GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ytterligare 10 konstiga engelska ord

Ytterligare 10 konstiga engelska ord

Det finns över 171 000 ord i det engelska språket, enligt Oxford English Dictionary. Med så många att välja bland kan du vara säker på att det finns en del märkliga ord!

Många av dem är så ovanliga att du aldrig kommer att höra dem när du lär dig engelska. Här är är några av mina favoriter som du faktiskt kan använda i verkligheten.

1. Corker

Betydelse (substantiv): Någon eller något som är utmärkt, enastående eller roligt och som inte kan toppas.

Varför konstigt? Ordet kommer från idén att sätta en kork i en flaska – det är något som är så bra att det sätter stopp för diskussionen. Corker ska inte förväxlas med en conker – en typ av nöt som engelska skolbarn knyter ihop till ett ett snöre innan de försöker ha sönder en annan spelares nöt genom att kasta sin egen på den.

2. Dawdle

Betydelse (verb): Att röra sig eller agera långsamt utan ett tydligt syfte.

Varför konstigt? Det är ett artigt, charmigt sätt att säga till någon att de går långsamt eller slösar bort tid. Så brittisk!

3. Scrumptious

Betydelse (adjektiv): Otroligt läckert och förtjusande.

Varför konstigt? Du kommer att höra det användas på The Great British Bake Off för att beskriva en utmärkt kaka, men engelsmännen använder det också för att beskriva platser, människor eller till och med de saftigaste detaljerna i en berättelse. För att ge ett exempel: “We had coffee at this scrumptious little café, were served by the most scrumptious man behind the counter, and then Karen told us the most scrumptious bit of gossip…”. Ni förstår! Det är fantastiskt mångsidigt.

4. Petrichor

Betydelse (substantiv): Lukten av regn.

Varför konstigt? Jag har letat efter detta ord hela mitt liv. De där jordiska lukterna av fuktig luft och mark som är så tröstande efter regn, oavsett om du är i en stad eller på landsbygden, räknas alla som petrichor.

5. Rambunctious

Betydelse (adjektiv): Ett utvecklat sätt att beskriva någons livliga eller vilda och energiska beteende.

Varför konstigt? Ärligt talat, ordet rambunctious används inte så ofta nuförtiden som det borde - det är verkligen ett roligt ord att säga.

6. Swagger

Betydelse (verb): Att gå eller spankulera på ett skrytsamt sätt med massor av självförtroende och självvikt.

Varför konstigt? Det är ett ganska vanligt ord nu, men man tror att swagger först blev en del av det engelska språket när det dök upp i William Shakespeares berömda pjäser, A Midsummer Night’s Dream och King Lear, för över 400 år sedan.

7. Oodles

Betydelse (substantiv): Att ha mycket av något.

Varför konstigt? Varför säga, “Gosh, I have loads of homework”, när du kan säga att du har oodles av dem? Liksom många av de mest spektakulära orden i engelska kan det krävas lite övning för att få till uttalet, men de förgyller verkligen en mening.

8. Nowt

Betydelse (substantiv): Ingenting.

Varför konstigt? Nowt är ett informellt ord som oftast hörs i nordengelska dialekter. Så om du besöker städer som York eller tittar på TV-program som utspelar sig i norra delen av landet, kanske du hör någon säga: “It were nowt to do with me”, när de menar, “It was nothing to do with me”.

9. Ginormous

Betydelse (adjektiv): Massiv. Något väldigt stort.

Varför konstigt? Det låter inte bara underbart att säga, utan ursprunget till detta ord tros helt enkelt vara att engelsmännen slog ihop två andra ord: gigantiskt och enormt.

10. Bungle

Betydelse (verb): Att göra något klumpigt, slarvigt eller felaktigt.

Varför konstigt? Bungle är ett annat förtjusande och typiskt engelskt ord som har använts sedan runt 1520-talet, men ingen är helt säker på var det kommer ifrån. Hur som helst är bungle ett fantastiskt sätt att beskriva något som går lite fel.

Lär dig engelska utomlandsMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig