GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 märkliga och underbara platser att utforska i år

 8 märkliga och underbara platser att utforska i år

Letar du efter ett annorlunda äventyr i år? Då har vi något för dig. Från gamla underjordiska gravkammare till havsvågor som lyser i mörkret och stränder med svart vulkansand - här är åtta ovanliga reseidéer som du kan lägga till i din bucket list.

1. Costa Ricas utomjordiska flod

Rio Celeste, som ligger inbäddad i skogarna i Costa Ricas nationalpark Tenorio Volcano, är ingen vanlig flod. Vattnet i Rio Celeste bildas när det sällsynta vulkaniska mineralrika vattnet från två bäckar möts och sprider ljuset på ett sådant sätt att det egna vattnet blir ljust turkost. Den timslånga vandringen för att nå vattenfallet och det neonblå vattnet är väl värd besväret. 

2. Kapstadens stjärnklara himmel

När man planerar en resa till Kapstaden är det få som tänker på stjärnskådning. Det historiska sydafrikanska astronomiska observatoriet inrättades 1892 för att kartlägga stjärnorna på den södra himlen. Detta skulle hjälpa sjömän att navigera i de farliga vattnen och förhindra att fartyg förliste runt Godahoppsudden. Några kvällar varje månad kan du besöka centret och titta på stjärnor tillsammans med experter genom deras teleskop. Du hittar det lustigt nog i Kapstadens förort Observatory.

3. Hawaiis stränder med svart sand

För en annorlunda dag på stranden finns Punalu'u, en fantastisk vik nära Hawaii Volcanoes National Park, där sanden är naturligt svart. De ovanliga mörka kornen bildas när öns stenar - som bildats genom vulkanutbrott - bryts ned i små bitar. Dessutom är det här en utmärkt plats att se havssköldpaddor som kommer upp på land för att vila på stranden.

4. Maltas antika katakomber

Kulturälskare och historiefantaster, detta är något för dig. Besökare från hela världen kommer ner under staden Paris och utforskar dess underjordiska kryptor, men den vackra ön Malta har också gamla katakomber. St Paul's Catacombs är det bäst bevarade komplexet och består av underjordiska kammare och gravar som en gång användes av romarna för begravningar och ritualer. Du hittar dem nära Rabat, cirka 20 minuters bilresa från St Julian's eller Silema.

5. Seouls berg mitt i en storstad

Utbuktande granitberg bryter fram ur grönskande vegetation i Bukhansan nationalpark, som tekniskt sett fortfarande ligger i staden Seoul. Efter att ha vandrat förbi vattendrag och genom skogar med ett rikt djurliv kan du bokstavligen se ner på Sydkoreas livliga huvudstad från toppen av ett berg. Historiska höjdpunkter som tempel och en fästning fyller också parken - varför inte lägga till lite kulturell fördjupning med en kort vistelse i ett buddhistiskt tempel? Parkens ingångar ligger bara en tunnelbaneresa och en buss- eller taxiresa från centrala Seoul.

6. Finlands brunbjörnar

Du behöver inte resa till Nordamerika för att se vilda grizzlybjörnar. I Europa kallas de för brunbjörnar och för en ovanlig björnupplevelse är Finland rätt plats att åka till. Med en guide kan du bege dig djupt in i de vilda skogarna i norra eller östra Finland och tillbringa tid i ett gömsle för vilda djur. Dessa gömslen ligger i nyckelområden för björnspaning och gör att du kan vara bekväm och kamouflerad så att du inte stör de vilda björnarna när de äter och förbereder sig för sin vinterdvala. De långa sommardagarna innebär att det finns gott om tid med dagsljus för att hinna se dem.

7. Nya Zeelands glittrande vågor

När förutsättningarna är rätt kan man på några stränder runt om i världen uppleva något som beskrivs som det marina norrskenet - en blomning av bioluminescerande plankton. Tindalls Bay och närliggande Matakatia Bay på Nya Zeeland är två sådana platser, där det grunda vattnet ibland fylls med krusningar av en typ av små havsdjur som lyser ljusblått. Surrealistiskt, spektakulärt och så väldigt coolt.

8. Kanadas randiga grottor

Bonnechere-grottorna vrider, vänder och går djupt ner i marken och har huggits ut ur fast berg av syrahaltigt vatten. Resultatet är en spektakulär serie av underjordiska grottor och gångar. De olika lagren i berget är synliga och ger grottväggarna vackra ränder. Du kan också se fossil av bevarade havsdjur. För en helt unik upplevelse kan du äta middag under jord på den mysiga och stämningsfulla familjeägda restaurangen. Grottorna kan nås med bil från Ottowa, Montreal eller Toronto.

Utforska världenStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig