GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Dublin: den ultimata besöksguiden

Dublin: den ultimata besöksguiden

De pittoreska kullerstensgatorna som kantas av otaliga tavernor, fyllda med irländska män som ler busigt och sjunger ut hjärtat med sin gitarr, gör det inte svårt att förälska sig i Dublin. Irlands huvudstad har en egen personlighet: charmig, karismatisk.. Och detta är bara de adjektiv som börjar med bokstaven C. Dublin bör vara högt upp på din ”att besöka”-lista – och här är vad du inte får missa:

Livemusik och ‘craic’ på Temple Bar

Craic betyder för irländarna ungefär en rolig, underhållande konversation, skvaller eller skämt, och är ett vanligt förekommande fenomen runt om i landet. Även om Irland länge varit känt och älskat för sin härliga livemusik, var det Gerard Butler som satte det på kartan i PS. I love you, speciellt för oss tjejer födda efter 1990 (am I right?!). När skymningen faller, följ folkmassorna och låt dig själv dras in i det varma ljuset i Temple Bar-området, precis söder om floden. Runt om på pubarna sitter vänliga människor på de skrangliga barstolarna och luften pulserar av skratt och livemusik. Energin som flödar, den fängslande musiken och härliga sorlet smittar av sig och sprider en fantastisk känsla överallt. Bege dig till the Porterhouse. Dublins första mikrobryggeri-pub och njut av tre våningar med live-musik och hembryggt öl.

Lokalbryggt hos Guinness

Guinness är livsblodet för irländarna, speciellt i hjärtat av Dublin, där den mörka drycken först började produceras 1758. Denna tunga, This heavy, mörka öl med sitt vita, fluffiga skum har blivit en världskänd ikon och landets inofficiella maskot. Enkelt uttryckt: om du inte har hakat på detta ännu, skulle det vara ett brott inte att prova ett glas –  och det bästa stället att göra det är på sjunde våningen av Guinness högkvarter, i den inglasade baren med utsikt över hela Dublin. Här kan du också lära dig om bryggprocessen och dess resa genom ölets historia, samt få prova att tappa upp din egen öl. Skål!

Gå på kulturjakt

Dublin är hemmet till ett slott, flera fantastiska katedraler och en vacker hamn – så det är ett måste att som turist besöka dessa. Först, dra till slottet, som med sin mix av rundade stentorn och moderna tillbyggnader, ligger gömt mitt bland Dublins vindlande gator. Irlands största kyrka, Saint Patrick’s Katedral ligger precis runt hörnet, så passa på att kolla in den med. Och när du ändå har kameran redo, sväng förbi St Stephen’s gröna trädgårdar som vackert sträcker ut sig med sina dammar. När man är i farten ska man också passa på att spana in konsten, irländsk whiskey och pysslingsmuseet.

Bästa käket i stan

Kombinera en smakrik middag med kvällens underhållning på The Norseman i Temple Bar-området. På den mysiga nedervåningen spelar och sjunger talangfulla lokalbor medans du på övervåningen hittar en jättecharmig restaurang som serverar otroligt bra mat. De hemmagjorda pajerna är obeskrivligt goda, de saftiga hamburgarna osar lycka och portionerna är underbart generösa. Och det bästa av allt – musiken nedifrån upp in i restaurangen, så att ni kan avnjuta den mysiga middagen till tonerna av den akustiska irländska musiken. Morgonen därpå, dra över till Whitefriar Grill där de serverar en brunch med 10 olika sorters ägg, en grillmeny och en lång lista drinkar som gör dig redo att ta dig an dagen. Det här är brunchstället med stort B.

Bli ett med naturen

Titta upp från telefonskärmen ett tag, titta längre upp, över gatorna omkring dig: om det är en molnfri dag kan du se att horisonten kantas av berg. Irland är känt för sin otroligt vackra natur, och det passar ju perfekt att huvudstaden är inbäddad i mitten av allt. Mindre än en timme bort hittar man helt otroliga landskap – helt oförstörda, fantastiskt vackra och 100% redo att utforskas. Och om det pittoreska lugnet i bergen inte är din grej, följ floden ned genom staden och kolla in den klippiga kustlinjen, stränderna och sanddynerna i Bull Island-viken. Ditt Instagramkonto kommer att tacka mig. #lovar

Upplev Dublin med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig