GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så firas julen i olika delar av världen

Så firas julen i olika delar av världen

Julafton närmar sig med stormsteg och vi har redan hunnit fira andra advent. Även fast julen firas (nästan) över hela världen har alla länder sina egna traditioner som gör denna högtid så unik. Här kommer några av våra favoriter och så här frias julen i olika delar av världen.

1. England

Människorna i England älskar sina smällkarameller. De är ett vanligt inslag vid julmiddagen och liknar en gigantisk godis. Att öppna en smällkaramell är ett jobb för två personer och den som får den största delen får också innehållet. De innehåller oftast ett roligt skämt eller en fin liten gåva.

2. Sverige

En väldigt svensk tradition är att titta på Kalle Anka på julafton. Det här är något som många andra länder inte vet om, och som vi svenskar kanske inte reflekterar över. Fler än 4 miljoner människor sitter bänkade klockan 15:00 varje julafton. Det innebär att det är ett av de mest populära tv-programmen i Sverige.

3. USA

Allt är större i USA och så även under julen. Amerikanerna älskar att pynta sina hus med lampor och julbelysning. Varje år spenderar de mer än sex miljarder dollar (!) på att dekorera dem.

4. Kina

Den stora majoriteten i Kina är inte kristna och firar därför inte jul. Det är endast 1% av den kinesiska befolkningen som firar jul. Trots detta tillverkas majoriteten av alla juldekorationer i landet.

5. Brasilien

Det är sommar under julen i Brasilien. För att tomten inte ska bli för svettig har han en tunnare kostym på sig. I Brasilien sägs det att tomten delar ut sina paket genom att klättra in genom barnens fönster, eller att han använder sig av en studsmatta för att kasta in paketen.

6. Australien

Även i Australien är det sommar under julen. Australiensarna brukar ta med sig familjen till stranden och firar ofta julen med en bbq.

7. Tyskland

Tyskarna älskar sina julgranar. I Tyskland är det tradition att gå över till grannar och släktingar för att se hur deras granar ser ut det året. Som tack för besöket brukar man bli bjuden på en speciell tysk juldryck.

8. Frankrike

Frankrike är ett land fullt av matälskare och framförallt känt för sin goda mat och delikatesser. Många fransmän äter sju huvudrätter och 13 desserter vid jul! De mest populära efterrätterna är: fougasse med nougat, honung och pistagenötter, pumpapaj och torkad frukt.

9. Italien

Många barn i Italien får julklappar vid två tillfällen under julen. De firar både den 25e december och den 6e januari, då de delar ut majoriteten av julklapparna. Den 6e januari firar italienarna nämligen trettondagsafton. Enligt folktro finns det en häxa som heter La Befana som anländer mitt i natten för att fylla barnens julstrumpor med godis, men har man varit stygg får man istället kol.

10. Japan

I Japan ses julen som ett tillfälle att sprida glädje. Julafton ses som en romantisk dag och liknar alla hjärtans dags firandet i västvärlden. Par spenderar en romantisk kväll tillsammans med att äta middag och titta på julljus.

Upptäck ett nytt sätt att fira jul på, studera språk med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig