GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

BLI ETT PROFFS PÅ ATT NÄTVERKA

BLI ETT PROFFS PÅ ATT NÄTVERKA

Att gå på ett nätverksevent är nästan som att gå på en första dejt. Du överanalyserar din outfit, du repeterar vad du ska säga, och du oroar dig för obekväma pauser.

Den goda nyheten är att det går att öva på de här nätverksrelaterade mötena och med lite erfarenhet och träning, kommer du snart bli ett proffs på att nätverka.

1. GRUNDREGLER

Det borde vara ganska givet, men det skadar aldrig att upprepas: le, var positiv och vänlig, men överdriv inte. Ställ öppna frågor, lyssna noggrant och visa genuint intresse genom att ställa följdfrågor.

2. EARLY BIRDS FÅNGAR KONTAKTERNA

Bland vänner och familj är det ganska vanligt, och accepterat, att vara lite sen, men vid nätverkande är det precis tvärtom. Fördelen med att komma tidigt är att det är mindre folk där så du slipper slå dig in i konversationer. Nätverkare är duktiga på att avsätta tid och energi för att hinna prata med varandra.

3. GÖR EN PLAN

Det är få personer som listar nätverkande som deras favoritaktivitet. För att öka motivationen rekommenderar jag att du sätter upp ett mål med ditt nätverkande. Målet kan till exempel vara att prata med 10 människor eller vara på eventet i en timme.

4. ANTECKNA

Vi människor är ganska självupptagna och gillar därför människor som lyssnar på det vi berättar. Ett enkelt trick för att komma ihåg detaljer, berättelser och anekdoter är att ta anteckningar.

5. FÖLJ UPP

Nätverkare ska följa endagsregeln. Följ upp dina nya kontakter inom 24 h (max 48 h) – mejl är ett snabbt och smidigt sätt att följa upp på. Få lite extra poäng genom att referera till en berättelse, artikel eller anekdot som ni diskuterat sist ni sågs (som du antecknat).

6. VAR PERSONLIG

Det kan vara svårt att fånga någons intresse i ett mejl – ibland är det lättare att träffas i verkligheten. Efter ett trevligt första möte, föreslå en fika, kaffe eller lunch. Se bara till att mötet har ett syfte. Tid är trots allt pengar.

7. SOCIALA MEDIER

Sociala medier är ett perfekt hjälpmedel vid nätverkande. Använd sociala medier för att göra research både före och efter eventet.

8. VAR TÅLMODIG

Nätverkande handlar om att ge och ta. Det handlar inte bara om dig och din framtida karriär. Det handlar också om att göra andra en tjänst. Du kan exempelvis hjälpa andra genom att introducera dem för någon du känner.

9. KVALITET FÖRE KVANTITET

En värdefull kontakt är mer värd än 20 ytliga. Hur som helst kommer du troligen behöva 20 ytliga för att hitta en värdefull (precis som när du dejtar).

10. VÅRDA DITT NÄTVERK

Efter du minglat och samlat in ett imponerande antal visitkort och skapat nya kontakter måste du vårda ditt nätverk och se till att dina nya kontakter kommer ihåg dig. Har du funderat på att boka in en kaffe? Våga ta första steget och gör det nu!

Image by Geoffrey Franklin, Flickr / Creative Commons

Nätverka som ett proffs utomlands!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig