GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

50 saker jag älskar med Storbritannien

50 saker jag älskar med Storbritannien

Det är något med Storbritannien som gör det väldigt lätt att älska. Landet är en härlig blandning av mångfald, ett spektakulärt vackert landskap och en unik charm som fängslar alla oavsett om de besöker det eller har förmånen att bo där.

Från det uppenbara till det mindre kända, här är, utan inbördes ordning, allt jag älskar med Storbritannien.

1. Kusten

Från gyllene sandstränder till vackra stenstränder och dramatiska vita kalkklippor. Storbritanniens kuststräcka är bedövande vacker.

2. Kungligheterna

Drottningen, bröllopen, slotten, de söta barnen och tv-serien The Crown. Verkligheten överträffar nog Netflix versionen men jag tar allt jag kan som rör familjen Windsor.

3. Sport

Tennis. Rugby. Fotboll. Cricket. Britterna älskar sport. De är väldigt beskyddande mot laget de hejar på och fortsätter att vara väldigt lojala även när laget ligger sist i tabellen.

4. Nybakade scones med sylt och grädde

Behöver jag säga något mer?!

5. Fish and chips

Den här brittisk klassikern är godast när den äts direkt ur en tidning vid havet (mitt bästa tips är byn  Anstruther i Skottland).

6. Tv-serier

Om du älskar tv-serier som The Crown, Downton Abbey, Black Mirror, The Great British Bake Off, Luther, The Office (originalversionen), Dr Who och Sherlock kan du skicka en tanke till BBC och den brittiska tv-branschen som producerade dem.

7. BBC

På tal om BBC. Det är Storbritanniens gåva till (tv) världen. BBC är den äldsta nationella TV organisationen och har lyckats nå ut över hela världen. BBC täcker världsnyheter dygnet runt och producerar nöjes tv på högsta nivå.

8. Dialekten

Alla vill väl ha en brittisk dialekt? Den är charmig, sofistikerad och finns i alla former och uttryck.

9. Röda dagar

På samma sätt som vi har röda dagar i Sverige har de det i Storbritannien. Här får de upp till åtta dagar extra ledigt varje år.

10. Musiken

Ed Sheeran, Adele, The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Jess Glynne, Harry Styles, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa och The Spice Girls… listan på artister från Storbritannien tar aldrig slut.

11. Mångfalden

De flesta britter är väldigt stolta över mångfalden i Storbritannien. Mångfalden är det som ger Storbritannien en unik och rik historia, kultur och matkultur. Det här syns extra tydligt i städer som London och Manchester.

12. Originaliteten

Storbritannien är ett excentriskt och knasigt land, och väldigt stolt över det.

13. West End

Om du går till West End i London kan du se världskända, prisbelönta pjäser som Les Miserables, Wicked, Mamma Mia och Lejonkungen. När du har sett en av dessa pjäser kan du gå runt hörnet till en närliggande teater och titta på ett spännande drama.

14. Kulturen

Britterna gillar verkligen konst, vetenskap och kultur. Det finns flera världsberömda besöksmål som har gratis entré, till exempel The British Museum i London. Hur fantastiskt är inte det?

15. Landsbygden

Böljande gröna kullar, gulliga kullerstensbelagda byar och historiska stugor med halmtak… Den brittiska landsbygdens är verkligen charmig.

16. Historia

Även i de minsta och mest avsides belägna platserna brukar du hitta en pub, kyrka, slott eller hus från 1600-talet. Även om det finns många gamla byggnader i Sverige är det långt ifrån lika många, och gulliga, som de i Storbritannien.

17. Choklad

Det var britterna som skapade Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos och M&S Chocolate Brownie Bites. Mums.

18. Uppfinningar

Världen hade sett väldigt annorlunda ut om det inte hade varit för Storbritannien. Vi kan tacka britterna för antibiotika, cement, jetmotorer, kylskåp, TV, konservburkar och internet, bara för att nämna några få saker. Åh, och chokladkakan förstås.

19. Harry Potter

Kan du föreställa dig en värld utan Harry Potter? Brittiska mugglare är väldigt stolta över att Pojken Som Överlevde är en av dem, men delar mer än gärna med honom till resten av världen.

20. Det (årliga) snökaoset

Det är något charmigt med kaoset som uppstår när Storbritannien får minsta lilla snö. Skolorna stänger, kollektivtrafiken stannar… och alla går till närmaste park för att åka pulka.

21. Humorn

Det kan ta ett tag att vänja sig vid den sarkastiska och självironiska brittiska humorn men den har gett världen några väldigt originella komediserier (som Fawlty Towers, The Office och Little Britain) och några av de bästa komikerna i branschen (till exempel Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand och Michael McIntyre).

22. Köerna

Britterna älskar både struktur och att köa. När köandet har struktur älskar de det ännu mer. Det är gulligt hur artiga de är (och hur annorlunda större delen av världen köar).

23. London

Det finns en anledning till att London är så älskad. Londons nyskapande kultur ligger alltid i framkant och det är få städer som är lika spännande som den här staden. Om staden blir för hektisk är den, till skillnad från många andra världsstäder, väldigt enkelt att fly från. Det är bara att hoppa på ett tåg och åka till den lugna landsbygden.

24. Road trips

På tal om att fly… Storbritannien är mycket mer än bara London. Det finns allt från charmiga, mindre, städer som Brighton, Bournemouth, Bristol, Eastbourne, Manchester, Oxford och Cambridge till andlöst vackra landskap som det går att ta sig till med bil.

25. Rockmusik

Jag har redan nämnt några av de största och bästa brittiska musikkändisarna, men den brittiska rocken förtjänar en egen punkt. Kan du tänka dig rockmusik utan influenser från band som The Beatles, The Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis eller Radiohead? Jag tror inte det.

26. Come dine with me

Det här är något av det bästa brittisk TV har att erbjuda. Det är den brittiska motsvarigheten till Halv åtta hos mig, där fyra främlingar träffas för att laga och äta middag till varandra för att sedan betygsätta kvällen. Vinnaren får £1000 (ca 12 000 kr). Berättarrösten är extremt rolig (och ett perfekt exempel på brittisk humor).

27. En kopp Builder’s brew

Det sägs att byggarbetare gör den här koppen te bäst och den är därför känd som builder´s brew. Sätt på vattenkokaren, lägg tepåsen i koppen, häll på kokande vatten, lite mjölk, två sockerbitar och du är redo. Ta en kaka till teet för att göra det lite extra lyxigt. (Doppa bara inte kakan så länge att den smular sönder.)

28. Afternoon tea

Ett lite mer sofistikerat sätt att dricka te på. Delikata smörgåsar, bakelser och scones äts med enorma mängder te och kanske ett glas champagne eller två. Allt detta och klockan är bara fyra på eftermiddagen. Ganska lyxigt, eller hur?

29. En full English breakfast

På tal om godsaker … Det finns en anledning till att en full English breakfast är så känd. Det finns inget bättre (eller stadigare) sätt att starta dagen på.

30. Cornish****pasties

Det här är den mest mättande och godaste pajen. Den har fyllningar som är lika varierande som Storbritannien är (den goda pajen kan vara fylld med allt från biff till curry).

31. De älskar att säga förlåt

Britter ber om ursäkt för allt, även när det inte finns något att be om ursäkt för. De är SÅ artiga.

32. Snowdonia National Park

Nationalparken är kall, regnig och molnig under 90% av tiden. Det gör att soliga dagar känns desto mer speciella. Åh, och glöm inte bort att det är väldigt vackert här.

33. David Attenborough

Englands stolthet (en benämning han själv avskyr). Attenborough har med sina naturprogram roat och utbildat flera generationer. Du känner säkert igen hans röst från tv-serier som Blue Planet och Planet Earth. Något han sa nyligen, som gav mig gåshud, är:

“Vi är i en unik fas i vår historia. Aldrig tidigare har vi varit så medvetna om vad vi gör mot planeten, och aldrig tidigare har vi haft det som krävs för att göra något åt det. Vi har ett ansvar att ta hand om vår blå planet. Mänsklighetens framtid, och allt liv på jorden, ligger i våra händer.”

34. The Curry Mile i Manchester

Gatan med flest asiatiska restauranger i hela Storbritannien. Det är ingen tvekan om att du kommer hitta några av de godaste indiska, och asiatiska, maträtterna här.

35. Röda telefonkiosker

Det finns en anledning till att Instagram är fylld av bilder på dem. Det är få som använder dem längre, men de är mer ikoniska än någonsin förut.

36. Londons bussar

En annan ikon och symbol för London. Att sitta längst fram på andra våningen av en dubbeldäckare är ett av de mest spännande sätten att upptäcka London på.

37. Londons landmärken

Big Ben, Tower Bridge, St. Paul´s Katedral, Buckingham Palace och London Eye är några av de mest kända platserna i staden. Om du skyndar dig hinner du se alla på en dag.

38. Ät söndagslunch på en pub

En traditionellt brittisk söndagslunch är en Sunday roast. Stekt kött, Yorkshirepudding och stekt potatis serveras med sås på de traditionella pubarna längst Themsen. Det blir inte mycket mer brittiskt än det här.

39. Walkers chips

Endast britterna kan komma fram till att chips med smak av räkcocktail är en bra idé. (Vilket det är.)

40. Mind the gap

Mind the gap, eller Tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du kliver av, är det klassiska utropet i Londons tunnelbana. Ett utrop någon borde använda i en rap låt.

41. Portobello Road

Annorlunda, oförutsägbar, charmig och rolig. Den berömda gatan i Notting Hill i London var Instagramvänligt redan innan Instagram fanns. Gatan är full av färgglada hus, trendiga butiker, coola caféer och världens största antikmarknad.

42. The Great British Bake Off

Programmet kommer ursprungligen från Storbritannien, den svenska motsvarigheten är Hela Sverige Bakar. Här tävlar amatörbagare mot varandra i saker som att baka den bästa sockerkakan eller baka de godaste småkakorna. Låter det tråkigt? Absolut inte. Det är väldigt charmigt och förvånansvärt underhållande.

43. New Forest-ponnyer

Några få timmar utanför London lever 5000 vilda ponnyer på orörda skogsmarker. Låter det magiskt? Bara lite!

44. Borough****Market

På lördagsmorgnar öppnar sig himmelriket för alla matintresserade londonbor. Fantastisk mat, trevlig stämning och några av de coolaste platserna att äta, dricka och prata bort helgen på. Ett självklart besök i den engelska huvudstaden.

45. Gör ett pub quiz

Efter att du har ätit den där publunchen jag nämnde förut måste du stanna och göra ett pub quiz. Gör det med dina kompisar och undra varför alla andra verkar veta så mycket mer än dig.

46. Lugnet

“Keep calm and carry on” är inte bara en slogan på otaliga affischer. Det summerar även hur britterna ser på livet: håll dig lugn och sansad oavsett vad som händer.

47. Mini

En ilsken liten bil och en äkta designikon.

48. The Lake District

Hitta friden och lugnet i ett av de ljuvligaste landskapen i hela Storbritannien. Om du bor i södra England är det helt klart värt den långa resan hit.

49. Hipsters himmelrike

Brighton är en av de coolaste och knasigaste kuststäderna i världen och dessutom väldigt originell.

50. Universitet i världsklass

Oxford, Cambridge, Imperial, King’s College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick… Några av de smartaste studenterna i världen bor och studerar i Storbritannien.

Vill du lära dig bättre engelska?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig