GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

De 12 bästa jullåtarna från hela världen

De 12 bästa jullåtarna från hela världen

Det jag önskar mig i julklapp är… jullåtar! Julen är det perfekta tillfället att spendera tid med de du älskar samtidigt som du äter din vikt i kakor. Men julen är också den mest idealiska tiden att öva din sångröst. Kom i rätt stämning inför jul med de 12 bästa jullåtarna från hela världen:

 1. Frankrike: Petit Papa Noël

Det här är en riktigt klassiker som både smurfarna och Celine Dion tillsammans med Alvin och gänget har gjort covers på. I Frankrike kan alla sjunga Petit Papa Noël och den handlar om när jultomten (Papa Noël) kommer. Låten sjunger man ur ett barns perspektiv som hoppas att tomten inte glömmer alla paketen.

 1. UK: Deck the halls

En bra låt har en fängslande melodi och en refräng som är lätt att sjunga med i_._ Och Deck the halls har både en enkel melodi och text, då 50% av texten består av Fa la la la la la la la la. Melodin kommer från en walesisk nyårslåt från 1500-talet och texten skrevs till på 1800-talet. Trots sin ålder är den fortfarande en av världens mest populära jullåtar.

 1. Italien: Tu scendi dalla stelle

Det här är kanske den äldsta låten som är med på listan: Tu scendi dalla stelle, vilket betyder Du kommer ner från stjärnorna på svenska. Låten är skriven på tidigt 1700-tal och beskriver när Jesus föddes – från den stjärnprydda himlen till den kalla och vintriga jorden. Om du befinner dig i Italien kring jul så kommer du inte undan den här låten och den framförs ofta av barnkörer, som vi alla vet, gör allt mer juligt.

 1. Tyskland: O du fröliche

O du fröliche kan man översätta till O_, du lyckliga_ och  låten handlar om julen och Jesus födelse. Den här traditionella tyska jullåten är skriven under tidigt 1800-tal och har en söt bakgrundshistoria. Johann Daniel Falk, som skrivit låten, grundade ett barnhem efter att han förlorat fyra av sina sju barn i tyfusfeber. Sedan dedikerande han O du fröliche till de föräldralösa barnen.

 1. Nya Zeeland: A Pukeko in a Ponga Tree

A Pukeko in a Ponga Tree är den maoriska versionen av The Twelve Days of Christmas. Låten handlar om en pukeko som är en fågel som hänger i ponga träd – ett ormbunksträd som härstammar från Nya Zeeland. Under de tolv juldagarna ger man också gåvor i Nya Zeeland, dessa kan till exempel vara kumeras (sötpotatis) och piupius (en traditionell maori-kjol).

 1. Australien: Jingle Bells

I Australien har man gjort som sina grannar i Nya Zeeland, man har tagit en klassisk jullåt och ändrat den så att den passar till sin egen kultur. Australien har därför en egen version av klassikern Jingle Bells. Julen infaller mitt under den australiensiska sommaren så istället för att åka släde med snö som yr omkring så åker tomten en rostig Holden Ute genom bushen. (Holden är ett bilmärke och Ute är en förkortning av utility, tomten kommer alltså i en pick up). Utan att vi avslöjar för mycket, men flip-flops och barbecue är också en del av Aussie-julen.

 1. USA: White Christmas

White Christmas av Bing Crosby är den bäst säljande singeln i hela världen så därför var vi helt enkelt tvugna att ha med den på vår lista. Irving Berlin skrev låten 1942, vilket gör den till en av de nyare låtarna på vår lista. Åtskilliga covers har gjorts på låten av bland annat stjärnor som Elvis, Iggy Pop och Lady Gaga och den har blivit översatt till flera olika språk.

 1. Latinamerika: El Burrito de Belén (El Burro Sabanero)

Om du har växt upp i ett spansktalande land är chansen stor att du känner till den här typiska latinamerikanska julsången. Låten handlar om att resa till Betlehem på en liten åsna för att träffa Jesusbarnet. Originalet av El Burrito de Belén spelades in av en barnkör från Venezuela och den är lätt att sjunga med i. Och dansa till. Och den är nästan helt omöjlig att få ut ur huvudet efter julen.

 1. Nigeria: Betelehemu

Den här nigerianska jullåten handlar om Jesus födelsestad och sjungs på Yoruba som är ett av de lokala språken i Västafrika. Det är okänt hur låten kom till, men vi kan tacka Glee klubben från Morehouse College i Atlanta, Georgia som framförde Betelehemu under 1960-talet och gjorde den känd över hela världen.

 1. Amerika: Feliz Navidad

Vill du öva dina språkkunskaper är det här en jullåt för dig. Den är perfekt om du studerar engelska och spanska. Feliz Navidad är skriven av José Feliciano, en puertoricansk  musikskrivare och den är en riktig klassiker i Nordamerika men även i många spansktalande länder.

 1. Sverige: Räven raskar över isen

Här i Sverige älskar vi ju att sjunga Räven raskar över isen, som är en gammal folksång_,_ när vi dansar runt julgranen. Det finns flera moderna tolkningar av låten och till exempel har Naturvårdsverket gjort en version. I den har de bytt ut texten till att räven simmar – då det inte finns någon is – över sjön. Detta för att uppmärksamma klimatkrisen.

 1. Nästan alla språk: Silent Night

Silent Night, eller Stilla Natt, är världens mest populära låt och den har översatts till över 100 olika språk. Franz Xaver Gruber komponerade Stille Nacht, heilige Nacht  1818 och två år senare skrev man till texten. Låten är så pass populär att UNESCO utnämnde den till ett immateriellt kulturarv 2011.

Det här var de 12 bästa jullåtarna från hela världen, enligt oss. Vill du läsa mer om julen? Här är våra 5 favoritjulmarknader i Europa

Studera språk med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig