GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

15 engelska förkortningar som du måste känna till

15 engelska förkortningar som du måste känna till

Alla gillar koder och förkortningar. Förkortningar är bra verktyg för att göra kommunikation snabbare och roligare, speciellt när du försöker skriva snabbt. Du kan nästan inte undkomma dem eftersom det finns väldigt många engelska förkortningar.

Här är 15 engelska förkortningar som du kommer stöta på och som alla engelsktalande bör känna till.

Men först – några förklaringar

  • Förkortningar kan vara en förkortad version av ett ord där de sista bokstäverna i ett ord tas bort (till exempel adj. för adjektiv eller ordf. för ordförande).

  • Akronymer är en förkortning där varje bokstav står för det första ordet i en fras. Du uttalar dem som ett namn. (till exempel NASA – National Aeronautics and Space Administration).

  • Initialism är också en sorts förkortning men då utalas varje bokstav för sig (till exempel FN – Förenta Nationerna, eller initialerna i ditt namn – Anna Andersson blir AA.

1. RSVP – Please reply

Var snäll och svara
Precis som mycket annat i engelskan kommer förkortningen från franskan. RSVP står faktiskt för “Réspondez s’il vous plait”. Du kan se det på inbjudningar till fester och bröllop. Och ja, var snäll och svara – på så vis vet värden och värdinnan exakt hur mycket mat de ska beställa.

2. ASAP – As soon as possible

Så fort som möjligt
“Kan du skicka in denna ASAP?” står det kanske i ett mail från din chef. Beroende på vad du jobbar med kan detta skapa viss panik – men i vilket fall så är det bara att göra det så snabbt som möjligt.

3. AM/PM – Före kl 12 (morgonen) och efter kl 12 (eftermiddagen)

AM = Förmiddagen (före kl 12.00)
PM = Eftermiddagen (efter kl 12.00)

Det är en stor skillnad mellan kl 5 på morgonen och på eftermiddagen – och dessa små uttryck hjälper dig. I Sverige använder vi inte det här då vi har 24-timmars klocka, men i många andra länder som USA kommer ingen förstå dig om du försöker bestämma tid klockan 17.

4. LMK – Let me know

Låt mig veta
Enkelt och trevligt, perfekt sätt att avsluta ett sms. LMK visar att du förväntar dig ett svar eller mer information.

5. BRB – Be right back

Kommer snart tillbaka
Ibland när du chattar finns det något annat som fångar din uppmärksamhet: dörrklockan ringer, katten vill släppas ut eller så måste du ha kaffe. Så för att din kompis inte ska tro att du inte längre vill prata kan du skriva BRB – och den vet att du snart kommer tillbaka.

6. DOB – Date of birth

Födelsedatum
Du undrade förmodligen vad DOB var första gången du såg det. Det låter kanske som ett konstigt klädesplagg eller en medicin. Jag vet i alla fall att du har ett DOB – alla har det! Du firar förmodligen ditt varje år med tårta, glass och presenter.

7. CC/BCC – Carbon copy/blind carbon copy

Karbonkopia / Dold Karbonkopia ”AKA” CC

Det här uttrycket har en lång historia, från när kopior gjordes med karbonpapper (carbon), men refereras främst idag vid mail. Tips: när du lägger till en person i CC kolumnen på emailet kan alla som får mailet se att personen fått det. Om du vill dölja det kan du istället använda BCC.

8. TBA/TBC- To be announced/To be confirmed

Kommer meddelas/kommer bekräftas
Kommer du ihåg din kompis bröllop som du behövde RSVP ASAP till? Titta om det står “Plats: TBA”. Det betyder nämligen att de inte har bestämt plats än, men att de kommer höra av sig när de vet.

9. ETA – Estimated time of arrival

Förväntad/Uppskattad ankomst
“See you on Tuesday, ETA 9 PM.” Förkortningen är vanlig när du reser men är osäker på när du kommer komma fram.

10. TGIF – Thank God it’s Friday

“Tack och lov, det är fredag”
Kanske den viktigaste bland engelska förkortningar. Något som människor över hela världen tänker på en fredagseftermiddag. Då det äntligen blir helg!

11. FOMO – Fear of missing out

Rädd att missa något.
På helgen kan FOMO inträffa. Föreställ dig att du har blivit inbjuden på en rolig fest som du inte vill missa, men du lovat att följa med på ett släktkalas samma dag. Du kanske gör din familj glad, men lider av FOMO från festen.

12. IMO – In my opinion

Enligt min åsikt
Vi har alla åsikter och detta är ett snabbt sätt att berätta det på.

13. N/A – Not available/Not applicable

Inte tillgänglig/inte användbar
Använd denna när du fyller i ett formulär och en del inte är applicerbar på dig.

14. AKA – Also known as

Också känt/känd som
En av många vanliga engelska förkortningar är AKA. Förkortningen brukar användas för att referera till någon eller något, ofta ett smeknamn. Din bror kanske exempelvis refererar till sitt syskonbarn som Eddie AKA det skrikande barnet.

15. DIY – Do it yourself

Gör det själv/designa det själv
Människor som är intresserade att göra saker själva (aka DIY-ers) istället för att anställa professionell hjälp finns överallt. Från att fixa elektronik och klä om möbler till att helt och håller renovera sina hem. Ett DIY projekt kan resultera i lika många bra projekt som hemska röror.

Lär dig engelska förkortningar med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer