolla på dem! Titta på dem en gång för huvudinnehållet, sedan en gång till för att ta dig tid till att skriva ner intressanta uttryck och ord du hör. Slangen, historierna, humorn och anekdoterna som du får ut av intervjuerna kommer ge dig nåt att jobba med!

9. BÖRJA MED VAD DU VERKLIGEN BEHÖVER

Dina engelskastudier kommer antagligen gå mycket snabbare om du konstant påminner dig själv om dina läromotiv. Ska du studera utomlands? Fokusera då på det vokabulär som behövs för dina studier. Har du en konferens på andra sidan Atlanten? Kolla in konversationsstartare att använda då du ska prata de andra deltagarna. Utbytesår? Ser ut som ett rese- och turismvokabulär kommer vara din guide. Om du börjar lära dig engelska och hoppas att du på något magiskt vis ska lära dig allt på en gång kommer det antagligen sluta med att du blir förvirrad och utbränd. Vilket tar oss till…

10. VAR INTE FÖR HÅRD MOT DIG SJÄLV

När det börjar kännas som att du inte tar dig någonstans – vilket händer alla vid nåt tillfälle – säg inte ”Jag kan inte prata engelska”, eller ”Jag kommer aldrig lära mig det här”. Ta bort de fraserna helt från ditt vokabulär! De suddar bara ut din förståelse av de framsteg du gör och övertygar dig att dina engelskadrömmar är omöjliga. Säg istället ”Jag lär mig engelska och gör framsteg varje dag”, ”Det är inte alltid lätt, men det är värt det”, ”Jag är så mycket bättre än vad jag var för ett halvår sen”, och andra fraser som påminner dig om helheten.

 

Åk på språkresa med EF och lär dig engelska!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av General

Allt började med EF