GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du firar Thanksgiving – vår kompletta guide

Hur du firar Thanksgiving – vår kompletta guide

Thanksgiving är en av de mest firade högtiderna i USA och kanske den viktigaste middagen på året. Men för de som reser eller studerar i USA kan den fjärde torsdagen i november och upplevelsen av deras första Thanksgiving verka främmande.

Så här firar du Thanksgiving i USA, eller oavsett vart du är i världen, så kan du skapa lite Thanksgiving magi:

  1. Vad är det vi firar?

Thanksgiving är en dag för att fira sin familj, sina vänner och höstens skörd. Hela högtiden handlar om att känna och visa tacksamhet.

  1. Historien om Thanksgiving

Det finns ingen fullständig historisk konsensus om vart eller när USAs första Thanksgiving måltid ägde rum. Oftast sägs det att firandet har sitt ursprung 1621 i vad som nu är Plymouth, Massachusetts.

Historien går som så att efter att skeppet Mayflower kom till Plymouth Rock den 11 december 1620 så förlorade pilgrimerna (brittiska invandrare) 46 av sina ursprungliga 102 kolonister. Men med hjälp av wampanoag-indianerna lärde de sig att ta hand om sina grödor och överleva sin första vinter i den nya världen.

Sommaren 1621 gav en rik skörd och då organiserades en engelsk tre dagars skördefest för att fira minnesdagen av denna stora händelse.

Det finns flera olika historiska berättelser om hur många infödda och pilgrimer som faktiskt deltog i firandet. Det viktiga i alla berättelser är att nybyggarna ville visa tacksamhet genom att hålla en stor fest för de infödda som hjälpt dem.

Det finns en viss tveksamhet till om berättelserna om Thanksgiving faktiskt stämmer med tanke på historien om de långa och blodiga konflikterna mellan infödda indianer och europeiska invandrare, men högtiden firas trots det.

  1. Hur firar du Thanksgiving?

Nu när du lärt dig historien om Thanksgiving, låt oss spola fram några århundraden till dagens firande av Thanksgiving. Här kommer en tidslinje för dagen:

Kl. 9–10 | Titta på Macys Thanksgiving parad

Slå på liveströmmen, eller ta dig ut på gatorna ifall du är i New York City, och titta på gigantiska heliumballonger, flottörer och marscherande band i en parad längs gatorna.

Kl. 10–12 | Gå till affären

Under de flesta högtider i USA, och så även under Thanksgiving, har de flesta som arbetar ledigt eller halvdag. Lyckligtvis är mataffärerna vanligtvis öppna halva dagen så kom ihåg att åka dit i tid så du hinner köpa alla ingredienser du behöver för att laga mat.

Kl. 12–13 | Titta på när presidenten benådar kalkoner

Ja du hörde rätt, sedan mitten på 1900-talet benådar presidenten en eller två kalkoner varje år och skonar dem från att bli slaktade.

Hela dagen | Titta på amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en viktig del av Thanksgiving upplevelsen. Det är ett bra tillfälle att heja på ditt favoritlag och du blir också distraherad från det faktum att du troligtvis inte äter någon lunch. Du behöver vara HUNGRIG när det är dags för middag.

Hela dagen | Laga mat, laga mat, laga mat

Att förbereda en riktig Thanksgiving middag kan ta timmar, ibland dagar, beroende på vilka rätter du förbereder och hur många människor du ska bjuda. Bara kalkonen tar flera timmar att tillaga i ugnen.

Kl. 18–22 | Ät mer än du trodde var möjligt

Det är antagligen inte särskilt förvånande att det finns en amerikansk högtid som handlar om att äta, det som kan vara förvånande är hur mycket du faktiskt kan äta om du bara vill.

  1. Vad blir det till Thanksgiving middag?

Kalkon

För det flesta icke-vegetariska hushåll är kalkonen i centrum under Thanksgiving firandet. Det är en konst att rosta, röka eller steka den till perfektion så att den får ett härligt knaprigt skinn och saftigt kött på insidan.

Fyllning

Innan du stoppar in kalkonen i ugnen så fyller du den med majsbröd, lök, selleri och torkade tranbär. Efter flera timmars tillagning i kalkonen så kommer fyllningen ut saftig och mustig med en hint av sötma.

Tranbärssås

Syrlig och söt, tranbärssåsen fungerar som indisk chutney för att få fram den saftiga smaken från kalkonen. Undvik den färdigköpta på burk och använd istället det enkla receptet vi publicerat i Thanksgiving för nybörjare.

Sås

När du tagit ut kalkonen ur ugnen så är det dags att göra såsen. Du använder skyn från plåten och gör en mustig sås som du kan ha till alla rätter på Thanksgiving middagen.

Potatismos

Vad ska du annars blanda med såsen? Tillsammans med rikliga mängder av såsen är potatismoset kanske den godaste (och mest mättande) rätten på Thanksgiving menyn.

Pumpapaj

Säsongsbetonad, söt och tillfredställande är hemmagjord pumpapaj den solklara efterrätten på Thanksgiving. Men då du kanske ätit två eller tre portioner av kalkon och potatis är det möjligtvis den rätt som är svårast att äta upp. Men oroa dig inte! Om du inte äter upp den på kvällen finns den alltid kvar till frukost på fredagen.

När vi ändå är inne på rester, Thanksgiving maten tar inte slut på torsdagskvällen. Med så mycket mat kommer du äta kalkonmackor, burritos och grytor resten av helgen.

  1. Black Friday och Cyber Monday

Efter att du ätit tills du storknar på torsdagen så är det dags att shoppa tills du storknar på fredagen. Det ses som den inofficiella starten på shoppingsäsongen och Black Friday är känt i USA för extrema rabatter och allmän hysteri när människor rusar mellan affärer för att hitta den bästa dealen.

För oss som inte gillar folkmassor finns Cyber Monday följande måndag som är motsvarigheten till Black Friday för online shopping – något som blir mer och mer populärt världen över.

Det kanske låter som mycket att göra, äta och handla under din första Thanksgiving i USA men det är viktigt att komma ihåg vad högtiden egentligen handlar om – att vara tacksam. Genom att samla vänner och familj och tillsammans visa tacksamhet så hjälper Thanksgiving oss att komma närmare varandra och minnas det ögonblicket, för nästan 400 år sedan, när två olika kulturer möttes för att tacka varandra och njuta av en skördefest.

Upptäck amerikansk kultur med EFLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig