Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 saker du inte visste om Nya Zeeland

10 saker du inte visste om Nya Zeeland

Landet med hobbits, ett paradis för bungy jumping och hemmet för hakadansen som ett rugbylag gjorde – det är tre saker som många vet om landet ”down under”, Nya Zeeland. Men det finns så mycket mer att veta om denna vackra plats på den andra sidan jorden.

Här är 10 saker som du antagligen inte visste om Nya Zeeland – kudos om du redan känner till de – och som kanske även får dig att direkt vilja packa dina väskor och boka en (lång)resa dit.

1. Det är ”landet med det långa vita molnet”

Maori för Nya Zeeland – Aoetaroa – betyder ”landet av det långa vita molnet”. Det finns flera förklaringar till detta namn, mestadels från traditionella Maori-berättelser, men alla är på något sätt kopplade till idéen att horisonten i Nya Zeeland ofta är täckt av långa, vita moln. Det har även formen som ett långt vitt moln sett från rymden (men det kanske mest är av en slump).

2. Det finns många fler får än människor

Nya Zeeland är ett glest bebott land. Geografiskt sett är landets storlek likt Storbritannien, men befolkningen är endast 4.47 miljoner (jämfört med Storbritanniens 64 miljoner). Plus att det finns fler får än människor i landet: det finns runt sex får för varje människa i Nya Zeeland; ett av de högsta ratios i världen!

3. Stränder finns alltid nära

Stränder i Nya Zeeland är aldrig mer än en snabb resväg bort – ingen del av landet är faktiskt mer än 128 km från havet – så du kan enkelt kombinera både skidåkning OCH surfing under en och samma dag!

4. Det var människans sista gräns

Människor – homo sapiens – började i Afrika, tog sig vidare till Europa, Asien, Nordamerika, Australien och till sist Nya Zeeland. Människorna kom till Nya Zeeland för ungefär 800 år sedan, vilket är tiotusentals år senare än för de flesta andra regioner i världen.

5. Det brukade vara hemmet till en monsterstor fågel

Om du gillar stora fåglar så är Nya Zeeland helt rätt för dig. Enorma Moa fåglar, som numera är utdöda, kom ifrån Nya Zeeland och var 3.6 meter stora och vägde hela 230 kg.

6. De var först med kvinnliga rättigheter

Det land som ligger längst bort var även det mest progressiva. Nya Zeeland öppnade vägen för kvinnliga rättigheter långt före länder som USA och Storbritannien, och det blev det första landet i världen att ge kvinnor rösträtt år 1893.

7. Det är en perfekt plats för naturälskare

Om du tänker på Nya Zeeland, tänker du antagligen på natur. Landet är inte bara full av magnifika berg och vackra stränder, men mer än en tredjedel av landet är faktiskt naturreservat, som finns för att platserna ska bevaras för framtiden.

8. Det är kiwis land (människorna, fåglarna och frukten)

Varför slänger folk runt med ordet ”kiwi” när det pratas om Nya Zeeland? Tja, det är så att kiwi både är namnet på den lilla frukten som du kan köpa i din lokala matbutik (chansen finns också att den är ifrån Nya Zeeland!), en fågel OCH ett smeknamn för landets befolkning. Först var kiwin bara namnet på en fågel som inte kunde flyga, men det blev även fruktens namn när marknadsförare insåg att dess orginalnamn – kinesiska krusbär – inte alls skulle sälja, så därför namngavs frukten efter fågeln. Det blev också ett slangord för befolkningen, vilket gör det hela ännu mer förvirrande!

9. Det är där världen säger god morgon

En liten stad som heter Gisborne är först i världen med att se soluppgången över horisonten tidigt på året (efter det lutar jorden mer åt norr) – det är bara 496.3 km bort från den internationella datumlinjen på 178° latitud.

10. Det är det ”andra Hollywood”

Några av de största blockbusters under de senaste åren har filmats i Nya Zeeland: från The Lord of the Ring triologin till The Hobbit, King Kong, The Piano, The Last Samurai och Whale Rider. Den vackra naturen och den kreativa befolkningen gör det till en perfekt plats att filma på.

Upptäck Nya Zeeland med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin