GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Åka på språkresa med dyslexi

Åka på språkresa med dyslexi

Ungefär 5-8 procent av jordens befolkning som är läs- och skrivkunniga har dyslexi. Dyslexi är en medfödd inlärningssvårighet vilken innefattar specifika svårigheter att lära sig att läsa och/eller skriva. Att åka på en språkresa när man har dyslexi kan därför kännas lite extra läskigt.

Emma, som har dyslexi, vann EFs Overcoming stipendium och åkte på språkresa till Costa Rica under fyra veckor i september 2019. Vi har frågat henne om hennes språkresa och hur det var att plugga spanska med dyslexi.

Vad fick dig att söka EFs Overcoming stipendium?

Jag fick ett mail av EF angående stipendiet. Att söka stipendiet blev då självklart för mig då jag älskar att resa och utmana mig själv.

Varför valde du just Costa Rica?

Jag kunde välja mellan Costa Rica, London och Paris. Jag hade redan varit i både London och Paris tidigare och ville prova något nytt. Dessutom tyckte jag att kulturen verkade otroligt spännande i Costa Rica och lockades av det behagliga klimatet.

Vad var det bästa med Costa Rica?

Helt klart lokalbefolkningen! Alla var så otroligt trevliga och sociala. Jag fascinerades över hur lyckliga alla verkade vara, det var ingen som stressade och deras livsfilosofi var helt fantastisk. Jag är ju van vid livet i Sverige och insåg snabbt hur otroligt stressade vi är i Sverige och hur osociala vi kan vara.

Vad var det bästa med att åka på en språkresa?

Att få kompisar från hela världen och utforska Costa Rica. Jag känner verkligen att jag växte som person och upplever att jag har fått vidgade vyer.

Hur var det att åka på språkresa med dyslexi?

Det gick faktiskt väldigt bra. Alla studenter fick göra ett test före avresa för att se vilken språknivå man befinner sig på. Vi delades därefter in i klasser med jämn kunskapsnivå. Jag kände mig alltid trygg med att fråga läraren om hjälp och jag kände mig aldrig “dålig”. Jag är otroligt tacksam över hur hjälpsamma och snälla alla lärare var.

Du sa tidigare att du upplevde att det var lättare att lära sig ett språk utomlands än i skolan i Sverige, varför tror du att det var så?

EFs lärare har språket som modersmål och pratade språket konstant – från det att vi klev in i klassrummet till lektionens slut. Lärarna fick mig att sätta ord på tankar och känslor, vilket gjorde att jag i slutändan kopplade samman tankar och känslor med ord och meningar. Det blev då lättare att komma ihåg och få flyt i språket, istället för att bara översätta ord för ord. Vissa svenska ord går dessutom inte alltid att översätta. Jag märkte även att det finns vissa ord i spanskan som vi inte har i det svenska språket.

Vad skulle du säga till andra som också funderar på att åka på en språkresa men kanske är osäkra?

Åk! Det är otrolig upplevelse på många sätt! Man lär sig språk, får kompisar från hela världen och växer som person. Jag förstår att det kan kännas lite läskigt att åka utomlands på egen hand, men EF är väldigt duktiga och hjälper dig med allt så att man kan känna sig trygg.

Vad skulle du säga till andra som är intresserade av att söka ett EF-stipendium?

Klart ni ska söka! Jag är så glad att jag sökte stipendiet, det är en upplevelse du kommer minnas livet ut!

Att åka på en språkresa när man har dyslexi behöver alltså inte vara ett hinder, tvärtom. Blev du sugen på att åka till Costa Rica och plugga precis som Emma så kolla in detta blogginlägg om 10 anledningar att älska Costa Rica. Är du sugen på att söka EFs stipendium för 2020, hittar du det här.

Vill du också åka på en språkresa?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer