Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

7 stipendier för utlandsstudier du kan söka

7

För dig som studerar finns det hundratals stipendier att söka om du är intresserad av att plugga utomlands. Att söka stipendium kräver att du lägger ner tid på din ansökan då konkurrensen är hård. Du bör kunna motivera vad du avser att få ut av dina studier och varför just du är den perfekta kandidaten. Snåla inte med dina meriter! Men möjligheterna som finns ute i världen gör arbetet helt klart värt mödan. Beroende på din studiebakgrund och vart i världen du drömmer om att studera finns det grymma stipendier för utlandsstudier. Vi har listat 7 stipendier du kan söka som svensk student. Det är bara att börja jobba på din ansökan och sen är du påväg!

1. Erasmus

Erasmus är ett utbytesprogram som finansieras av Europeiska Unionen och ger dig möjligheten att studera utomlands i 3-12 månader via ditt universitet eller högskola. För att kunna söka måste du vara registrerad vid ett svenskt lärosäte som deltar i programmet. Är du nyfiken på att åka på utbyte ska du vända dig till din studievägledare- eller yrkesvägledare på din institution för att få mer information om hur ansökningsprocessen går till.

2. EFs Stipendium

EFs stipendium för studier utomlands är riktat till dig som är universitetsstuderande och som vill förbättra dina engelskkunskaper. Är du intresserad av att studera utomlands, lära dig om en ny kultur och få internationell arbetslivserfarenhet? EFs stipendium inkluderar en 4 veckors engelskspråkig kurs följt av 4 veckor praktikprogram utomlands. EF har 54 olika destinationer runt om i världen och ger dig en unik möjlighet att bo utomlands, förbättra dina språkkunskaper och investera i din framtid. Studerar du vid universitetet och är intresserad av att söka EFs Stipendium för studier utomlands? Läs mer här.

3. Minor Fields Studies

För dig som är intresserad av globala utvecklingsfrågor och är i slutet på din utbildning finns möjlighet att göra fältstudier utomlands via Minor Field Studies. Det innebär att du samlar material till din uppsats eller examensarbete genom att under minst åtta veckor studera ekonomiska, sociala och politiska frågor i ett utvecklingsland. Studien går att göra inom olika akademiska områden och syftet med programmet är att du ska förbereda dig för att arbeta i globala organisationer och sammanhang.

4. Alliance Française Stockholm

Alliance Françaises är ett stipendium du kan söka om du är intresserad av högskole- eller universitetsstudier i Frankrike. Studierna ska omfatta minst 4 månader och för att kunna ansöka om stipendium krävs goda språkkunskaper i franska, då kurserna som läses vid lärosätet i Frankrike huvudsakligen ska vara på franska och inte på engelska.

5. Sverige-Amerika Stiftelsen

Vill du studera i USA eller Kanada och har en svensk högskole- eller universitetsexamen kan du ansöka om stipendium från Sverige-Amerika Stiftelsen. De delar ut stipendier för forskning och högre akademisk utbildning inom exempelvis naturvetenskap, entreprenörskap eller samhällsvetenskap. Utdelning av stipendier görs för 6-12 månaders studier eller forskningsarbete. Ansökningskraven är höga och för att ha en chans att tilldelas ett stipendium krävs goda betyg och meriter från tidigare studier i Sverige.

6. Visbyprogrammet

Visbyprogrammet är ett samarbete mellan Sverige och Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Svenska studenter kan söka stipendium för universitetsstudier i någon av länderna med syfte att främja nya samarbeten och hållbar tillväxt i regionen. Du kan få stipendium för studier från en månad upp till ett år.

7. Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation

Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation (SJSF) delar ut stipendier till svenska studenter som vill fortsätta sina studier i Japan inom naturvetenskap, teknik, medicin, samhällsvetenskap, journalistisk och kultur. Drömmer du om att uppleva den japanska kulturen är det perfekt att kombinera studier med den unika upplevelsen du får genom att bo i landet en längre tid.

Tips när du söker stipendium:

  • Börja i god tid!
  • Lägg ner tid på din ansökan. Argumentera för varför just du borde tilldelas ett stipendium genom att berätta om dina meriter och framtidsdrömmar
  • Skicka med kompletterade dokument som styrker dina meriter
  • Be någon läsa igenom din ansökan innan du skickar iväg den
  • Leta efter lokala stiftelser med anknytning till din födelseort

Är du intresserad av att studera utomlands? Läs mer

Lär dig ett nytt språk. Välj mellan 12 språk och över 50 destinationer.

Learn more