GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Världens 10 mest talade språk

Världens 10 mest talade språk

Vill du veta mer om världens 10 mest talade språk? Det finns idag språk som talas av några få tusentals människor, medan andra språk talas av miljontals människor världen över. Å ena sidan talas 80 procent av världens största språk utav 80 procent av världens befolkning, å andra sidan finns det 3600 mindre språk som endast talas av 0,2 procent av världens befolkning. Forskare inom språk och litteratur menar att hälften av alla språk som existerar idag kommer att dö ut inom 100 år.

Här är världens 10 mest talade språk

1. Mandarin

Mandarin är egentligen en samling av kinesiska dialekter talade i större delen av norra och sydvästra Kina**.**

Antal talare (modersmål): 940 miljoner människor.Talas främst i: Kina, Singapore, Taiwan, Indonesien och Malaysia.

2. Spanska

Hela 90 % av samtliga spansktalande personer talas av personer från Syd- och Nordamerika. Den största folkrikaste spanskspråkiga nationen är Mexico. Dessutom behärskas spanska av 15 % av befolkningen i USA.

Antal talare (som modersmål): 468 miljoner människor. Talas främst i: Spanien, Mexiko, Mellan- och Sydamerika.

3. Engelska

Engelskan är ett språk starkt påverkat av franskan och latin. Det är världens mest spridda språk och fungerar idag som ett internationellt hjälpspråk (Lingua Franca) det vill säga som kommunikation mellan människor med olika modersmål.

Antal talare (modersmål): över 328 miljoner människor.Som andra språk: mellan 350 miljoner upp till 1 miljard människor.

4. Hindi

Hindi är ett av det officiella språken talade i Indien. Det fungerar även som Lingua Franca (som jag nämnde ovan) av samtliga hindi-bältet språken.

Antal talare (modersmål): 310 miljoner människor.
Talas främst i: Indien.

5. Arabiska

Arabiska är ett av de fem största språken i världen. Språket har ett annorlunda alfabet (som även andra språk använder, så som: persiska, urdu och uiguriska).

Antal talare (modersmål): 295 miljoner människor.
Talas främst i: Mellanöstern.

6. Portugisiska

Språket har utvecklats från latin och talas idag över hela världen. Allt från Angola, Brasilien, Guinea-Bissau, Kap Verde till Macao (i Kina, en gammal portugisisk koloni), Moçambique, Portugal, São Tomé och Príncipe och Östtimor, samt i Goa (i Indien). Portugisiska är det största språket i Sydamerika (186 miljoner, över 51 procent av befolkningen).

Antal talare (modersmål): Som modersmål: 215 miljoner människor.Talas främst i: Brasilien och Portugal.

7. Bengali

Språket talas i södra Asien. Det är det officiella språket i Bangladesh och är även det officiella språket i flera stater i nordöstra Indien.

Antal talare (modersmål): 250 miljoner människor.Talas främst i: Bangladesh och Indien.

8. Ryska

Språket talas främst i Ryssland men även i Israel efter en omfattande emigration sedan 1900-talet. Ryskan skrivs med en variant av det kyrilliska alfabetet. Det kyrilliska alfabetet används för att skriva sju slaviska språk, ryska, vitryska, bulgariska, makedoniska, serbiska, ukrainska och montenegrinska.

Antal talare (modersmål): 155 miljoner människor.
Talas främst i: Ryssland, Ukraina och delar av Asien.

9. Japanska

Japanska är det officiella språket i Japan. 2009 hade språket 127 miljoner talare. Dess härkomst är dock osäkert, men teorier säger att det kan vara isolerat. Ett isolerat språk är helt enkelt ett enskilt språk (som inte har kända besläktade språk).

Antal talare (modersmål): 130 miljoner människor.**
Talas främst i:** Japan.

10. Panjabi

Språket är på plats 10 av världens mest talade språk. Det är det mest talade språket i Pakistan och det sjunde mest talade språket i Indien. Punjabi är det fjärde mest talade språket i Storbritannien!

Antal talare (modersmål): 102 miljoner människor.
Talas främst i: Pakistan och Indien (Punjabiregionen).

Källor

Nationalencyklopedin
FN:s webbplats
Wikipedia

Åk på språkresa och lär dig något dessa språk tillsammans med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer