GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Våra 5 favoritjulmarknader i Europa

Våra 5 favoritjulmarknader i Europa

Året är nästan slut och ni vet vad det betyder: det är dags för julmarknader! De är inte bara fulla av festligheter utan även många svåra beslut: vart ska vi börja? Gluhwein eller glögg? Pepparkakor eller nougat? Doftljus eller glasblåsta kreationer? Vi föreslår att du börjar vart du vill, beställer en av varje och reser runt för att besöka våra 5 favoritjulmarknader i Europa.

1. Prag, Tjeckien

Från slutet av november till slutet av december kan du uppleva julstämningen på Wenceslas-torget och torget i gamla stan. På torget i gamla stan, eller Staromestske namesti, kan du uppleva julspel, en gigantisk julgran och massor av utomhuskonserter. Och om kyla inte är din grej så kan du även besöka kvällskonserterna i någon av Prags alla kyrkor. Här kommer lite tips på maträtter du måste prova: min absoluta favorit är Trdelnik som är ett måste när du strosar runt på julmarknader. Du kommer troligtvis lägga märke till flera gatuförsäljare som grillar denna rullade deg på en stor pinne. Detta bakverk är gjort av deg, vanilj, karamell, valnötter och toppad med socker. I princip samma ingredienser som kärlek. Andra sötsaker inkluderar honungspepparkakor, vanocka som är ett flätat bakverk med russin, och vosi hnizda, även kallat ”getingbo”. Dessa bakverk är gjorda med nötter och rom.

2. Strasbourg, Frankrike

Välkommen till födelseplatsen för den äldsta julmarknaden i Europa. Denna marknad gick under namnet “Christkindlsmärik” 1570, vilket betyder Jesusbarnets marknad. Strasbourg är känt som ”julens huvudstad” och är en av de största marknaderna med mer än 300 fjällstugor och stånd. Och du kan vara en av de 2 miljoner besökare som får njuta av dess fantastiska vinterland från slutet av november till slutet av december. Och vad du än gör, missa inte bredele kakorna. Dessutom kan du även prova på “Tarte flambée,” även känt som “Flammekueche,” som är en tunn pizza med bacon, lök och cremé fraiche. Att få uppleva dessa är i princip på samma nivå som att klara ett prov utan att ens ha behövt plugga till det.

3. München, Tyskland

Under vintern så förvandlas Tyskland till en enda stor julmarknad: vi har Berlin, Düsseldorf, Cologne, Dresden och Nuremberg för att nämna några få. Men jag har valt att fokusera på München eftersom staden är så mycket mer än bara Oktoberfest. Om du råkar vara i kvarteret under slutet av november och fram till jul så se till att du tar en sväng förbi Marienplatz. Detta är den mest populära marknaden och dess historia går ända tillbaka till 1400 talet. Här kan du äta “Kletznbrot”, ett traditionellt bröd gjort med nötter, frukt och honung. Dessutom så kan du prova “Fatschkindl”, ett bakverk format som Jesusbarnet. För en lite annorlunda semesterupplevelsen så kan du  besöka julmarknaden Tollwood. Detta är en etnisk festival som erbjuder internationella artister, hantverk och mat från världens alla hörn.

4. Wien, Österrike

Från mitten av november och fram till jul så kan du uppleva den traditionella decembermarknaden “Krippenmarkt”. Du hittar marknaden i Wien, där den funnits ända sedan 1298. Marknaden på Rathausplatz erbjuder mer än 150 olika bås och förvandlas varje jul till en stor adventskalender. Du kan ta en åktur på Christkindl Express, ett tåg som åker genom staden medan du dricker “Weihnachtspunsch” – kryddad julpunsch. Denna är gjord av vin, brandy eller snaps och sötad med varm fruktjuice. Skål och god jul!

5. Basel, Schweiz

Inne i Basel centrum kan du hitta den största julmarknaden i Schweiz, och såklart även njuta av en “Basler Läckerli”, en slags pepparkaksvåffla. Här är alla bås mycket detaljerat dekorerade och Instagramvänliga. Jag måste jag varna dig för ett väldigt speciellt och samtidigt smarrigt snack: swissarna fyller en baguette med fondue och kallar det “Chääs Bängel”. Det behöver ätas med försiktighet för att undvika brännskador (jag lärde mig det den hårda vägen!) men det är så värt det. Och denna är precis lika värd att prova som alla de andra ostkreationer du kan hitta på denna och runtom på andra marknader i Schweiz.

På tal om andra marknader – jag vet att jag fuskar här men jag bara måste tipsa om Zurich julmarknad. Denna marknad är inte bara den största julmarknaden i Europa, dess mittpunkt är även en julgran iklädd 5,000 glittrande juldekorationer av Swarovski kristaller. Och när du ändå är igång, kolla då också in julmarknaden i Montreux. Trots att den är mindre än de första två så erbjuder den 150 upplysta fjällstugor längs Genevesjön och en Freddie Mercury staty du kan posera bredvid (jag sa ju att den var värd att besöka.)

Hoppas att du, precis som vi gillar våra 5 favoritjulmarknader i Europa!

Vill du också upptäcka Europa?Kolla in våra destinationer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer