GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vad man äter på semmeldagen i andra länder

Vad man äter på semmeldagen i andra länder

Semmeldagen, fettisdagen, fastlagstisdagen. Kärt barn har många namn. Även fast det vanligaste kanske är semmeldagen, då det mest är kring semlor denna dag kretsar. Iallafall för oss i Sverige. Varje år äter vi svenskar omkring 40 miljoner semlor, varav 6 miljoner av dessa äts på självaste semmeldagen.  Men varför firar man fettisdagen egentligen? Och vad äter man på semmeldagen i andra länder?

Fettisdagen är en kristen tradition, och det är den tredje dagen i fastlagen. Alltså dagen innan påskfastan startar. Därav ”fet-tisdag”, i och med att man ofta tryckte i sig så mycket fet mat som möjligt innan fastan. I Sverige handlar det mest om att äta ett par semlor per person, och så är det inte mycket mer än så. Men så ser det inte ut överallt, i länder som Kroatien, USA och England har man allt från karnevaler till pannkakstävlingar som infaller varje år under denna dag. Dessutom är det också nästan bara i Sverige som man äter semlor. Scrolla vidare för att se vad man äter idag i andra länder.

Danmark och Norge

Där skiljer man sig inte jättemycket från oss. De har också en typ av semla, men istället för att fylla den med mandelmassa fyller man den med sylt.

Tyskland

I Tyskland gör man mer än att äta sötsaker under semmeldagen. I flera städer runtom i landet firas dagen med enorma parader. De populäraste städerna att fira karnevalen i är Düsseldorf, Aachen, Mainz och Köln. Och det man äter i Tyskland istället för semlor är krapfen, vilket är syltfyllda munkar.

Belgien

Belgien är ju kända för sina belgiska våfflor, vilket är något som belgarna konsumerar mängder av året om. Men kanske ännu mer på självaste semmeldagen (vilket ju blir deras våffeldag, som är något helt annat här i Sverige. Snurrigt). Och just på semmeldagen, ska det alltid serveras med sylt och grädde.

Spanien

Nu ska vi gå långt ifrån våra traditionella semlor. I Spanien äter man inte ens sötsaker under semmeldagen, utan där äter man omeletter. Det kan ju ses som lite onödigt i och med att spanjorerna äter väldigt mycket omeletter annars också under året, så de hade kunnat lyxa till det med en sötsak just idag. Men, de firar istället ”omelettdagen”.

Kroatien

I Kroatien firar man också semmeldagen med mer än att äta. Här hålls det karnevaler, där man bland annat tänder eld på en figur och klär ut sig. Men framförallt äter man fritule, som är en typ av friterad donut, smaksatt med brandy och citron och är fylld med russin.

USA

I USA firar man inte semmeldagen, utan här firar man Mardi Gras, vilket man även firar i Tyskland, Belgien och Italien. Mardi Gras betyder faktiskt fet tisdag på franska, men ibland kallas dagen också för “shrove tuesday”. Man slår på stora trumman och städer över hela landet fylls av karnevaler och parader, där den mest kända är den i New Orleans. Under Mardi Gras äter man väldigt mycket, då det är ett stort firande. Framförallt äter man ”southern comfort food”, som chicken gumbo och jambalaya eller annat från Cajun-köket. Men en klassisk dessert, som går att jämföra med semlan, är deras King Cake. Det är en färgglad kaka, som en sockerkaka, ibland fylld med pecannötter. Och ofta gömmer man en liten plastbebis inuti, och den som får bebisen garanteras tur. Ett lite udda föremål att gömma i en kaka kanske?

England och Kanada

I både England och Kanada skippar man semmeldagen och firar ”pancake day” eller “shrove Tuesday” istället. Både länderna äter såklart pannkakor, men de har olika, speciella traditioner kring denna dag.
Vissa delar i England anordnar “pancake race”, som är en tradition ända sedan 1445. Då samlas folk på gatorna, oftast iklädda kockhattar, och ska springa längs gatorna samtidigt som man vänder pannkakor i stekpannan. En rolig tradition att både se och delta i.
I Kanade däremot gör man som med King Cake och gömmer saker i sina pannkakor. Allt från spikar till snören och mynt. Alla olika objekt innebär olika saker om man får det i sin pannkaka. Man kan bli rik, få gifta sig, eller få otur. Ett spännande tillägg i pannkaksätning, men hygienfrågan i det går ju att diskutera.

Upplev semmeldagen i andra länderSe mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig