GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du måste veta om St. Patrick’s Day

10 saker du måste veta om St. Patrick’s Day

Den 17:e mars blir alla lite irländska men det är bara ett fåtal länder som Irland, Nordirland, Newfoundland, Labrador och Montserrat där St. Patrick’s Day är en ledig dag. Det är dock fler länder än dessa som firar irländska högtiden, exempelvis Kanada, England och USA.

Här har jag satt ihop en lista med 10 roliga fakta om St. Patrick’s Day som kan hjälpa dig bli lite mer irländsk!

1. Det var en gång…

St. Patrick är ett av de mest kända irländska skyddshelgonen. Enligt legenden var det han som tog kristendomen till ön, gjorde treklövern känd och befriade Irland från ormar. Folket firar högtiden på St. Patrick’s dödsdag och den har varit en religiös helgdag i Irland i mer än 1500 år.

2. Skål till St. Patrick’s Day!

Irländarna började fira dagen så sent som 1903. Då de flesta på den gröna ön är katoliker och St. Patrick’s day ofta infaller under fastan har det tidigare varit en tyst och religiös helgdag. Det var inte fören 1960-talet som man började fira dagen som man gör idag. Då gav en lag pubarna rätt att ha öppet även under St. Patrick’s Day.

3. St. Patrick’s Day kunde varit Maewyn Succat’s Day

St. Patrick var varken född på Irland eller döpt till Patrick. Han föddes i England och hette då Maewyn Succat. Enligt legenden såldes han av slavhandlare till Irland när han var tonåring, sen blev han kristen, flydde tillbaka till England, prästvigdes och tog namnet Patrick och började att konvertera alla irländska kelter till kristendomen.

4. Befriandet från ormar

“He had it with these *** snakes in this *** country.” *

Enligt legenden befriade St. Patrick Irland från ormar, men enligt biologer fanns det aldrig några ormar på Irland. Den diplomatiska förklaringen är att ormarna är en metafor för den keltiska tro som St. Patrick tvingade bort.

5. Treklöverns popularitet

Det sägs att St. Patrick använde treklövern för att förklara treenigheten (gud, sonen och den heliga anden) för irländarna. Kelterna trodde att varje löv på klövern hade en betydelse så det var en bra taktik att använda den för att beskriva kristendomen. St. Patrick startade flertalet kyrkor, skolor och kloster och gjorde klövern populär.

6. Grönt överallt

Allt du ser är grönt; hår, kläder och till och med maten. Och då menar jag inte spenat, utan bagels, pannkakor och till och med öl – om du kan färga det grönt kommer det serveras på St. Patrick’s Day. Men det gröna slutar inte där: man har färgat floder, monument, ja, till och med skidorter gröna för att hedra högtiden.

7. Grönt blev det nya blå

Även om alla använder grönt under den här dagen så föredrog St. Patrick faktiskt blått. Grönt blev populärt under den irländska revolutionen 1798 då irländarna bar fyrklöver och gröna kläder som en symbol för nationalism – vilket fastnade.

8. Parader på St. Patrick’s Day, låt oss fira!

Det bästa sättet att fira St. Patrick’s Day på är, bortsett från drickandet och att ha på sig grönt, att titta på eller delta i en parad. Märkligt nog hålls de största paraderna i andra länder än Irland. De emigrerade irländarna tar nämligen högtiden på största allvar.

9. Skål!

Under St. Patrick’s Day konsumerar man tredubbla mängder Guinness än vanligt. Från 5.5 miljoner pints till 13 miljoner pints på en dag! Det är 150 pints varje sekund. Skål!

10. Mums, mums, mums

Konserverat kött och kål är en klassisk maträtt som fungerar väldigt bra ihop med öl. Irländska emigranter i New York “skapade” faktiskt maträtten. Det kan vara förklaringen till att USA producerar mer än 11 miljarder kilo kött och närmare 1 miljard kål under högtiden.

*Det är rena spekulationer från min sida att Samuel L. Jackson’s karaktär i ”Snakes on a Plane” har något att göra med St. Patrick. Men jag är övertygad om att det måste vara så.

Bild av Abraham Gomez, Flickr / Creative Commons

Upplev St. Patrick's day med EF i Dublin!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig