GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 engelska slangord du måste kunna år 2022

10 engelska slangord du måste kunna år 2022

Har du precis lärt dig förra årets slang? Det är lite för sent tyvärr, 2021 års slangord är redan bortglömda. Nu väntar istället ett helt nytt utbud av tramsiga och fåniga termer som du ska lägga till i ditt ordförråd.

TikTok forsätter att regera vårt samhälle vilket avspelgas i den slang vi använder till vardags. Trots att inte alla dessa termer och fraser är helt nya så dyker de sannerligen upp överallt – och detta kommer troligen fortsätta likadant nästa år. Jag har (än en gång) tagit på mig att sammanfatta 10 engelska slangord du måste kunna inför det nya året.

1. Cheugy

Detta ord (som uttalas choo-gee) har ersatt den gamla godingen ”basic”. Ordet refererar till att vara plågsamt ”mainstream” eller att någon håller kvar vid något som var coolt för flera år sedan men som nu blivit ”basic” eller ”cheugy” som vi säger år 2022.

2. Rent free

Finns det någon du inte kan sluta tänka på? Det låter som att den personen lever ”rent free” i ditt huvud. Uttrycket är mest använt för att beskriva när du inte kan få något ur ditt huvud – oavsett om det är en låt, video, erfarenhet eller person. De har helt enkelt fastnat där och de betalar inte ens hyra för platsen de tar upp.

3. Vibe check

Är det någon som har loj eller negativ attityd? Då låter det som att personen inte passerat ”the vibe check”. Detta uttryck beskriver när du bedömer någons ”vibe” och vad den ger omgivningen. Ger den ”Good vibes”? Grattis! I sådana fall har personen klarat ”the vibe check”.

4. Main character

Den här är relativt självförklarande. När du kallar någon ”the main character” så är personen praktiskt taget huvudpersonen i en situation. Ett exempel på att vara huvudpersonen i en situation kan vara någon som i en video står ut genom att vara extra välklädd, rolig och så vidare. I de här situationerna är personen ”the main character” eller har ”main characyer energy”.

5. Caught in 4k

Har du tagit någon på bar gärning och har bevisen för att påvisa det? Då har du fångat personen ”in 4k” med konkreta och digitala bevis. Frasen används ofta i samband med en kamera-emoji på TikTok – håll utkik, vi lovar att den kommer dyka upp i ditt flöde snart.

6. Understood the assignment

Den här frasen används för att beskriva någon som verkligen lyckats med något i sitt liv. Personen ger allt och gör det fantastiskt bra. Det kan handla om egentligen vad som helst – vad de gör på fritiden eller vad de har på sig, de har helt enkelt förstått uppgiften.

7. Bussin’

”Bussin’” använder du när något är riktigt, riktigt bra – ofta relaterat till mat. Om du äter något supergott kan du säga ”This food is bussin”. Om du vill göra uttrycket ännu starkare är ett enkelt sätt att säga ”bussin” igen direkt efter att du sagt det första gången.

8. The blueprint

När någon är helt perfekt eller är väldigt duktig på något så kan de liknas med att vara originalet. De är helt enkelt ritningen, en ikon och därmed en legend. Personen var först med något och resten följer helt enkelt personen i dess exemplariska fotspår.

9. Ate that

Här är ytterligare ett uttryck som hänvisar till att någon gör ett bra jobb, nämligen ”Ate that”. Om någon uppträdde med en imponerande dans hade du kanske vänt dig till din vän och sagt ”she ate that” och syftat på dansen. Det går att ta uttrycket ett steg längre och säga att någon eller några ”left no crumbs” eftersom de helt enkelt åt upp allt.

10. Sending me

Du kanske har hört att någon svarar med ”I’m screaming” eller ”I literally can’t” när någon gapskrattar? Det sista ordet när det kommer till 10 engelska slangord du måste kunna år 2022 går att använda på samma sätt. Ordet är ”Sending me” – när du tycker något är riktigt roligt nästa gång kan du säga ”that sent me” och alla dina kompisar kommer vilja säga samma sak. Om du vill ta uttrycket till nästa nivå kan du lägga till ytterligare en dimension genom att säga ”that sent me into orbit”. Det skickade dig alltså så långt att du hamnade i rymden…

Klart slut – där är listan med 10 engelska slangord du måste kunna år 2022. Gå ut på stan och dela med dig av dina nya kunskaper. Med tanke på att det är tider för nostalgi nu, här är listan från 2021 och 2020 om du vill ägna föregående års slang en tanke.

Hur bra är du på engelska?Gör språktest
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer