GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Få ett roligare pensionärsliv – vad du kan göra som pensionär

Få ett roligare pensionärsliv – vad du kan göra som pensionär

Att vara pensionär är något många drömmer om hela sitt arbetsliv. Men verkligheten ser inte alltid ut som drömmen, och du kanske undrar vad du kan göra som pensionär. Ligger du i startgroparna till att gå i pension och undrar du vad du ska göra med all ledig tid? Eller är du redan pensionär och känner att almanackan är fulltecknad. Då kommer det här några tips på vad du kan fylla dagarna med, eller något nytt som kan förgylla dem.

Åk på en resa

Att vara pensionär betyder, i alla fall teoretiskt, att du har all tid i världen att åka iväg och se världen. Nu har du chansen att upptäcka nya platser runt om i Sverige och världen, eller återse favoritplatser. Vissa har möjligheten att bo halva året utomlands, och halva hemma i Sverige. Andra väljer att resa iväg på kortare eller längre resor under året.

Tips: se Eifelltornet i Paris, cykla bland tulpanerna Nederländerna eller se karnivalen i Rio.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/robert-koorenny-649291-unsplash.jpg)

Studera

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Forskning visar till exempel att det inte är någon större skillnad mellan hur människor i olika åldrar lär sig språk, det har mer att göra med studievana. Förutom språk kan du studera allt från målning till en universitetskurs.

Läs en universitetskurs

Studera ett ämne som du alltid velat lära dig mer om eller något som du aldrig har tänkt på förut. Studera på ett universitet och få studiemiljön eller läs på distans från det egna köket. Det är aldrig för sent att studera på ett universitet eller högskola då det inte finns någon övre åldersgräns. För att läsa en universitetskurs finns det vissa formella krav att uppfylla. Från 57 års ålder är det inte heller möjligt att få CSN. Läs mer på antagning.se och csn.se.

Tips: Intressanta kurser du kan läsa är 1700-talslitteratur, psykologi, organisatoriskt ledarskapande, fotbollens historia, företagsekonomi och politisk psykologi.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/jeff-sheldon-2556-unsplash.jpg)

Läs en språkkurs

Något du kan göra som pensionär är att lära dig ett nytt språk. Du kanske inte känner att du lärde dig tillräckligt med språk i skolan eller vill återuppta ett sedan länge bortglömt språk. Med dagens teknologi är det även lättare att omge sig med språket, både när du är hemma och på väg någonstans.

Det kan vara bra att förbättra till exempel dina engelskkunskaper för att följa med i nyheterna eller tv-program lättare. Utbudet av böcker kommer bli större och du kan imponera på barn och barnbarn med nya kunskaper. Om du tycker om att resa, lär dig språket i landet du brukar besöka, alla blir gladare och mer hjälpsamma om du, försöker, prata deras lokala språk.

Tips: lär dig tyska i Tyskland, spanska i Spanien eller varför inte åka till Kanada för att förbättra engelskan.

Läs en hobbykurs

Om du inte vill studera en universitet- eller språkkurs kan en praktisk kurs vara ett alternativ, eller ett komplement. Som med så mycket annat kan du välja att lära dig något helt nytt eller fortsätta på något du gjort tidigare i livet, men inte hunnit med. Dreja egna muggar, måla tavlor till släkt och vänner, lär dig ett datorprogram, eller varför inte imponera på barnbarnen med dina kunskaper i sociala medier.

(Andra) tips: spela ett instrument, gör silversmide eller lär dig kreativt ledarskap.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/draw-drawing-man-1109393.jpg)

Lyxa till det

Något som är perfekt att göra som pensionär, i alla fall om dina vänner också är det, är att träffas mitt i veckan. Det är färre personer i rörelse och därför mindre trängsel.

Bjud på storslagna middagar

Att bjuda på en storslagen middag handlar mindre om vad du bjuder på och mer om stämningen och vem du gör det med. Skicka ut en inbjudan, duka bordet med tända ljus och sätt på din favoritmusik. Om det har ett stort sällskap, din partner, bästa vän eller barn till bords är ovesentligt. Alla tycker om att bli ompysslade och bortbjudna på mat.

Tips: det finns många recept- och dukningstips på internet till exempel Pinterest eller i tidningar.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/clem-onojeghuo-197522-unsplash.jpg)

Åk ut på äventyr

Ett äventyr är vad du gör det till. Upptäcka vad omgivningen har att erbjuda, åka på en dagsresa, stanna över natten eller göra ett längre äventyr. Att vara turist i sin egen stad kan vara förvånansvärt roligt, och du får se saker med nya ögon. Det är även mysigt att gå i skogen, och bra för kroppen att gå på det ojämna underlaget.

Tips: när du kör bil, följ de bruna vägskyltarna och upptäck nya spännande platser.

Det finns väldigt många olika saker som du kan göra som pensionär, det kan vara svårt att komma på allt som öppnats för dig, men försök att vara påhittig och tänka utanför boxen, då kommer du hitta många nya, roliga saker att göra.

Få ett roligare pensionärsliv genom att förbättra dina språkkunskaper.Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig