Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 saker du antagligen inte visste om Nya Zeeland

10

Ett hobbitsagoland, bungyjump-paradis och landet där “hakadansen” uppfanns av ett rugbylag – det är tre saker många känner till om landet “down under” – Nya Zeeland. Men, det finns så mycket mer att boosta kunskapsbanken med om denna vackra plats på andra sidan jordklotet. Här är 10 saker som du antagligen inte visste om Nya Zeeland och som kanske även får dig att direkt vilja packa dina väskor och boka en (lång)resa dit.

1. Det är ”landet med det långa vita molnet”

Maori för Nya Zeeland – Aoetaroa – betyder ”landet av det långa vita molnet”. Det finns flera förklaringar till detta namn, mestadels från traditionella Maori-berättelser, men alla är på något sätt kopplade till idéen att horisonten i Nya Zeeland ofta är täckt av långa, vita moln. Det har även formen som ett långt vitt moln sett från rymden (men det kanske mest är av en slump).

2. Det finns många fler får än människor

Nya Zeeland är ett glest bebott land. Geografiskt sett är landets storlek likt Storbritannien, men befolkningen är endast 4.47 miljoner (jämfört med Storbritanniens 64 miljoner). Det finns fler får än människor i landet. Det finns sex gånger så många får som änniskor – ett av de högsta ratios i världen!

3. Stränder finns alltid nära

Stränder i Nya Zeeland är aldrig mer än en kort resväg bort. Ingen del av landet är faktiskt mer än 128 km från havet – så du kan enkelt kombinera både skidåkning och surfing under en och samma dag!

10 saker du antagligen inte visste om Nya Zeeland

4. Det var människans sista gräns

Människor – homo sapiens – började i Afrika, tog sig vidare till Europa, Asien, Nordamerika, Australien och till sist till Nya Zeeland. Människorna kom till Nya Zeeland för ungefär 800 år sedan, vilket är tiotusentals år senare än för de flesta andra regioner i världen.

5. En monsterfågel bodde här

Om du gillar stora fåglar så är Nya Zeeland helt rätt för dig. Enorma Moafåglar, som numera är utdöda, kom ifrån Nya Zeeland och var 3.6 meter stora och vägde hela 230 kg.

6. De var först med kvinnliga rättigheter

Det land som ligger längst bort var även det mest progressiva. Nya Zeeland öppnade vägen för kvinnliga rättigheter långt före länder som USA och Storbritannien, och det blev det första landet i världen att ge kvinnor rösträtt år 1893.

7. Det är en perfekt plats för naturälskare

Om du tänker på Nya Zeeland, tänker du förmodligen på natur. Landet präglas inte bara av magnifika berg och vackra stränder – mer än en tredjedel av landet är faktiskt naturreservat som finns för att platserna ska bevaras för framtiden.

8. Det är kiwis land (människorna, fåglarna och frukten)

Varför assoceras ordet “kiwi” med Nya Zeeland? Tja, det är så att kiwi både är namnet på den lilla frukten som du kan köpa i din lokala matbutik (chansen finns också att den är från Nya Zeeland!), en fågel OCH ett smeknamn för landets befolkning. Först var kiwin bara namnet på en fågel som inte kunde flyga, men det blev sedan även fruktens namn när marknadsförare insåg att dess orginalnamn – kinesiska krusbär – inte alls skulle sälja. Frukten namngavs därför efter fågeln istället. Ordet blev sedermera också ett slangord för befolkningen, vilket gör det hela ännu mer förvirrande!

9. Här sägs “God Morgon” först

En liten stad som heter Gisborne är först i världen att se soluppgången över horisonten tidigt på året (efter det lutar jorden mer åt norr), endast 496.3 km bort från den internationella datumlinjen på 178° latitud.

10. Det är det ”andra Hollywood”

Några av de största blockbusters under de senaste åren har filmats på Nya Zeeland: från The Lord of the Ring-triologin till The Hobbit, King Kong, The Piano, The Last Samurai och Whale Rider. Den vackra naturen och den kreativa befolkningen gör det till en perfekt plats att filma på.

 

 

Upptäck Nya Zeeland med EF!Läs mer

Testa din engelska på några minuter

Learn more