GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 anledningar varför du ska åka till Nya Zeeland

7 anledningar varför du ska åka till Nya Zeeland

Det finns hundratals, tusentals, ja- miljontals resmål i världen. Varför flyga runt halva jordklotet ända till Nya Zeeland när bokstavligt talat allt annat ligger närmre?

Jag ger dig 7 anledningar varför du ska åka till Nya Zeeland och jag hoppas att du bokar biljetten direkt efter att ha läst det här:

Kiwis

Om nu någonsin har träffat en Nyzeeländare, aka Kiwi, vet du att de är ett familjeorienterat folk. Bli inte förvånad om du blir bjuden till familjetillställningar eller erbjuden skjuts till flygplatsen klockan 04:30 på morgonen. Familjen är viktigast – och de inkluderar dig mer än gärna om du låter dem.

Feijoa

En frukt du garanterat aldrig smakat någon annanstans är feijoan. Denna gröna frukt kan du äta på samma sätt som du äter en kiwi – dela den på hälften och gröp ur fruktköttet. Syrlig, söt och alldeles, alldeles underbar. Smaka feijoajuice, glass eller färsk. Den är utsökt i alla olika former. Finns säsongsvis att köpa på alla matvarubutiker och marknader. Har du tur kanske någon av dina nyfunna Nyzeeländska vänner har en trädgård fylld med feijoas. De delar gärna med sig, jag lovar!

Naturen

Du har säkert hört det här förut: naturen i Nya Zeeland är som ett magiskt sagoland! Om du inte har hört det så kanske du har sett det i någon av Sagan om Ringen eller Hobbit-filmerna. Här har du allt från fina sandstränder till snöklädda bergstoppar. Naturen är välbevarad i de stora antalet nationalparker som utgör mer än 30 000 kvadratkilometer och det finns en stor variation i landskapet.

Camping

Ett mer campingvänligt land får du leta efter. När du kommer till en campingplats – prata med de andra camparna! Många locals campar också – de kan avslöja de bästa, och ofta gömda, campingplatserna. Håll ögonen öppna så du inte missar alla ”scenic routs”. En januarimorgon vaknade jag upp till den här magiska vyn:

Vandring

Att vandra är ett optimalt sätt att komma nära naturen. Du kan gå korta vandringsleder, dagsvandring eller någon av Nya Zeelands ”Great Walks” som tar flera dagar att genomföra. En utav dessa är Great walks finns i Abel Tasman nationalpark. Hela leden är 51 km men du kan välja att gå kortare sträckor och ta en vattentaxi tillbaka. Vandra längsmed kusten och in i den exotiska skogen. Du kan antingen tälta längs vägen eller bo i stuga för en bekvämare natts sömn.

Kaffe

Tro det eller ej – i Nya Zeeland kan du dricka kaffe i världsklass. Nyzeeländarna importerar de bästa bönorna från bl.a. Etiopien, Colombia och Brasilien och skapar magi. Om du är i Wellington: gå till The Hangar på Dixon Street. De gör otroligt goda, och snygga, flat whites. Eller ta linbanan upp till Kowhai café och njut av kaffet samtidigt som du har utsikt över hela staden.

Adrenaline

Queenstown kallas ”The adrenaline capital” av en anledning. Här kan du hoppa fallskärm, bungyjump, water raft, mountain biking – you name it. Om du vill testa Canyon swinging (60 meter fritt fall följt av 200 meters sving mellan bergen och över floden) får du göra 2 hopp/swings till priset av ett. Gör ett tandemhopp med en kompis och ett individuellt. Du kan hoppa på olika sätt: bakåt, framåt, gör en volt, fastspänd på en stol eller kanske utmana dig själv och se hur länge du orkar hålla taget:

Åk till Nya Zeeland med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig