GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör känna till innan du flyttar till Sydney

10 saker du bör känna till innan du flyttar till Sydney

Är du redo för ett nytt liv ”down under”? Innan du boardar planet till New South Wales bör du ta del av nedan saker du bör känna till innan du flyttar till Sydney.

1. Snåla inte med solkrämen

Under ett soligt äventyr i Sydney, präglat av surf, sol, bad och sol, är solkrämen prio ett. Även om du jobbat på brännan inför resan till Sydney bör du ha i åtanke att ozonlagret är mycket tunt över Australien. Detta innebär att solens farliga UV-strålar når Australiens jordyta och det är en stor risk för solskador. Ta hand om din hy och snåla inte med solkrämen. Smeta på ett tjockt lager solkräm varje morgon och fyll på kontinuerligt under dagen. Givetvis bör din solkräm ha en hög solskyddsfaktor som skyddar mot UVA och UVB-strålar.

2. Välj en strand

Är du en ”Manly surfer” eller en ”Bondi beach bum”? Sydney är omringat av många vackra stränder – vissa större och vissa mindre, några med perfekta surfförutsättningar och andra idealiska för en avslappnade eftermiddag med en bok i handen. Två av stadens mest kända stränder har länge varit i en het debatt om vilken strand som är bäst – Mandly vs. Bondi beach. Tillbringa en dag på respektive strand och avgör vilken strand du gillar bäst för att ge dig in i debatten.

3. Lär dig den lokala slangen

Du kommer snabbt att lära dig att Sydneyborna gillar att korta ner ord. Som om det inte vore nog är det även vanligt att bokstäverna ’y’ eller ’o’ adderas i slutet. Några exempel på lokal slang är: Afternoon kallas ”arvo”, barbeque kallas ”barbie” och flip flops kallas …. ”thongs”?

4. Välj rätt boende

Om du är på jakt efter ett billigare alternativ med studentlivsvibbar bör du spana in förorterna Newton, Kingsford och Enmore. Hemsidorna Flatmates och Domain kan hjälpa dig att hitta ett rum i ett delat boende. Värt att tänka på att det kan bli ganska kallt under vintern i Sydney och du bör därför kontrollera att ditt boende har dubbelfasade fönster och uppvärmning. Åker du till Sydney för att studera kan ditt universitet eller skola ofta hjälpa dig att hitta ett boende.

5. Lär dig älska Vegemite och Tim Tams

Vegemite, ett mörkt, salt krämpålägg som är nästan lika gott som orginalet British Marmite (ja, jag kanske är lite partisk…), är superpopulärt i Australien! Om du vill leva som en riktig ”aussie” måste du lära dig att äta Vegimite, eller i alla fall veta vad det är om det skulle komma på tal. Även Tim Tam är en australiensisk klassiker.

6. Ha koll på din sjukvårdsförsäkring

Invånarna i Australien har fri tillgång till landets sjukvårdssystem, Medicare. Tillfälliga besökare från utvalda länder, exempelvis Storbritannien och Nya Zeeland, har också fri tillgång. Utländska studenter som studerar i Australien måste kunna uppvisa en utomeuropeisk sjukvårdsförsäkring (OSHC) för hela resan som täcker läkarbesök, sjukhusbehandlingar och vissa receptbelagda mediciner. Prata med din skola för att få hjälp att ansöka om OSCH.

7. Kollektivtrafik i Sydney

Sydneys kollektivtrafik består av bussar, ett mindre järnvägsnät, tunnelbanor samt färjetrafik. Det finns flertalet appar, exempelvis AnyTrip och Citymapper, som guidar dig genom kollektivtrafiken i staden. Du betalar resorna genom att blippa ditt kreditkort eller ett Opal card, vilket du kan köpa i de flesta butiker och fylla på med din telefon. Priserna brukar vara något lägre om du väljer att resa med Opal card.

8. Skaffa ett lokalt SIM-kort

Håll kontakten med dina vänner och familj med ett Australiensiskt SIM-kort. Det kommer utan tvekan vara billigare än att använda ditt svenska nummer. Spana in OVO eller Vodafone – de brukar ha erbjudanden som inkluderar både data och utlandssamtal till ett rimligt fastpris.

9. Det är förbjudet att gå mot röd gubbe

Även om det inte följs till punkt och pricka av lokalbefolkningen, bör du vara medveten om att det är förbjudet att gå mot rött ljus. Om du åker fast kan du få betala upp till 75 dollar.

10. Glöm inte att lämna Sydney

Sydneys stadskärna må kanske uppfattas som en djungel med oändliga möjligheter, men det finns så mycket mer att se! Passa på att utforska NSWs vackra natur när du är här. Åk till Royal National Park för episk “bushwalking” och vackra utkiksplatser. Du kan antingen köra eller ta Illawarra Line-tåget till någon av de många häftiga platserna i parken. Om du vill ha mer tips bör du spana in artikeln 10 platser som du måste besöka i Sydney.

Hoppas att ovan saker du bör känna till innan du flyttar till Sydney kommer till hjälp. Trevlig resa!

Flytta till Sydney med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig