GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

G’day mate: 10 aussie uttryck att bemästra

G’day mate: 10 aussie uttryck att bemästra

Australiensare har en lika avslappnad inställning till språk som de har till livet. Att lära sig några (eller alla) uttryck de använder kommer sänka dina stressnivåer, och hjälpa dig att se världen ur ett australiensiskt perspektiv. Om du bor i landet, eller funderar på att åka dit, borde du lära dig, i alla fall, några klassiska aussie uttryck. Alla från den din favorit barista till premiärministern använder dem.

Vi har även slängt in några tips på hur du ska använda orden för att låta så trovärdig som möjligt när du säger ”G’day” och ”good on ya’s” när du pratar med dina nya ”mates”.

1. ”Aussie”

Vad betyder det? Förhoppningsvis ganska uppenbart. Du kommer inte höra en australiensare kalla sig själva för, tja, australiensare. De kommer säga aussie. Varför? Framförallt för att det är kortare, men också för att det låter vänligare och mysigare – precis som koalorna du alltid drömt om.

Hur använder du det? “Did you meet my friend yesterday?” “You mean the Aussie? Yes, I did.”

2. ”Mate”

Vad betyder det? Ett annat ord för vän. Det är även vanligt i England men används mer entusiastiskt av aussies som ofta avslutar meningar med ett utdraget ”maaaate” för att uttrycka vänskaplighet och ett avslappnat band mellan de som pratar. Kan även användas i början av en mening för att skapa effekt.

Hur använder du det? ”Sorry, can you tell me when the train leaves?” “At 2 O’clock mate” eller “Mate. You won’t believe what I saw.”

3. ”G’day”

Vad betyder det? Det är en vanlig hälsningsfras istället för hello, och används dygnet runt. Används såklart även i kombination med ordet ”mate” som i…

Hur använder du det? ”G’day mate!” (används dock mer av män än kvinnor).

4. ”How are you going”

Vad betyder det? Har inget att göra med vart du ska eller hur. Används istället för att fråga hur du mår, om du är okej eller om du behöver hjälp med något.

Hur använder du det? När någon frågar ”how are you going?” kan du antigen svara ”Good, thanks” eller om du behöver hjälp med något ”Good, but…”.

5. ”Good on ya”

Vad betyder det? Det är en förkortning av ”good on you”. Ett sätt att visa godkännande (som “well done”, “good job”) och uttrycka hjärtliga gratulationer. Används även istället för ”really?”, ”oh, yeah” i vardagliga konversationer. Det kan också användas sarkastiskt, när du egentligen vill vara elak men behöver vara lite mer diskret.

Hur använder du det? Positivt: ”Good on ya, mate. You really aced that exam!” Sarkastiskt: You broke a surfboard again. Good on ya, mate.”

6. ”I’m stuffed”

Vad betyder det? Du har kanske hört amerikanerna använda uttryck för att berätta att de är mätta på mat. Aussies däremot använder det både för att berätta att de är mätta och när de är trötta eller har problem.

Hur använder du det? Det beror på vad du vill berätta, men om du är trött kan du säga ”I had a tough day at work today. I’m stuffed.”.

7. ”No worries”

Vad betyder det? Kan betyda allt från ”you’re welcome” till ”relax”. Du kommer höra det här i många olika situationer.

Hur använder du det? ”Thanks for buying me that concert ticket” ”No worries”.

8. ”Togs”

Vad betyder det? Baddräkt och badbyxor.

Hur använder du det? “Don’t forget your togs, we’re going to the beach today!”

9. ”Barbie”

Vad betyder det? Det är en förkortning av barbeque, och inte dockan. I Australien är det alltid någon som håller i en barbeque och de är nästan lika hängivna grillare som Syd- och nordamerikanerna. Till och med högtider, som jul, firas med en avslappnad och soldränkt barbie vilket skiljer sig från en högtid i Europa.

Hur använder du det? “Rob’s having a barbie at the beach today.”

10. ”Esky”

Vad betyder det? Förkortning för kylväska. Aussies tar med sig sina eskys till barbien för att hålla drinkarna kalla. Somrarna i Australien blir riktigt varma och det är alltid bra att ha en esky till hands för att hålla drickan kall och kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Hur använder du det? “Don’t forget the esky! It’s hot out today!”

BONUS: Aussies uttalar inte R i slutet av ord. De säger ”foreva” och ”togetha” istället för ”forever” och ”together”. De uttalar heller inte G så de säger ”fishin’” och ”drivin’” istället för ”fishing” eller ”driving”.

Vill du lära dig engelska i Australien?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig