GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fel svenskar gör på engelska

Fel svenskar gör på engelska

Det engelska språket är ibland riktigt klurigt. När du tror att du har koll på det mesta dyker det där ordet upp som antingen bryter mot stavningsregler, uttalas annorlunda eller helt enkelt bara är förvirrande. Nedan har vi listat tio vanliga fel svenskar gör på engelska.

10 fel svenskar gör på engelska

1. Misspell

Är det inte komiskt att ett ord som syftar till felstavning ofta stavas fel? På svenska är det mer eller mindre en grundregel att de flesta ord ska skrivas ihop, men det gäller inte för det engelska språket. Felet vi svenskar ofta gör är att vi många gånger sammanfogar ord som ska vara särskrivna. Men, kom ihåg att ”Miss Pell” never ”misspells” för att stava ordet rätt i framtiden.

2. Its vs. It’s

Ja, vad är det egentligen som gäller? It’s en förkortning på it is och its är en variant på it. Men hur ska man veta när man ska använda rätt ord? Testa med att byta ut ordet till his eller hers, om det fungerar är det it is du ska använda! Ett enkelt knep!

3. A lot vs. Allot

A lot beskriver kvantitet och kan både användas för substantiv som går att räkna (människor, stolar, koppar eller kaffe) men även substantiv som inte kan räknas (vatten, pengar, hår etc.). Tänk så här: I have a lot of time. He’s got a lot of books.How much do we have? A lot!

Allot, å andra sidan, är ett verb som betyder att fördela. Tänk så här: I allotted everyone 30 minutes to speak.

För att avsluta kan man tänka så här: He allotted everyone a lot of time! Enkelt, eller hur?

4. Piece vs. Peace

Börja med att tänka på en paj, jag vet det låter konstigt! Men när du nästa gång funderar över om du ska använda piece eller peace tänker du på pajen! Du ska ge bort en pajbit, det vill säga a piece of pie (that will bring world peace).

5. Advice vs. Advise

Advice – med ett s-ljud, är ett förslag till ett agerande (my friend gave me some really great advice). Advise – med ett z-ljud, är å andra sidan ett förslag/råd på vad man ska göra (he advised me to exercise first thing in the morning)__. Men, det kanske inte gjorde dig så mycket klokare? Om jag säger såhär; advice är ett subjektiv (subjektiv är namn på ting, exempelvis boll och ring) och advise är ett verb (verb är något man kan göra, exempelvis se och höra).

6. Lose vs. Loose

Förlorade ditt favoritlag en match? Did your team lose or loose the final? När du gick ner 10 kilo, blev dina byxor helt plötligt mer löst åtsittande? When you dropped 10kg, were your pants lose or loose? Men spelar det verkligen någon roll vilket ord man väljer? Ja! Det gör det. Tänk dig själv att båda orden börjar likadant och någonstans på vägen så tappade lose ett o. Gör om, gör rätt! Lose = förlora. Loose = löst.

7. Diarrhoea

Kanske inte ett ord man använder sig av varje dag? Nej, jag vet! Men det är bra att kunna. Här är ett knep på att komma ihåg den kluriga stavningen: dash in a real real hurry, or else accident!.

8. Vilken ordning på bokstäverna? ”IE” eller ”EI”

I skolan lär vi oss ”I före E, förutom efter C”. Lätt va? Men är det alltid rätt? Nej, olyckligtvis är det allt för många ord som inte följer den regeln. Så här gäller det att komma ihåg! ”I före E, förutom efter C eller när det låter som A” så som neighbor och weight (men också weird) som helt enkelt är weird! Det är dessa undantag du inte får glömma!

9. Every day vs. Everyday

Everyday är ett adjektiv (adjektiven talar om hur någonting är) som betyder att något är vanligt (Everyday people don’t dress head to toe in Gucci). Å andra sidan hänvisar every day till något som händer varje dag (I drink three strong coffees every day). För att krångla till det lite till_:_ things you do every day are everyday things!

10. To vs. too?

To kan användas som en preposition, det vill saga: we took the train to London. Det kan också användas tillsammans med ett verb: I would like to see you soon. Men okej too då? Det kan å andra sidan användas för att beskriva någon som gör något extremt_: you’re driving too fast_. Det kan också ersätta orden also eller as well ”I would like dinner for too”. PS! Blanda inte ihop to eller too med siffran två, engelskans two!

Hoppas listan ovan har varit intressant för dig att ta del ag. Dela gärna och tipsa om detta inlägg om det var läroikt för dig. Nu vet du i alla fall 10 vanliga fel svenskar gör på engelska!

Studera utomlands och lär dig engelska med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer