GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker ingen berättar om att dricksa i USA

10 saker ingen berättar om att dricksa i USA

Turister förvånas ofta över kulturen att ge dricks som vi har i USA. Och vi erkänner – det är förvirrande. I USA ger man dricks till många olika personer – servitörer, bartendrar, hotellpersonal och massörer. Du kan till och med ge dricks till den söta killen på ditt lokala café om du vill. Men hur ska du veta vem du ska ge dricks och hur mycket du ska ge? Och varför är att ge dricks en del av kulturen i USA? Efter att du har läst den här listan på 10 saker ingen berättar om att dricksa i USA så kommer du veta exakt när och hur mycket du ska ge i dricks nästa gång du åker dit.

En kort historielektion

Att ge dricks blev en norm under 1900-talet. Ryktet säger att det kom till USA från Europa tack vare aristokratin. Efter deras vistelser i Europa, där att ge dricks var en del av kulturen, ville de verka mer kultiverade och kunniga än sina kamrater. Kanske var de lite väl entusiastiska över hela grejen, för amerikaner blev alltid kritiserade av européer för att de gav för mycket dricks och så är det än idag. Men det finns faktiskt en bra anledning till att man ger mer dricks i USA än i Europa.

Under 1960-talet beslutade den amerikanska kongressen om en så kallad ”tipping credit”. Det innebar att arbetsgivare kunde betala sina anställda under minimilön om de kunde få dricks i arbetet. Detta beslut gäller fortfarande i flera delstater och betyder att flera anställda har en väldigt låg lön och behöver helt enkelt sin dricks för att kunna klara sig. Det är så det ligger till i restaurangbranschen. Men alla som får dricks behöver den inte för att klara sig. En del anställda kan räkna den som en bonus, men du bör fortfarande vara medveten om de oskrivna reglerna och ge dricks.

Restauranger och caféer

  1. Att ge 20% är standard

Under min korta period som student på konstskola så arbetade jag som servitris för att kunna betala räkningarna. Det var då jag fick se den mörka baksidan av kulturen kring dricks i USA. Det sägs att det normala är att ge dricks på ungefär 15–20% men ärligt talat så räknas alla belopp under 20% som dålig dricks. Om jag eller någon annan servitör jag jobbade med fick mindre än det, så undrade vi vad vi gjort för fel. Det handlar inte om att vi var giriga. Det finns en anledning till att vi förväntade oss att få 20% i dricks om vi gjorde ett bra jobb. Läs nästa tips så kommer du förstå varför.

  1. Servitörer och bartenders lever på sin dricks

Att servera är det tuffaste jobbet jag haft. Att springa mellan bord i timmar, balansera varma och tunga tallrikar och komma ihåg beställningar som en maskin. Samtidigt måste man alltid ha ett leende på läpparna. Det är också emotionellt jobbigt. Människor är mycket noggranna med sin mat, särskilt om det inte är som de förväntat sig. Jag arbetade 30 timmar i veckan men tjänade bara 200 dollar i månaden (knappt 2000 kr). Jag tror inte alla kan föreställa sig att tjäna så lite. Men varför en så liten lön? Kommer du ihåg vad jag skrev i historielektionen? Det är därför. Vissa kvällar tjänade jag runt 800 dollar kontant i dricks och tacka gud för det. Utan min dricks hade jag inte ens kunnat betala hyran. Men servitörer och bartenders behöver fortfarande skatta på dricksen.

  1. Det är viktigt att du är nöjd

Är maten kall? Är din sallad inte god? Säg till. Till skillnad från i Europa där jag tydligen pratar strunt när jag säger till om något problem (Jag kommenterade en gång artigt om att betala 10 euro för en liten pannkaka med två blåbär på och fick en oförskämd kommentar till svar att om jag ville ha snabbmat borde jag gått till Burger King) så uppmuntras man att säga vad man tycker i USA! Om du inte är nöjd med något så borde du berätta det för din servitör på en gång. Du verkar inte lika trovärdig om du ätit upp en hel burgare för att sen säga att det var den värsta du ätit i hela ditt liv. Kul fakta: pannkakor är både större och billigare i USA, bara så du vet.

  1. Förvänta dig att bli konfronterad

Amerikaner är inte blyga. Vissa kallar oss ytliga men vi är utåtriktade, vänliga och kommer utan tvekan kommentera om vi gillar en främlings kappa eller frisyr. Vi kommer också jaga en kund nedför gatan om de ger oss dålig dricks. Om du inte var nöjd med servicen, berätta det för din servitör. Troligtvis kommer de försöka göra allt för att du ska bli nöjd. Kanske får du gratis mat eller en dessert eller i vart fall en ursäkt. Om du blir konfronterad för att du inte lämnat bra dricks, förstå att det är helt normalt. Du kan undvika det i framtiden genom att berätta för din servitör att du inte är nöjd innan du betalar.

Andra serviceyrken

  1. Taxichaufförer och hotellpersonal

Du kommer säkert ta en taxi eller två om du besöker USA. I de flesta taxibilar finns det numera en skärm där du kan välja den dricks du vill ge när resan är över. Jag väljer ofta det lägsta beloppet (som ändå är bra – 15%) om inte taxichauffören var extra bra. Personal på hotell som hjälper att bära väskor, komma med roomservice eller öppnar bildörrar ger jag vanligtvis 2–3 dollar. Gör ingen stor grej av det, ge dem några hopvikta sedlar och säg ett snabbt tack. Ge dem inte hopknycklade sedlar.

  1. Frisörer

Min syster Anna har jobbat som frisör i USA de senaste 15 åren. Hon har sett allt, från att folk avbokar i sista minuten, kräver orealistiska frisyrer till det värsta av allt, att de inte ger någon dricks. En frisörs jobb är fysiskt jobbigt (har du testat att föna hår med en rundborste eller stått upp hela dagen och hanterat saxar?) och kräver också kunskaper inom färg, kreativitet, uppmärksamhet för detaljer och interpersonella färdigheter. Om du är nöjd med din frisör, låt den personen veta det genom att ge 20–25% i dricks. Att inte ge dricks eller att bete sig illa gör att du blir svartlistad på salongen, försök undvika det.

  1. På spa och skönhetssalonger

Tumregeln här är 15–20% i dricks. Men se upp för att dricksen redan kan vara tillagd när du betalar. Det här är en ny företeelse som blir allt vanligare i USA. På skönhetssalonger och spaanläggningar lägger de ofta automatiskt till en avgift (som alltså räknas som dricks och ligger vanligtvis på 20%) när du bokar en tjänst. För att inte bli överraskad när du ska betala så kan du kolla upp det innan du bokar. Sedan får du bestämma om du är okej med det eller inte. Personligen tycker jag inte man ska göra så men jag undviker inte ställen som gör så för det.

Några extra tips

  1. Cash is king

De flesta kommer föredra om du ger dricks i kontanter. Det beror på att när dagen är slut så får de anställda ta med sig pengarna hem. Om du ger dricks via kortbetalning får de anställda vänta ett par dagar innan de får några pengar. Oavsett hur du gör så kommer det alltid vara uppskattat, så undvik inte att ge dricks bara för att du inte har kontanter på dig.

  1. Sedlar är guld

Om du bor på ett hotell, var noga med att alltid ha sedlar till hands. Som jag skrev ovan, det är enkelt och bra att kunna ge ett par sedlar till hotellpersonalen när du får hjälp med något. På barer finns det en oskriven regeln om att det är en dollar per drink som gäller. Jag brukar också lämna några dollar åt de som städar mitt hotellrum varje dag.

  1. När du INTE ska dricksa

Nu när du vet att amerikaner är galna i att ge dricks, så kanske du frågar dig själv, finns det någonstans jag inte ska dricksa? Du behöver inte ge dricks på snabbmatsställen eller på caféer där du beställer över disk (men oroa dig inte, det kommer alltid finnas en burk för att ge dricks där också).

Det var vår lista på 10 saker ingen berättar om att dricksa i USA! Lycka till med att dricksa och vill du läsa mer om USA kolla in vår lista på 10 anledningar att älska San Diego eller 10 anledningar att älska New York.

Vill du testa dina nya kunskaper?Plugga i USA
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig