GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Nyårstraditioner runt om i världen

Nyårstraditioner runt om i världen

Är du sugen på nya nyårstraditioner? Förutom att räkna ner vid tolvslaget och titta på fyrverkerier (du ska självklart inte glömma bort klassiska nyårstraditioner) har jag här satt ihop en lista över nyårstraditioner från alla världens hörn för att inspirera dig till att börja nya traditioner på årets sista dag.

1. Börja nyårsafton på rätt sätt

På den högra foten. I Skottland och Grekland finns det en gammal tradition som innebär att den första personen som går in i ditt hem kommer ge dig antigen lycka eller olycka. Försök därför få släkt eller vänner att gå in först – självklart med högerfoten först och alltid med en gåva i handen.

2. Hoppa omkring

Om du vill få igång dina gäster kan du göra som danskarna och hoppa in året. Danskarna hoppar in i det nya året genom att bokstavligen hoppa från en stol vid tolvslaget. I Brasilien har man tagit det här med att hoppa in året till nästa nivå. På nyårsafton går de ner till stranden och hoppar över sju vågor – samtidigt som de önskar sig sju saker till de nya året.

3. Munnen full av druvor

I Spanien och i många andra spansktalande länder börjas det nya året med munnen full av druvor. Att äta tolv druvor vid midnatt sägs bringa lycka till de kommande tolv månaderna. Men du kan inte äta druvorna när du vill. Du måste äta dem vid midnatt medan kyrkklockorna slår tolv slag – en druva per slag.

4. Za Zdorovjie

I Ryssland tar människor sina nyårdrömmar väldigt seriöst. De skriver ner drömmarna för det nya året på ett papper och bränner sedan upp det. Efter att de har bränt upp pappret tar de askan och häller det i ett glas av champagne som de dricker upp. Skål!

5. På resande fot

Det här är verkligen en nyårstradition för alla som älskar att resa. I Colombia går de som vill ha ett år av resor runt kvarteret med en tom resväska vid midnatt.

6. Älska färg

Det är många nyårstraditioner som involverar kläder: I Brasilien bär till exempel alla vitt för att skydda sig mot onda andar. I Kina klär de sig däremot i rött för att få tur (men detta gör de i februari när de firar nyår). Underkläder verkar också vara en viktig del av nyårsfirandet runt om i världen så du borde definitivt följa den här färgguiden för den perfekta nyårsoutfitten.

7. Tänk på vad du äter

Om du äter rund mat borde du få rikedomar, i alla fall om du bor i Italien. I Italien äter de nämligen den traditionella maträtten cotechino och lenticchie (korv och linser) vid midnatt. Det sägs föra med sig lycka och välstånd in i det nya året – linser ser ju trots allt ut som mynt.

8. Tänk i cirklar

I Filippinerna fokuserar de också på runda saker. Här äter och dekorerar de med olika runda frukter. De ger även varandra mynt och bär prickiga kläder dagen till ära.

9. Låt blyet leda vägen

Det finns de som använder sig av teblad för att förutspå framtiden. I den tysktalande delen av Europa, och några nordiska länder, blir det dock lite varmare. Där använder de sig av bly och en skål med vatten för att förutspå det nya året. En liten mängd bly smälts på en sked och hälls sedan ner i kallt vatten. Formen som blyet tar tolkas sedan för att se vad som kommer ske under det kommande året.

Upptäck 2022 med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig