GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 engelska slangord du bör lära dig under 2023

10 engelska slangord du bör lära dig under 2023

Som vi alla vet vid det här laget - det gäller verkligen att hänga med om man ska vara uppdaterad kring alla nya engelska slangord. 2022 års slangord? De är sååå passé nu! De har ersatts i popularitet av dessa pinnfärska uppsättningar av ord, fraser och akronymer!

Precis som förra året, kan vi tacka TikTok för många av dessa engelska slangord. Några av dem är sprillans nya, medan andra har fått sig en uppfräschning. Hur länge de håller får framtiden utvisa, men här är 10 engelska slangord du bör känna till under 2023:

1. It’s giving

Du kan använda dig av detta i en konversation för att beskriva viben/känslan något ger dig. Är klänningen du provar för lång och formell? Då kanske "it's giving" bal. Har dina vänner koreograferat en larvig dans? Då kanske "it's giving" High School Musical. Faktum är att om något bara är bra kan du också använda "it's giving" som en komplimang.

2. Era

Tänk på detta slangord som ett substitut för "phase" (fas). Har du varit supersugen på ramen den senaste tiden? Då har du kanske en "ramen-era". Eller har någon du känner orsakat mycket drama den senaste tiden? Då är kanske hon/han i en "drama queen-era"...

3. Iykyk

Det är en förkortning. Ikyky = If You Know You Know (Om Du Vet, Så Vet Du). Och nu vet du.

4. Slay

Okej, okej... Jag hör dig - jag vet att detta slangord inte är något nytt. I själva verket är "slay" vid denna tidpunkt praktiskt taget vintage... Men, det har återuppstått - och denna gång inte bara som ett verb, utan även som ett adjektiv. "She slayed that" = hon rockade det. "That's so slay" = det är så coolt/bra. Att endast säga ordet "slay" funkar också som en komplimang.

5. Fell off

Har en kändis som tidigare var superhet verkligen inte rockat röda mattan på sistone, eller helt enkelt bara försvunnit från radarn? Då kan man säga att personen "fell off".

6. Gatekeep

Detta slangord påminner mycket om ordets ursprungliga definition, men det används i andra sammanhang. Vill du inte dela dina dolda pärlor, exempelvis ditt favoritcafé, för att hålla det för dig själv? Eller vägrar du att berätta vart du köpt din nya tröja som dina vänner frågar efter? Det kallas "gatekeeping".

7. Situationship

Är ni inte tillsammans, men inte heller bara vänner? Det låter som en "situationship". Denna praktiska term kan användas för gråzonen mellan vänskap och kärlek, och när du inte riktigt vet vad du (eller den andra personen) står.

8. Bad take

Om din vän säger något eller delar en åsikt som får dig att skämmas, kan du säga till dem att det är ett "bad take". Det kan röra sig om allt ifrån en dålig hållning till en tvivelaktig åsikt du inte står bakom. Hatar din kompis bananer? Då är det ett bad take!

9. Private not secret

Den här är särskilt relevant på sociala medier. Private not secret är när bilder på ens partner och parbilder är privat, men inte hemligt. Exempel på detta är en bild på två händer som håller hand vid ett middagsbord eller en selfie där telefonen täcker partnerns ansikte. Man håller alltså sitt förhållande privat, men det är ingen hemlighet.

10. Touch grass

Ersätt denna fras med den gamla godingen “get a grip”. Om någon har gjort något riktigt dumt eller sagt något olämpligt, kan du säga åt dem att "touch grass". Dags att sätta på dumstruten!

Bonus: Rizz

Detta engelska slangord myntades redan i mitten av 2021, men har blivit mer populärt de senaste månaderna. Någon som har "rizz" har karisma. Du kan använda detta för alla som är superengagerande och har en speciell förmåga att charma andra (i synnerhet när det gäller att flörta).

Förvirrad? Låt oss guida dig på TikTok!@ef.daily
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer