GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tips för att köra i vänstertrafik

Tips för att köra i vänstertrafik

Håll till vänster, HÅLL TILL VÄNSTER! Du har äntligen kommit iväg på ditt livs resa till Australien, Nya Zeeland, Sydafrika eller Irland, och så är det vänstertrafik i landet. Men misströsta inte, du ska inte låta en sådan petitess som vänstertrafik förstöra dina resplaner. Det är läskigt att köra i vänstertrafik i början, men efter en timme eller två, och ett mantra att hålla till höger kommer du snart köra lika bra i vänster- som högertrafik.

1. Innan du sätter dig i bilen. Rita upp på ett papper, eller tänk över, hur du kör i korsningar och rondeller och hur du växlar.

2. Gå in på rätt sida. Förarsidan är på höger sida av bilen, där passageraren annars sitter.

3. Gas och koppling sitter på samma plats som de gör i en högerstyrd bil (koppling-broms-gas), så det sköter fötternas muskelminne.

4. Växelspaken sitter i mitten och du använder vänster hand för att växla. Det brukar ta ett tag att få in rörelsen och inte drämma in högerhanden i förardörren.

5. Växlarna i en vänsterstyrd bil sitter oftast på samma ställe som i en högerstyrd. Kolla upp hur de sitter innan du börjar köra, eller ännu hellre, kör en automat.

6. Blinkers och vindrutetorkare har bytt plats i vänsterstyrda bilar. Tänk tvärtom från vanligt för att inte sätta på vindrutetorkaren när du ska byta fil.

7. Kom ihåg att ligga till vänster i körbanan och att körfältet på höger sida är antigen omkörningsfilen eller mötande trafik.

8. När det är dags att svänga titta vänster-höger-vänster. De andra bilarna kommer komma från högerhållet.  Och avfarter ligger på vänster sida.

9. Sätt på dig ett armband eller måla ett kryss på vänster arm som påminner dig om att den sidan ska vara ytterst i korsningar och rondeller.

10. I rondeller ska du åka in åt höger, medsols. Din vänsterarm ska alltså vara ytterst när du svänger.

Och kom ihåg: ta det lugnt och stressa inte, det kommer gå galant att köra i vänstertrafik!

Vill du köra i vänstertrafik?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig