GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

13 hårresande fakta om halloween

13 hårresande fakta om halloween

Få adrenalinet att pumpa i ett hemsökt hus, karva ur pumpor framför brasan och ät en årsförbrukning av godis under en helg. Det är lätt att förstå varför halloween är en av årets mest älskade helger – speciellt i USA. Här  kan du värma upp inför helgen med 9 hårresande fakta om halloween.

1. Det var en gång…

Tro det eller ej men födelseplatsen för halloween var inte en godisfabrik.  Helgen sägs ha sitt ursprung för ca 2000 år sedan på Irland.

2. Död eller levande

Halloween har sitt ursprung i den gamla keltiska festivalen ”Samhain” där man firar skördesäsongens slut. På den tiden så trodde ursprungsbefolkningen att den 31 oktober varje år så suddades gränserna mellan de döda och levandes världar ut. Detta innebar att de döda skulle återupplivas och komma tillbaka till de levandes värld där de skulle skapa förödelse. Hur skulle då de levande skrämma bort de döda? Med kostymer och masker såklart.

3. Ka-Ching!

Halloween är, efter julafton, den mest kommersiella helgen i USA. Amerikaner spenderar runt $6.9 miljarder på Halloween. Det mesta av det på godis, kostymer och fester. Dessutom går en stor del av denna summa också till maskeraddräkter för husdjur.

4. Hur kommer Titanic in i bilden?

Utav de $6,9 miljarder som spenderas endast i USA, så spenderas $2.08 miljarder på halloweengodis. Hur mycket godis kan man då köpa för den summan? Ca 272 miljoner kg godis. Detta motsvarar alltså ca 6 Titanic skepp.

5. Sockerchock

Den genomsnittliga amerikanen äter ungefär 1,5 kg halloweengodis. Detta är ungefär samma vikt som en liten chihuahua iklädd halloweenkostym.

6. Låt oss prata om socker

Bus eller godis, aka klä ut sig och be grannarna om godis, kan vara en härligt och framgångsrik strävan: Barn konsumerar cirka 7000 kalorier på Halloween. (Du måste äta 66 bananer för att nå 7000 kalorier.)

7**. Boo!**

Tycker du att halloween är lite extra obehagligt? Då kanske du lider av Samhainofobi – Rädsla för halloween.

8**. Är du häxa?**

Prova att ta på dig dina kläder ut och in och gå runt baklänges på halloween. Enligt traditionen så kan du då se en häxa vid midnatt.

9. En gigantiskt pumpa

Världens tyngsta pumpa växte i en schweizisk trädgård: den vägde 950kg –  lika mycket som en liten bil.

10. Jack O’Lanterns

Pumpor och Halloween går ihop som godis och halloween: Karva pumpor på Halloween är inte bara kul, det tros också skrämma bort onda andar, så karva på!

11**. Bäst att följa reglerna…**

Om du funderar på att gå bus eller godis i år så kom ihåg att det egentligen bara är för barn. Några städer i USA har till och med gått så långt att de förbjudit barn över 12 år från att gå bus eller godis. Och på några ställen kan till och med tonåringar som fuskar och går ändå riskera att böta upp till $1000. 1,5 kg godis är väl knappast värt en bot?

12**. Imse vimse spindel**

Bli inte rädd om du ser en spindel på halloween. Enligt traditionen så sägs detta vara anden av en bortgången närstående som vakar över dig.

13. Du har (förmodligen)stavat fel hela tiden

Och ja, det har vi också gjort(gör). Men den rätta stavningen av Halloween är faktiskt Hallowe’en.

Fick dessa 13 hårresande  fakta om halloween dig att bli intresserad av amerikansk kultur?  Kolla då in vårt blogginlägg med 50 andra spännande fakta om USA.

Fira Halloween i USA tillsammans med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig