GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 dolda pärlor i Dublin

10 dolda pärlor i Dublin

Vill du ha en autentisk irländsk upplevelse så borde du byta ut några av de klassiska turistmålen i Dublin, så som Guiness Storehouse och Grafton Street, och istället välja några av våra tips på mindre välkända platser. Här kommer 10 dolda pärlor i Dublin:

1.     Marsh´s Library

Alla turister i Dublin besöker biblioteket vid Trinity College, det är en vacker syn men kanske inte direkt en dold pärla. Vill du ha en annorlunda historisk biblioteksupplevelse ska du besöka Marshs bibliotek istället. Denna 1700-tals byggnad blir ofta ignorerad av turister till förmån för dess granne, St. Patricks kyrka. Biblioteket har över 20 000 sällsynta böcker och manuskript på de massiva bokhyllorna i ek. Det hålls även föreläsningar och utställningar på biblioteket.

2.     Mumierna i St. Michans kyrkan

Från utsidan ser denna kyrka ganska tråkig ut jämfört med Dublins annars så eleganta historiska arkitektur, men insidan är desto mer intressant. I ett valv under kyrkan finns ett dussintals kistor med mumier inuti. Några av kistorna i kryptan håller på att falla isär så om du följer den smala stentrappan ner i källaren kan du spana in några av de välbevarade liken.

3.     Iveagh Gardens

Behöver du koppla av så kan du åka till Iveagh Garden, en grön oas i Dublin. En gång i tiden tillhörde trädgårdarna jarlen av Clonmel men har sen dess haft flera olika ägare fram till 1991 när Guiness familjen gav trädgårdarna till staten och de öppnades för allmänheten. Labyrinten, den nedsänkta trädgården, rosengården, den amerikanska trädgården och de imponerande fontänerna restaurerades och bevarades. Det är en favorit bland lokalborna eftersom turister hellre besöker St. Stephens Green, så vill du ha lugn och ro är det hit du ska ta dig.

4.     Vintage Cocktail Club

Vill du ta en drink eller kolla in nattlivet ska du besöka Temple bar, när solen går ner kan du höra livemusiken och klirrandet från ölglasen. Men något inte många lokalbor vet om, och ännu färre turister, är den hemliga baren Vintage Cocktail Club. Den här supercoola baren är inspirerad av förbudstidens lönnkrogar och den är svår att hitta med sin enkla mörka dörr markerad med ”VCC” bredvid 16 Crown Alley.

5.     Lucys Lounge vintagekläder

Om du gillar vintagekläder eller annorlunda shopping borde du besöka Lucys Lounge i hjärtat av området kring Temple bar. Att bara gå runt och fönstershoppa i denna Alice i underlandet inspirerade affär är en upplevelse. Butiken är verkligen något utöver det vanliga och rummen fullkomligt svämmar över av vintagekläder och hushållsföremål.

6.     The Hungry Tree

Platanträd planteras ofta i storstäder då de växer bra i förorenade miljöer och är även bra för luftkvaliteten. Vid Irlands äldsta juridikskola, Kings Inn, finns ett 80 år gammalt exemplar som har vuxit sig så stort att de omfamnar en gammal järnbänk. Långsamt växer trädet in bänken och det ser nästan ut som den knotiga stammen äter upp den. Om du vill se något annorlunda och kul är det värt ett besök men det är inte att rekommendera om du letar sittplats.

7.     Georges Street Arcade

Det förtrollande Georges Street Arcade erbjuder en riktigt kulturell shoppingupplevelse. På den viktorianska marknaden finns det inte två butiker eller marknadsstånd som säljer samma sak. Arkaden är genomsyrad av historia, det är Irlands första köpcenter, Europas längsta och det har varit öppet sen 1881. Lokala detaljhandlare säljer alltifrån smycken och souvenirer till kläder och musik. Det finns också flera olika matbås som gör att hela marknaden doftar fantastiskt.

8.     Valentine

Dublin är fullspäckat med fascinerande historiska byggnader, museum och kyrkor. Whitefriar Street Church en fridfull plats i hjärtat av den livliga staden och sticker ut då det är hem åt relikerna från St. Valentine. De som hört talas om vad som finns i kyrkan kommer dit för att be om välsignelser innan äktenskap eller så ber de helt enkelt om lite hjälp från kärlekens skyddshelgon.

9.     Phoenic Park Tea Rooms

Istället för att du stannar i stan och tar en kopp kaffe så borde du åka ut till de viktorianska te rummen i Phoenix park för en kopp och en rejäl tårtbit. Du kan njuta av de nybakta kakorna (finns flera veganska, gluten- och laktosfria alternativ) i den vackra byggnaden eller ute i parken.

10. Titta på Napoleons tandborste

Utställningarna som visas på Heritage Centre of the Royal College of Physicians of Ireland är väl värda ett besök. Forskningscentret fokuserar på medicinens historia i Irland och deras samling har därför en mängd ovanliga och knasiga föremål. Du kan titta på Napoleon Bonapartes tandborste eller varför inte en rad historiska medicinska instrument som kommer göra dig tacksam för modern medicin.

Det här var våra tips på 10 dolda pärlor i Dublin, vill du ha fler tips? Då borde du kolla in vår ultimata besöksguide till Dublin.

Studera engelska med oss i DublinLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig