GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 viktorianska slangord att börja använda idag

10 viktorianska slangord att börja använda idag

Ah, den viktorianska eran - en tid av korsetter, topphattar och strikta samhällsregler. Men visste du att det också var en tid av levande och ständigt förnyad slang? Det stämmer, även under den kontrollerade viktorianska eran hittade människor sätt att injicera lite nöje och respektlöshet i det engelska språket.

En kort tidshistoria om viktoriansk slang

Den viktorianska eran sträcker sig över perioden av drottning Victorias regeringstid, som började 1837 och slutade efter hennes död 1901. Dåtidens kreativa ordsmedar skapade ofta nya och uppfinningsrika termer för att beskriva deras kärleksliv, dåliga chefer, vilda utekvällar och andra prövningar. Tack vare slang kunde människor använda obskyra och kodade ord för att uttrycka specifika känslor och situationer.

Viktoriansk slang har verkligen utvecklats med tiden. Nya ord och fraser skulle komma in i lexikonet och snabbt spridas, ofta med hjälp av dåtidens populärmusik och böcker. Och lika snabbt som ny slang dök upp skulle de ersättas av nya. Låter det bekant?

Även om de inte används idag är många av dessa termer fortfarande mycket lämpliga beskrivningar av människor och situationer vi möter i modern tid. Här är ett urval av slangord och fraser som myntades under den viktorianska eran, som du kan börja återvända i konversationer.

1. Got the morbs

Detta användes för att beskriva känslan av att tillfälligt vara ledsen, där "morbs" är en förkortning för "morbidness" eller "morbid feelings." Nuförtiden skulle vi säga att vi är "bummed out".

2. Tickety-boo

Generellt sett kan ord som innehåller "boo" inte vara dåliga. Denna lilla charmör av ett ord betyder "i gott eller tillfredsställande skick." Idag kan vi säga något i stil med "all good" för att uttrycka detta.

3. Nanty Narking

Används för att uttrycka att du har väldigt roligt. Men nästan för roligt. Ordet "nanty" tros komma från det walesiska ordet "nant", som betyder "stream" eller "brook", medan "narking" är en slangterm som betyder "annoying" eller "irritating". I dag kan vi säga att någon "whooping it up" när de når den nivån av roligt.

4. Lollygag

Det här är bara roligt att säga. Det betyder att fördröja något genom att slösa tid eller söla.

5. Afternoonified

Ett mycket posh sätt att säga att något är, ja, posh. Under den viktorianska eran hade den lugna sysslan att dricka te på eftermiddagen blivit modern, så att bli "afternoonified" var att förknippas med denna raffinerade och lugna livsstil.

6. Enthuzimuzzy

Det här är ett humoristiskt och lekfullt sätt att referera till någon som är entusiastisk eller brinner för något, men nästan på ett hånfullt sätt. Idag kan vi säga att någon är "jazzed" över något.

7. Skilamalink

Används ofta för att beskriva oärligt beteende, som att fuska i kortspel eller lura någon på pengar. Det kan också syfta på en person som är smart och påhittig, som kan överlista andra med sin intelligens och list. Att vara "shady" skulle vara en nära jämförelse idag.

8. Balderdash

Detta lustiga ord kan användas för att avfärda någons uttalande som absurt eller falskt. Idag skulle vi kunna kalla det "fake news".

9. Scuttlebutt

Detta ords ursprung syftar på ett fat eller en tunna (kallad "butt") som användes för att lagra dricksvatten på fartyg. För att komma åt vattnet skulle sjömän "scuttle" eller göra ett hål för att komma åt vattnet medan de utbytte nyheter och skvaller. Inte helt olik dagens hänvisning till "watercooler gossip".

10. Gigglemug

Beskriver en person med ett ständigt leende på läpparna, eller någon som ser dumt glad ut. Bara att säga det här ordet gör oss till en "gigglemug", så vi är fast beslutna att börja använda det igen.

Boost din engelska utomlandsExplore
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer